Algemene beschouwing programmabegroting 2009-2012. Een bestuurskrachtige begroting!

dinsdag 11 november 2008 23:47

Inleiding
Ook dit jaar hebben de 6 partijen in de gemeenteraad weer hun bijdrage geleverd met het oog op de begroting voor 2009 en de meerjarenbegroting tot 2012. We hadden elk maar 10 minuten (bij elkaar is dat nog een uur lang betogen aan horen), maar daarin kan je toch heel wat kwijt. Wat de ChristenUnie betreft was er veel lof. Helder, duidelijk, passend binnen onze coalitieovereenkomst  en.......een sluitende begroting met € 1,5 miljoen extra voor nieuw beleid. Dat is wel eens anders geweest.

Citaat: "We zijn zeer voortvarend op weg om vrijwel alle doelen te halen en leveren daarmee een inhaalslag o.a. t.a.v. onderhoud en beheer, het op orde brengen van de financiën, de veiligheid, bouwen en nog veel meer relevante zaken. We doen wat we beloven en kunnen en zullen t.z.t. dit de kiezers ook duidelijk maken. Dit college werkt mee aan versterking van de regionale positie en verbetert de communicatie met de burgers. Hiermee kunnen we voor de dag komen (en wordt zelfs door de Commissaris van de Koningin erkend, zo bleek ons recent in overleggen met hem). We kunnen dit ook afmeten aan reacties uit ons dorp. Hiermee willen we uiteraard graag doorgaan in het belang van onze burgers en ook voor de politiek in het algemeen." 

Millennium
Vooral op initiatief van de ChristenUnie is Hardinxveld-Giessendam Millennium gemeente. Maar tot nu toe is daar nog niet zoveel van te merken, vandaar onderstaande oproep:

Citaat: "T.a.v. de Millennium gemeente Hardinxveld Giessendam dagen wij het college uit binnenkort met uitwerkingsvoorstellen te komen. Een projectwethouder die dit adopteert lijkt ons ook niet slecht.  Bordjes bij de gemeentegrens zijn niet genoeg. We moeten iets concreets voor onze behoeftige medemens kunnen betekenen. We zijn benieuwd."

Wethouder Cor de Jong heeft in zijn reactie deze handschoen opgepakt en zal zich als projectwethouder hiervoor in gaan zetten. We wensen hem uiteraard sterkte en denken met hem mee. Dat kan overigens ook vanuit onze leden.

Christelijke partij
Jaarlijks heb je bij zo'n gelegenheid ook de mogelijkheid je als partij wat meer te profileren. Dat doen ze allemaal en uiteraard blijven wij daarbij niet achter, in tegendeel. 

Citaat: "De hoofdlijn van het voorgenomen beleid hebben we al eerder ondersteund en als ChristenUnie zijn we blij daaraan een substantiële bijdrage te kunnen leveren. We doen dat als Christelijke partij en herkennen de effecten daarvan in de ontwikkelingen en uitwerking (milieu, millennium, aandacht voor de zwakkeren in de samenleving, waarden en normen en verantwoord beheer). De ChristenUnie is God dankbaar in deze gemeente een constructieve bijdrage aan het bestuur te mogen geven. Op lang niet alle terreinen is dit concreet zichtbaar. Maar goed rentmeesterschap, aandacht voor de schepping en onze naasten zijn accenten waarop wij sturen. Als Christenpolitici willen we dit ook persoonlijk uitstralen. We beseffen dat we daarin vaak te kort schieten. Maar wij behoren zeker bij dat deel van de raad die dank brengt aan onze God, zoals dat zo mooi staat verwoord in de programmabegroting. En publiekelijk vragen wij zegen over ons werk in dit verband voor nu en in de toekomst. En daar bidden we ook voor!!"

Financien
Het mag een wonder heten, hoe snel dit college de financiën weer op orde heeft weten te krijgen. Zelfs zodanig dat er weer ruimte is voor nieuw beleid. Wij hebben een strenge boekhouder, maar ook de raadsbrede samenwerking. Natuurlijk,er waren ook financiële baten, maar vooral ook de creativiteit van de wethouder financiën en het zorgvuldig financieel beheer zijn hieraan debet. We zijn er nog niet, dat is ons duidelijk; er moet meer 'vlees op de botten' komen, maar onmiskenbaar gaan we de goede kant op. Om dit zo vast te houden zullen we alert blijven op extra uitgaven en onverwachte risico's (dus geen IJslandse avonturen). Ook geeft het een goed gevoel dat er steeds meer grip lijkt te komen op de lopende uitgaven en we steunen de ontwikkeling van een aantal fondsen om meer positie op te bouwen voor de toekomst. 

Cultuur
Het is buitengewoon prettig ook deze fase van constructieve samenwerking en goede onderlinge verhoudingen te mogen meemaken. Wat ons betreft zullen we ons daar maximaal voor blijven inzetten. Dit beeld wordt ook elders onderkend (in Den Hag en in de regio en buurgemeenten en nog belangrijker bij de bevolking en het bedrijfsleven). Helaas is dat nog niet over de hele linie zo, denk bijvoorbeeld aan de kritiek vanuit het onderwijsveld en de wereld van de zorg. Hoewel sommige kritiek ook heeft te maken met persoonlijke belangen. Politici moeten kiezen en dat is niet altijd gemakkelijk. Uiteraard zijn we, mogelijk net als U benieuwd naar de invloed van de nieuwe burgemeester, mevrouw Wiebosch. Met haar bestuurskrachtige ervaring kan dit nog meer verbeteren. We waarderen eveneens de inzet van het college om in het " burgemeesterloze tijdperk" de continuïteit te handhaven.

Tot zover het eerste deel van de algemene beschouwingen.

De andere raadsleden hebben ook een bijdrage geleverd aan dit geheel. Dit zullen we D.V. in de volgende editie opnemen. 

Cor Voorberg,
fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwing programmabegroting 2009-2012. Een bestuurskrachtige begroting!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.