Eén juli....dat moet lukken | Cor van Vliet | weblog week 36-2010

Cor van Vlietdinsdag 07 september 2010 21:49

Ik verwacht dat jullie, net als ik, de afgelopen maanden met belangstelling de ontwikkelingen rondom de formatie van een nieuw kabinet hebben gevolgd. Afgelopen week liepen de spanningen wel heel hoog op met de brief van CDA-onderhandelaar Klink.  Ik ben blij dat minister Klink toen hij in conflict kwam met zijn geweten daar consequenties aan verbond. Ongeacht het feit dat er aan het begin van het traject afspraken waren gemaakt. Op het moment dat je geweten niet gerust is moet je daar altijd iets mee doen!

Wat heeft de kiezer gekozen?
De vraag is welke stappen er nu gezet moeten gaan worden. Ik vind het belangrijk dat met de uitslag in de hand wordt gekeken naar wat de kiezer wil. Ongeacht de eigen politieke voorkeur! 

Bij de keuze van de kiezer wringt op het moment de schoen. De kiezer heeft niet duidelijk gesproken. De traditionele links/rechts verdeling is 72/78. In het Amerikaanse stelsel was hiermee de kous af geweest. Rechts heeft een meerderheid dus de Republikeinen regeren. In Nederland is het echter niet zo eenvoudig. Bij de huidige verdeling lijkt mij een kabinet over het midden het meest logisch. De meerderheid aan de rechterzijde is namelijk niet zo groot. De verschillen tussen de partijen ‘op het midden’ zijn echter in jaren niet zo groot geweest. Denk hierbij aan kwesties als:  hypotheekrente aftrek, of het ontslagrecht. Samenwerking over het midden lijkt hierdoor te lastig.  Tijdens het debat van vanmiddag werd dit weer bevestigd. Er is weer gekozen om te proberen de coalitie over rechts te formeren.

Voordelen van een kabinet VVD, CDA en PVV
Naast alle inhoudelijke nadelen die volgen uit een (mogelijk) kabinet van de VVD, CDA en PVV, is er ook een voordeel. De PVV moet laten zien waar ze staan. Als coalitiepartij moet ze laten zien wat alle retoriek waard is. Populistische partijen hebben in de meeste gevallen namelijk geen ‘last’ van regeringsverantwoordelijkheid. Ik verwacht dat regeringsdeelname van de PVV ertoe zal leiden dat een grote groep kiezers de PVV weer achter zich zal laten. Dit omdat zal blijken dat ook Wilders lang niet alles kan waarmaken.

Ik hoop dat de VVD het spel slim speelt en het CDA alle kastanjes uit het vuur laat halen in de onderhandelingen. Het zou me namelijk zwaar tegenvallen wanneer alleen Frans Weisglas iets durft te zeggen over een aantal inhoudelijke standpunten van de PVV.

Al met al verwacht ik dat Rutte 1 juli gaat halen.

 

Cor van Vliet, 7 september 2010

« Terug

Reacties op 'Eén juli....dat moet lukken | Cor van Vliet | weblog week 36-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei