Een ongedekt voorstel goedgekeurd, bijzonder… | Cor van Vliet | weblog week 05-2012

Cor van Vlietdinsdag 31 januari 2012 20:02

Ik wil mijn weblog van deze week beginnen met een voorbeeld. Stel het College zou het volgende voorstel doen: We willen de Peulenlaan vernieuwen/renoveren van de rotonde t.h.v. de Thorbeckestraat tot en met “De Kaai”. Dit kost (bijvoorbeeld) € 0,5 mln. Tegelijkertijd wordt er meegedeeld dat er slechts € 0,3 mln. beschikbaar is. Desondanks wordt voorgesteld in te stemmen met het aanpakken van de hele Peulenlaan. Ik verwacht niet dat de gemeenteraad hiermee akkoord zal gaan.  Je kunt toch niet zeggen dat de hele Peulenlaan wordt aangepakt, als vervolgens blijkt dat bij de Deltabrug moet worden gestopt met de werkzaamheden, omdat het geld op is?

Toch was het voorstel met betrekking tot het Speelruimte plan 2012-2021 op een dergelijke manier vormgegeven door het College. Er werd gesteld dat uitvoering van het hele plan € 383.400 zou moeten kosten, maar dat er slechts € 200.000 beschikbaar was.

Aangezien de gemeenteraad het plan heeft vastgesteld gaat het hele plan denk ik door, of toch niet? Komt er nu bij de Lange Griendsweer op basis van het plan wel, of geen nieuwe speelplek? Op basis van het plan: ja, op basis van het beschikbare budget: onbekend. Ik durf deze vragen niet te beantwoorden.

Blijkbaar is onze partij als enige deze mening toegedaan aangezien de amendementen die wij hadden ingediend om dit probleem kleiner te maken niet werden gesteund. Uiteindelijk hebben wij vervolgens ook ingestemd met het plan, dit wordt ingegeven door het feit dat het plan inhoudelijk goed was. Daarnaast moet er nu eindelijk begonnen worden met investeren in speelplekken, dit wilden we niet  stagneren. Het achterstallige onderhoud moet op korte termijn worden aangepakt! Tenslotte is het bij een speelruimteplan natuurlijk beter mogelijk om een gedeelte niet uit te voeren, dan bij een weg.

Dualisme
Ik hoop en verwacht dat het de laatste keer is geweest dat het College een dergelijk (ongedekt) voorstel aan onze raad ter vaststelling zal voorleggen. De raad is er voor om het College duidelijke en uitvoerbare opdrachten te geven.  Zodat je vervolgens kunt controleren of deze ook zijn uitgevoerd. Dit is de kern van het dualisme. Bij het speelruimteplan werd deze kern van het dualisme losgelaten. De beoordeling wordt een moeilijke opgave, want wanneer doet het College het goed?

Mijn oplosssing
Ik wil eindigen met hoe ik het wel had gewild. Volgens mij had het College moeten werken met een scenario voorstel. Eén scenario was dan geweest uitvoering van het hele plan inclusief bijhorende kosten (en een idee voor dekking). Het andere scenario was dan geweest een iets uitgekleed (maar wel betaalbaar) plan dat € 200.000,- kost. Hierbij had dan natuurlijk kunnen worden aangegeven, dat in het geval van sponsoring er meer investeringen zouden plaatsvinden.

 
Cor van Vliet, 31 januari 2012

« Terug

Reacties op 'Een ongedekt voorstel goedgekeurd, bijzonder… | Cor van Vliet | weblog week 05-2012'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

mei

april

maart

februari

januari