Column raadspraat: Wat zou jij doen met 58,9 miljoen?

168x168 Willem Porsdonderdag 15 februari 2024 23:00

Zat u ook zo in spanning op 1 januari bij de bekendmaking van de postcodekanjer? Zou ik de winnende postcode hebben voor die hoofdprijs van 58,9 miljoen? En was u al aan het dagdromen waaraan u dat geld allemaal zou willen uitgeven? Nou, gelooft u mij, ik niet. Want ik weet zeker dat ik nooit één euro in een loterij zal winnen. Ik speel namelijk niet mee. Hoef je ook niet in spanning te zitten of je iets zal winnen, en geen keuzestress te hebben waaraan je dat geld zou moeten besteden.

In college en raad hebben we die keuzestress wel. Nee weest u gerust, we zijn niet aan het gokken geweest met uw belastingcenten. En we hebben ook geen hoofdprijs gewonnen. Maar net als bij u en mij thuis moet ook in het gemeentehuis het financiële plaatje wel kloppen. En geld wat je hebt kan je maar één keer uitgeven. Als gemeenteraad hebben we daarin een belangrijke en controlerende taak.

Voor de komende jaren ligt er bij het college een hoog ambitieniveau qua grootschalige projecten in de ruimtelijke ordening welke veel geld gaan kosten. Denk aan scholenbouw, huis van de gemeente, Marsbrug, Nieuweweg, zwembad, sporthal, etc. Deze ambities kunnen niet allemaal tegelijk gerealiseerd worden waardoor het college keuzes zal moeten maken, een soort prioriteringslijstje. Als raad zullen we binnenkort kennis kunnen nemen van dit prioriteringslijstje en  welke financiële kosten daaraan verbonden zijn. Daarna zal de raad op basis van maatschappelijke urgentie en beschikbare middelen verantwoorde keuzes moeten maken. Dagdromen is mooi, maar de realiteit houdt je wakker. De fractie ChristenUnie zal daarom scherp blijven kijken naar kosten en baten en naar een gezonde balans in wat we als gemeente aankunnen. Kortom, wat kunnen we doen met de beschikbare poen!  

Willem Pors, 
Fractievoorzitter ChristenUnie 

Column raadspraat, woensdag 14 februari 2024

« Terug