De wereld draait gewoon door na verkiezingen | Cor van Vliet | weblog week 10-2011

Cor van Vlietdinsdag 08 maart 2011 20:58

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn alweer een week achter de rug. De ChristenUnie moest na afloop een onverwacht harde klap verwerken. In Hardinxveld-Giessendam hebben er desondanks  1.556 mensen op de ChristenUnie gestemd. Deze mensen wil ik bedanken voor hun steun en vertrouwen!

Analyse uitslag
Het verschil met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is echter opmerkelijk. Er waren nu 434 minder stemmers op de ChristenUnie, terwijl de opkomst percentages redelijk vergelijkbaar waren: 69% (toen) vs. 65% (nu). Je vraagt je dan af wat hiervoor de verklaring is. Ik kwam tot de volgende punten:

  • Het CDA trekt in Hardinxveld bij landelijke/provinciale verkiezingen altijd meer stemmen, zo ook deze keer, volgens mij o.a. ten koste van de ChristenUnie;
  • Bij Provinciae Statenverkiezingen is ‘de keus’ groter hierdoor kan je stemmen verliezen (al kan je ook redeneren dat de T@B kiezers bij deze verkiezingen ‘over’ waren en voor groei zouden moeten zorgen;
  • Strategisch stemmen: voor- of tegen de coalitie in de Tweede Kamer. Waarbij ik inschat dat mensen de ChristenUnie gevoelsmatig op tegen de coalitie zetten (wat ik ook doe op basis van geluiden in de media). Ik denk niet dat dit terecht is, volgens mij beoordeeld de ChristenUnie elk voorstel op zijn waarde, onafhankelijk van de indiener;
  • De ‘te linkse’ koers van de ChristenUnie hoor ik ook diverse keren de revue passeren. Ik vind dit lastig te beoordelen.

 Al deze punten wijzen echter naar een ander en brengen je daarmee niet tot jezelf. Bij jezelf blijven vind ik uiteindelijk het belangrijkste in de analyse van een verkiezingsuitslag!

De meeste kiezers trekken is geen doel op zich, staan voor je idealen wel! Dit is dan ook wat we de komende tijd met volle overtuiging zullen doen: uitdragen wat we als christen-sociale politici vinden en eraan werken om deze ideeën te verwezenlijken!

Klankbordgroep Rekenkamer
Om mee af te sluiten nog even heel wat anders. Vandaag stond er weer een vergadering van de Klankbordgroep van de Rekenkamer op de agenda. Deze keer gelukkig in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam, zodat ik de fiets kon nemen. Afgelopen periode ontving de gemeenteraad het rapport van de Rekenkamer met betrekking tot Groenbeleid. Ik ben benieuwd met welke advies we het rapport in onze vergadering zien verschijnen!

Tijdens de vergadering spraken we door over het onderzoeksprogramma 2011. Gezien de hoeveelheid ideeën die afgelopen najaar tijdens “De Ontmoeting” zijn ingediend zitten we in de klankbord groep op de lijn om de directeur nogmaals uit de ‘lijst’ van aangedragen onderwerpen te laten kiezen.

Tenslotte spraken we nog door over de rol van de Rekenkamer in 2012 in relatie tot de bezuinigingstrajecten in de diverse gemeenten. Hierop is momenteel nog helemaal geen zicht. Ik vind het hierbij belangrijk om de discussie niet vanuit financiële motieven te voeren. De (gewenste) rol van de Rekenkamer moet centraal  staan. Mijn idee hierbij is duidelijk: een functionerende Rekenkamer komt de kaderstellende rol van de gemeenteraad ten goede en is eigenlijk onmisbaar voor goed duaal bestuur. De vervolg vraag is vervolgens: wat is het bijpassende budget?

 

Cor van Vliet, 8 maart 2011

« Terug

Reacties op 'De wereld draait gewoon door na verkiezingen | Cor van Vliet | weblog week 10-2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari