Ambtenaren, zijn er daar teveel van? | Cor van Vliet | weblog week 22-2011

Cor van Vlietwoensdag 01 juni 2011 22:16

Deelgemeente Prins Alexander
Deze week is mijn weblog een dag later dan jullie gewend zijn. Dit omdat de bezuinigingen in Prins Alexander ook ’s avonds tijd van mij vroegen. Ik zit daar als ambtenaar aan de andere kant van de tafel. In Prins Alexander staan we voor een bezuiniging van € 5 mln. op een budget van grofweg € 50 mln. Procentueel is dit volgens mij een grotere opgave dan in Hardinxveld. Het voelt echter als een eenvoudigere te klaren klus, maar misschien komt dat doordat je ‘aan de andere kant’ van de tafel geen beslissingen hoeft te nemen.

Ook in Prins Alexander wordt er bezuinigd op het personeel oplopend tot € 450.000 in 2015. In de gemeente Rotterdam als geheel gaat het er nog wat korter door de bocht aan toe. Alle externen worden de wacht aan gezet en tijdelijke contracten worden niet verlengd, bovenop de reeds besloten daling van 1.000 FTE boven FSK (schaal) 10. Een opgave die bij elkaar betekent dat er heel veel werk blijft liggen, omdat er niemand beschikbaar is die het kan.

Efficiënter werken
Bij een bezuinigingsoperatie is het logisch om te bekijken of er efficiënter gewerkt kan worden. Bij en efficiënte werkwijze zijn er namelijk minder uren nodig om het werk gedaan te krijgen. Dit betekent een bezuiniging. In de praktijk levert dit, bij wat ik gezien heb, alleen grote winst op wanneer je over een groot arbeidsvolume praat. Wanneer er één iemand is die bepaald werk doet is er weinig te behalen. Stoppen met het leveren van inspanning op bepaald beleid is in dat geval wel een maatregel die concreet een bezuiniging oplevert.

Welke mensen zijn er beschikbaar in de gemeente Hardinxveld-Giessendam?
Met dit in het achterhoofd heb ik het ambtenaren bestand in Hardinxveld eens doorgenomen. Grofweg zie ik dan dat de volgende ‘groepjes’ ambtenaren in dienst zijn:

  • Medewerkers administratie (o.a. bouwzaken)
  • Medewerkers met een baliefunctie
  • Beleidsmedewerkers
  • Medewerkers binnendienst (m.b.t. de buitenruimte)
  • Medewerkers buitendienst
  • Medewerkers Financiën
  • Medewerkers Informatievoorziening en interne zaken (o.a. boden)
  • Medewerkers Juridische Zaken
  • Medewerkers Personeel en Organisatie
  • Medewerkers sportaccommodaties
  • Medewerkers Directie
  • Medewerkers Griffie

In totaal is dit al een onderverdeling van 12. Ik heb begrepen dat er in Hardinxveld-Giessendam 133,4 FTE mag worden ingezet. Deze moet je vervolgens verdelen over de genoemde groepen. Bedenk hierbij dat je bij Sportaccommodaties en Buitendienst al snel praat over 40 mensen. De vraag is dan hoeveel je kunt verdienen door efficiënter te gaan werken? Kan je 10 FTE schrappen zonder dat, dat effect heeft op de productie?

Pessimisme
Ik ben daar persoonlijk pessimistisch over. Wanneer we bovenstaande gegevens in acht nemen dan kunnen we niet anders concluderen dat heel weinig mensen dezelfde taak kunnen uitvoeren. Efficiency winst is dan moeilijk te realiseren. Wanneer het al kan dan vergt dat vaak grote (ICT) investeringen.

Het pessimisme hierover neemt nog eens toe wanneer je je bedenkt dat er in 2010 ongeveer € 500.000 is gerealiseerd op de bedrijfsvoering (lees ambtenaren apparaat). Er is dus al heel flink gesneden in het zeer nabije verleden.

Het pessimisme bereikt het toppunt wanneer je je bedenkt dat er in de overige bezuinigingen ook een effect zit op het werk dat verricht moet worden. Een gedeelte kan alleen bereikt worden door afstand te doen van (ambtelijke) capaciteit.

Natuurlijk ontneemt dit het college niet van de verantwoordelijkheid om te doen wat mogelijk is, maar we moeten ons niet rijk rekenen met gouden eieren die er niet zijn!

 

Cor van Vliet, 1 juni 2011

« Terug

Reacties op 'Ambtenaren, zijn er daar teveel van? | Cor van Vliet | weblog week 22-2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari