Bijdrage algemene beschouwingen Perspectiefnota 2013

donderdag 28 juni 2012 21:00

Tekst uitgesproken tijdens de algemene beschouwingen op de Perspectiefnota 2013

Meneer de voorzitter, dames en heren,

De perspectiefnota is flinterdun en heeft weinig nieuwsinhoud ten opzichte van vorig jaar. Ook dit jaar is het aan de raadsfracties om kleur en inhoud te geven aan de kaders voor de komende begroting. De ChristenUnie doet dat aan de hand van twee documenten:

Haar verkiezingsprogramma “Dienstbaar en duurzaam” en het coalitieprogramma “voor de toekomst van Hardinxveld-Giessendam”, dienstbaar, sociaal en met vaste koers”.

De vraag is hoe we er halverwege de rit voor staan. De ChristenUnie is trots op het college over de inspanningen op diverse terreinen. Trots op wethouder Cor de Jong, met zijn deugdelijk grondbeleid, zijn inspanningen voor de komst van de Hema en Tienmorgen Noord. Trots op wethouder Theo Boerman die met vaste koers de financiën op orde weet te houden en heeft gezorgd voor een prima bomenbeleidsplan. Trots op wethouder Paul Letterie die de Avelingengroep en de RSD bijstuurt en de Millenniumgemeente in de picture zet. Trots op wethouder Eelke Kraaijveld over de resultaten tot nog toe met de Koningin Wilhelmina- en Regenboogschool.

Niet trots zijn wij op het vertrek van burgemeester Wiebosch maar de ChristenUnie is tevreden over de voortvarendheid waarmee waarnemend burgemeester Blase zijn werk doet.

Wij zijn tevreden over de alertheid voor subsidiemogelijkheden. Het valt ons wel op dat dit beperkt blijft tot de provincie terwijl ook de Europese commissie projectsubsidie verstrekt. En zo kunnen er meer zaken worden verbeterd waar het komende jaar wat ons betreft hard aan getrokken moet worden.

Allereerst de dienstverlening. Dat kan en moet beter. De openingstijden moeten afgestemd worden op deze tijd van werken en laat thuis komen. Minder overdag, maar bv. van  zeven tot negen en vier tot acht.

Een digitaal loket is in onze ogen wat anders dan een touchscreen in de hal. Maar producten en diensten afnemen via internet en in dit huis gewoon een balie waar je vriendelijk wordt verder geholpen. Zonder nummertje trekken als er niemand voor je is. En het wordt hoog tijd dat er werk wordt gemaakt van het meldpunt voor overbodige regelgeving.

Trots zijn we op de buurtveiligheid. Maar waar blijft nu de stimulans om in de wijk particulier initiatief voor onderhoud openbaar groen te stimuleren? En hoe staat het met de startersleningen? Wanneer gaan we grond verkopen om dit mogelijk te maken?

Geen nieuw beleid want we verkeren in zwaar weer. Dat is wat ons betreft te kort door de bocht. Met nieuw beleid zou de kwaliteit kunnen worden verhoogd binnen dezelfde kostprijs of nog lager. Wellicht kan met nieuw beleid de opbrengst worden verhoogd. Een voorbeeld zien we in het sponsoren van de rotonde’s. Een idee van de ChristenUnie. Of we met de uitvoering ervan straks nog blij zijn zullen we bezien. Nieuw beleid is ook te vinden in bezuinigingen op de organisatie. Het valt ons op dat dit jaar 10 fte meer op de rol staat dan vorig jaar. Dat verbaast ons enigszins. Uitbreiding van de burgerbalie bekostigd uit reserve begraafplaatsen is een vorm van nieuw beleid, maar vinden wij een merkwaardige gang van zaken.

Nog enkele suggesties voor nieuw beleid: Muziek- en cultuurschool Toon mag wat ons betreft worden afgebouwd, subsidie voor peuterspeelzalen zou nader bekeken kunnen worden. Dit zou meegenomen kunnen worden in de herziening subsidiebeleid incl. indirecte subsidies. Wij dringen aan om hier spoedig werk van te maken. Nu het horecabeleid is vastgesteld kan en moet van Drijvershof en horecavoorziening Appelgaard werk worden gemaakt. En ja, het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat lijkt momenteel niet meer dan een bordje aan de muur. Voorzitter, dit moet beter op de kaart worden gezet zodat dit werkelijk gaat functioneren zoals het is bedoeld.

Dan de visie Hardinxveld-Giessendam, ingezet op de pijlers economie en maatschappelijke betrokkenheid. Er moet spoedig duidelijkheid komen over het parkeerbeleid voor vrachtwagens. Regionale afspraken blijven te lang uit omdat binnenkort de herinrichting Peulenlaan is afgerond en vrachtwagens er niet meer terecht kunnen. We lezen over risico’s voor uitbreiding van de scholen voor voortgezet onderwijs. Maar dat zijn geen risico’s, dat zijn kansen. Op het gebied van onderwijs speelt Hardinxveld-Giessendam een steeds grotere rol. Dan zijn wij blij met de groei van de scholen en wil de ChristenUnie meewerken aan de uitbreiding er van. De bekostiging zullen we in de begroting moeten reserveren. Maar er is meer nodig. We kunnen als Hardinxveld-Giessendam een veel prominenter rol spelen in de regio. Daarbij moeten we duidelijkheid scheppen waar we staan en waar we naar toe willen. Die duidelijkheid laat te lang op zich wachten. Daarom dienen we als gezamenlijke fracties een motie in om hier spoedig werk van te maken waarbij wij als raad actief de regie willen voeren

Hoe ziet de ChristenUnie dat? Laten we duidelijk zijn. Hardinxveld-Giessendam kan onmogelijk de toekomstige opgaven zelfstandig aan. Wat de ChristenUnie betreft komt er een Shared Service Centre Alblasserwaard, al dan niet met de Vijfheerenlanden, met Hardinxveld-Giessendam als belangrijke partner voor economie, onderwijs en openbaar vervoer. Vanuit dit centre vinden dan de uitvoeringsdiensten plaats en de administratie. Dan nog is intensieve samenwerking nodig met de Drechtsteden. En ook dan met oog voor de sociaal zwakkeren in de samenleving, dienstbaar en met vaste koers.

Meneer de voorzitter, die vaste koers wil de ChristenUnie varen aan de hand van de heldere leefregels die ons in de Bijbel worden aangereikt. Tot welzijn van ons allen en tot bevordering van de eer van onze God. Wij wensen het college en allen die erbij betrokken zijn, veel wijsheid en Gods zegen toe bij het opstellen van de begroting en de uitvoerende werkzaamheden.

                                                               ChristenUnie, 28 juni 2012

« Terug

Reacties op 'Bijdrage algemene beschouwingen Perspectiefnota 2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juni

april

maart

februari