Gemeenschappelijke regelingen (jaarrekeningen 2016 en begrotingen 2018)
Op donderdag 1 juni jl. mochten we in de gemeenteraad heel de avond spreken over gemeenschappelijke regelingen (afkorting: GR). In gemeenschappelijke regelingen worden namens samenwerkende gemeenten taken uitgevoerd. Vaak is (al dan niet terecht) het gevoel dat dit ver af staat van wat in de gemeente plaatsvindt. Met de gehele gemeenteraad proberen we zo goed als mogelijk sturing te geven aan deze partijen.
Vanavond hebben we het voorrecht om de heel de avond over GR’en te mogen spreken.
Er staan er negen op het programma.
Voor het gemak hebben we het maar even niet meer over de regio Alblasserwaard Vijfherenlanden….. neem aan dat we wel meegedeeld hebben in het resultaat van de jaarrekening 2016?
Ik wil vanavond vanuit een tweetal perspectieven wat zeggen. Allereerst over de zienswijzen, maar daarnaast ook over de manier waarop we over GR’en spreken, of over de vraag grip op GR’en.
De zienswijzen
Allereerst willen we het college complimenteren voor de wijze waarop dit onderwerp is voorbereid. We worden op een manier door de stukken geleid die ons veel werk bespaart, dank daarvoor.
De ChristenUnie ondersteunt de keuzen die het college maakt wat betreft de GR’en waarvoor zienswijzen worden ingediend. Wel kan er wat ons betreft in de zienswijzen nog verder gesneden worden. Hoofdpunten sneeuwen onder als ook ‘kleine onderwerpen ‘ aan de orde komen. Kleinere punten vertrouwen wij graag toe aan de vertegenwoordiger in het AB. Informele lijnen zijn op deze punten vaak veel effectiever.
Wat betreft de begroting en de perspectiefnota van de GRD 2018 zitten we volgens ons in een spagaat. Formeel hebben we nog niets te zeggen, maar toch gaat het ons aan.
In de stukken wordt gesproken over aanvullende middelen. Mochten deze gehonoreerd worden, dan zullen we hier ook in Hardinxveld-Giessendam vroeg of laat mee geconfronteerd worden.
Wat de ChristenUnie betreft is “begroting 2018 is begroting 2017” voor de GRD het uitgangspunt.
Als laatste willen we het college oproepen om in de AB’s en DB’s stevig stelling te nemen. Jullie zijn de beste waakhond in het volgen van de afwikkeling van onze zienswijzen! Jullie zitten op die posities omdat jullie gevraagd zijn het programma van onze raad uit te voeren. Doordat je als AB/DB lid ook onderdeel bent van een andere regeling met eigen doelstellingen raakt dit wel eens wat op de achtergrond. De ChristenUnie rekent op jullie inzet voor onze doelstellingen op die posities! We verwachten dan ook tegenstemmen mochten onze zienswijzen niet serieus worden opgepakt.
Grip op GR’en
We worstelen allemaal met de vraag hoe krijgen we “grip op GR’en”.
Wat ons betreft is dit overigens niet waar het om gaat.
Wij willen controle op de vraag of de middelen die we als raad beschikbaar stellen effectief en efficiënt worden ingezet. Hier spreken we altijd allereerst de wethouder op aan!
Wat bij de GR’en wat ons betreft opvalt is dat we (op de formele momenten) vooral over geld (begroting, jaarrekening) praten en weinig over de inhoud. Ik doe daar zelfs overigens ook aan mee. Ik heb in mijn bijdrage ook nog geen enkel inhoudelijk thema geraakt. Ik ben op dat punt ook niet de specialist in onze fractie (in veel gevallen is dat Peter aan de Wiel).
Wat ons betreft zijn zienswijzen ook niet het middel om daar richting aan te geven. Inhoudelijk richting geven vraagt tijd en moet ook vooral worden vormgegeven door de specialisten. Dit gesprek moet je niet laten leiden door tijdsdruk als gevolg van wettelijke termijnen. Ook moet je dit gesprek niet via papier voeren, maar vooral in gesprek met elkaar. De zienswijze (dat dan wel) die is opgesteld door raadsleden voor de begroting van dG&J is hier volgens mij een poging toe.
Dit gesprek is wat ons betreft de kern van de verdere opzet van de controle op de vraag of onze middelen effectief en efficiënt worden ingezet.
Cor van Vliet, 1 juni 2016