Prioritering projecten
De gemeenteraad heeft veel ambities voor ons dorp. Het is niet mogelijk deze allemaal tegelijk te realiseren. De gemeenteraad heeft donderdag 25 april jl. besluiten genomen over welke ambities en bijbehorende projecten het meest belangrijk zijn. De bijdrage van de ChristenUnie aan dit debat leest u hier:
Voorzitter,
Raadsleden zijn wel wat gewend om lastige keuzes te maken, zo wordt gesteld in een artikel in de onlangs verschenen magazine van de vereniging van Nederlandse gemeenten. De voornaamste reden voor een raadslid om de politiek in te gaan is het feit dat je het verschil kunt maken voor je gemeente zo stelt het artikel. Binnen de lokale speelruimte kan je politieke keuzes maken, hoewel we – zoals het er nu naar uit ziet - over twee jaar wel geconfronteerd worden met fors minder geld vanuit Den Haag.
Keuzes maken voorzitter, prioriteiten stellen, dat is waarover we hier vanavond het debat voeren. Dit vanwege de motie “Tijd voor prioriteit” welke door de raad is aangenomen. Op basis van maatschappelijke urgentie en beschikbare middelen moeten we als raad en college verantwoorde keuzes maken. Want het ambitieniveau is groot, en er zijn veel grootschalige projecten in de ruimtelijke ordening wat veel geld kost, maar je kan je geld maar één keer uitgeven zo schreef ik in mijn column van februari. Daarnaast levert prioritering ook een aantal voordelen op, te weten:
- Betere realisatie van de strategische doelstelling
- Betere besteding van beschikbare capaciteit en middelen
- Meer draagvlak binnen en buiten de organisatie
Voorzitter, voor ons ligt het raadsvoorstel prioritering projecten. Vanuit de ambtelijke organisatie is er een realistisch scenario geschetst van welke projecten er de komende jaren uitgevoerd zouden kunnen of moeten worden. Mede namens mijn fractie wil ik dan ook de betrokken wethouder en ambtenaren bedanken voor de wijze waarop wij geïnformeerd zijn. Via een digitaal dashbord en kenmerkenblad hebben we goed inzicht gekregen in wat de gevolgen zijn als we keuzes maken uit de lange lijst van projecten. Als ik het goed heb begrepen van de ambtenaren is dit dashbord ontstaan naar aanleiding van de motie. Je begint met iets en er ontstaat een mooi overzichtelijk document waarin je aan de knoppen kan draaien waardoor gevolgen zichtbaar worden. Alleen daarom al heeft de motie iets toegevoegd.
Voorzitter, Wanneer ik met mijn kleinzoon in de snoepwinkel staat vind hij het moeilijk om iets uit te kiezen, hij zou het liefst alles kiezen. Zo ook bij ons. Nee niet vanwege snoep, maar wanneer ik naar het projectenlijstje kijk blijft het lastig om daar een rangschikking in te maken. En de keus voor het ene project heeft soms weer gevolgen voor het ander. Maar welke keus we vanavond ook maken voor de top 3, er staat nog niks vast, je stemt in hoe je geld gaat reserveren voor welk project. Dit op basis van capaciteit en middelen.
Wanneer we inzoomen op het raadsvoorstel zijn wij het eens dat de nieuwbouw van scholen aan de Pietersweer hoge prioriteit heeft. Als gemeente heb je een verplichting en verantwoordelijkheid om onderwijs goed te faciliteren. Zij wachten al heel lang op groen licht, laten wij vanavond dat licht ook op groen zetten.
Naast de scholen staat de bieb. Een voorziening voor al onze inwoners. Echter, een gebouw in deplorabele toestand. Om de scholen te kunnen bouwen moet de bieb tevens verplaatst worden. Het voorstel is daarom deze te huisvesten in het gemeentehuis. Daarmee kom ik gelijk bij het tweede project wat als prio wordt voorgesteld. Het gemeentehuis is gedateerd en moet aangepast worden aan de eisen van deze tijd. Ambtenaren moeten soms werken op een niet optimale werkplek. Daarnaast hebben we een duurzaamheidsplicht om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Dan is dit een goed moment om dit te combineren waarbij ook Servanda een plaatsje kan krijgen in het huis. Daarmee voldoen we tevens aan de nota vastgoed om de hoeveelheid vastgoed terug te brengen door het afstoten van het pand van Servanda. Een win-win situatie. Zo ontstaat er een gebouw waar niet alleen werken maar ook ontmoeten voor inwoners centraal staat. Geen huis van ambtenaren maar een “Huis van de huis van de gemeente.”
Op 3 staat de centrumvisie. Wanneer ik een willekeurige inwoner vraag naar wat zij van ons centrum vinden krijg ik daar weinig positieve reacties op. Ook daarin is het belangrijk te kijken op lange termijn, naar de strategische doelstelling. In het coalitieakkoord hebben we het laten opnemen: van boodschappen doen naar winkelen. Daar moet aan gewerkt worden waardoor het weer gezellig wordt in ons centrum.
Voorzitter, het zal u niet verbazen dat hoog op het verlanglijstje van de ChristenUnie ook de brug Marsstraat staat. Het is onze grote wens deze brug beter toegankelijk te maken en te renoveren en meerderen met ons. Na vele overwegingen hebben we gemeend dat dit project nog even lager op de lijst blijft staan. We zien in dit project een meekoppelkans bij de herinrichting Buitendams, waardoor dit thema nog een keer op tafel komt.
Over meekoppelkansen gesproken. Gezien de ontwikkelingen en plannen in Sliedrecht om een nieuw zwembad te bouwen lijkt het ons een prima plan om daarin mee te liften. Samen optrekken daarin lijkt ons een goed initiatief om zodoende kosten te delen en uiteindelijk een mooi nieuw zwembad mogelijk te maken voor onze inwoners en die van Sliedrecht. Wat ons betreft die ontwikkelingen nader onderzoeken en opnemen in de perspectiefnota.
Bewegen en sporten is goed en wordt in ons dorp ook heel veel gedaan, soms zelfs op hoog nivo. Dat moet zo blijven en goede mogelijkheden daartoe moeten gefaciliteerd worden. Daarin hebben we als gemeente bepaalde verplichtingen. Het traject renovatie sporthal de Wielwaal loopt al heel lang. Wat ons betreft wordt het nu wel eens tijd dat er een besluit genomen gaat worden. Onderzoek dit, maak plannen concreet. Neem dit op in de perspectiefnota waardoor er duidelijkheid en uitzicht komt. Tegelijk kunnen we dan ook een bijdrage leveren aan de opdracht verduurzaming gemeentelijk vastgoed.
Voorzitter, ik kom tot een afronding.
Er moeten besluiten genomen worden en dat is lastig zo begon ik mijn bijdrage. Maar verder uitstel is niet wenselijk en leidt tot meer vertraging en hogere kosten. Een aantal maatschappelijke partijen hebben behoefte aan duidelijkheid en wachten al (te) lang. Wij moeten daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Maar we kunnen niet alles dat zal iedereen wel met ons eens zijn. Mijn fractiegenoot mevrouw Ouwerkerk benoemde dat gisteren ook in haar column. Welke keuze we ook maken, voor de één is het prima, voor de ander doe je het niet goed. Maar als je het goed onderbouwd en beargumenteerd zal het draagvlak in de keuzes welke je maakt alleen maar groter worden. Daarin is het dus belangrijk dat je met een goed verhaal naar de burger gaat. Neem hen mee in overwegingen en besluiten. Communiceer via diverse kanalen wat je van plan bent en wat je gaat doen. Onderbouw het met financiële overzichten. Pas waar mogelijk participatie toe. Dan creëer je draagvlak zowel binnen als buiten de organisatie.
Voorzitter, tenslotte, de fractie ChristenUnie kan instemmen met het raadsvoorstel prioritering projecten 2024.
Dank u.
Willem Pors
Fractievoorzitter ChristenUnie Hardinxveld-Giessendam