Ondernemer wil gemeente niet uit
In een geanimeerde discussie spraken Ab Knook (voorzitter van Ondernemersvereniging Hardinxveld-Giessendam) en ChristenUnie-wethouder Cor de Jong met elkaar over het ondernemersklimaat in de gemeente. De discussie vond plaats tijdens de najaarsledenvergadering van de ChristenUnie met een werkbezoek aan bakkerij De Paauw aan de Rijshaak.
Beide sprekers waren het erover eens dat het ondernemingsklimaat in Hardinxveld-Giessendam goed is. Er wordt hard gewerkt in het dorp aan de Merwede. De werkloosheid is de laagste van heel Nederland. En gevestigde ondernemers gaan niet graag de gemeente uit. De wethouder meldde dat er in 2007 netto 96 nieuwe bedrijven zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wel werd in de discussie geconstateerd dat de gemeente ruimtelijk gezien weinig mogelijkheden heeft om groeiende bedrijven plaats te bieden of bedrijven van elders binnen te halen. De inzet van het gemeentebestuur is dan ook om in het gebied tussen de twee spoorlijnen nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen. Of dit er ook echt gaat komen hangt af van rijk en provincie omdat het gebied formeel nog tot het groene hart behoort.
Daarnaast zijn er regionale afspraken over bedrijfsterreinprogrammering en plannen voor revitalisering en herstructurering. Gevraagd naar zijn mening over de ontwikkeling van het centrumplan, gaf Ab Knook aan dat de Ondernemersvereniging van mening is dat er meer winkels zouden kunnen komen dan waar de gemeente tot nu toe plannen voor maakt. De gemeente baseert zich op een recent gehouden distributieplanologisch onderzoek. Wethouder Cor de Jong gaf aan dat juist vorige week gestart is met de bouw van de nieuwe Albert Heijn-supermarkt, maar “er komt nog meer”, zo benadrukte hij. De gemeente voert hierover structureel overleg met het Centrummanagement (onderdeel van de Ondernemersvereniging).
Er ligt ook een uitnodiging van de recent vernieuwde Ondernemersvereniging, om in regelmatig overleg met het gemeentebestuur te treden. Na afloop van de vergadering onthulde wethouder Cor de Jong, die momenteel de portefeuille economische zaken beheert, nog dat in de gemeentebegroting vanaf 2009 extra middelen beschikbaar worden gesteld om de personeelsformatie van het ondernemersloket uit te breiden. Daarnaast gaat de gemeente samen met de Kamers van Koophandel en het Ministerie van Financiën aan de slag om de regelgeving voor ondernemers zoveel mogelijk te beperken.
Na de discussie gaf een presentatie en rondleiding door bakkerij De Paauw inzicht in het functioneren van het bedrijf met 130 werknemers en een productie van duizenden broden, koeken en banket. Ook werden dia’s getoond van projecten in Ghana en Oeganda, waar in samenwerking met de plaatselijke overheid en onderwijs bakkerijen worden opgezet met afgeschreven apparatuur afkomstig van o.a. bakkerij De Paauw. Goed voor de werkgelegenheid en voedselvoorziening, wat helemaal past in de Millennium doelstellingen waar ook de ChristenUnie zich sterk voor maakt.