Vaststelling WMO beleidsplan
Donderdag 18 december was er de laatste raadsvergadering van het jaar 2008. Nel den Breejen (nestor van de raad) en de twee wethouders Boerman en Sluimer waren niet aanwezig in verband met het afscheid van burgemeester Wiebosch in Jacobswoude vanwege haar vertrek naar Hardinxveld-Giessendam. Uit de raadsagenda lichten we de vaststelling van het WMO beleidsplan.
WMO beleidsplan
Per 1 januari 2008 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van kracht. Voor het jaar 2008 is een tijdelijke regeling getroffen om aan deze nieuwe wet uitvoering te geven met de afspraak dat er eind 2008 een gedegen beleidsplan vastgesteld moet zijn voor uitvoering vanaf 2009. Omdat Nel er niet bij kon zijn voerde Kees Pille het woord over dit onderwerp met de volgende bijdrage:
"De Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaat samengevat over het welbevinden en de leefbaarheid van mensen in de ruimste zin van het woord. De persoonlijke gezondheid speelt daarin een rol maar ook alle omstandigheden die het wel bevinden kunnen beïnvloeden. Veel van die beïnvloedbare onderdelen komen we in het beleidsplan tegen zoals de woon- en leefomgeving, ergernis, overlast, beperkingen en de hulp die daarbij wordt geboden. Het bijzondere van dit plan is dat de vele beleidsvelden met elkaar in verbinding staan en dus een samenhangend integraal geheel vormen. De fractie van de ChristenUnie heeft met veel waardering kennis genomen van de inhoud van het beleidsplan en is content met de kwaliteit ervan. Een bijzondere plaats hierin heeft de WMO adviesraad c.q. platform die breed vanuit de bevolking is samengesteld en een kwalitatieve inbreng heeft geleverd dat tot dit resultaat heeft geleid. Maar ook de ambtelijke projectleider en wethouder Sluimer willen wij complimenteren met dit resultaat. Alleen, meneer de voorzitter ... nu begint het pas. Een beleidsstuk kan fraai zijn op papier. Maar de uitvoering vraagt niet minder inzet. De aanbesteding van de huishoudelijke zorg is een voorbeeld dat in de praktijk meer zorg en inzet moet worden geboden dan denkbaar is. Onze fractie heeft hierbij twee vragen. Ten eerste vragen wij ons af of wij in Hardinxveld-Giessendam geen inwoners hebben die baat zouden hebben bij de voedselbank. Dit onderdeel missen wij namelijk in het plan. Wij vragen hier dan ook aandacht voor. Onze tweede vraag gaat over de aanbesteding, die gelukkig de zorgaanbieding waarborgt. Maar onze vraag is wat de uitkomst van de aanbesteding betekend voor de begroting. De ChristenUnie beseft dat al onze inspanningen beperkt zijn en dat we als gemeente en individueel. hoogstens in staat zijn om een bijdrage te leveren aan het welzijn van onze inwoners. Wij zijn dan ook afhankelijk van de zegen van God op al deze werkzaamheden en die van de vele zeer gewaardeerde vrijwilligers die zich voor dit welzijn inzetten."
Vervolgens ontstond er een goed debat dat zich voornamelijk toespitste op de voedselbank (ingebracht door de ChristenUnie) en de betaalbaarheid van de WMO open eindregeling (ingebracht door de SGP). Aandacht voor het vraagstuk van de voedselbank werd door vrijwel alle fracties ondersteund. Wethouder Cor de Jong (waarnemer voor T. Sluimer) merkt de breed gedragen vraagstelling op en zal dit bij T. Sluimer onder de aandacht brengen. Hij geeft aan dat van de voedselbank Sliedrecht negen huishoudens gebruik maken uit vijf verschillende gemeenten buiten Sliedrecht waaronder uit Hardinxveld-Giessendam. Tegelijk merkt hij op dat zo’n voedselbank er niet zou behoeven te zijn. Daar is de fractie van de ChristenUnie het mee eens maar de realiteit is vaak anders. En daarom wordt het college verzocht om dit binnen de RSD te bespreken. De wethouder zal dit verzoek aan Sluimer doorgeven.