Van onze wethouder Cor de Jong

Cor de Jongzaterdag 12 oktober 2013 13:00

De wijk in

“Wij wonen hier met veel plezier!” “Klachten? Verbeterpunten? Ik zou het zo gauw niet weten, hoor.” Zo maar wat geluiden tijdens één van de wijkbezoeken die de fractie per fiets aflegt. Het aardige was, dat dit de algehele teneur was toen wij eind juni de Westwijk bezochten. En we werden door bewoners waar we zomaar aanbelden voor een praatje, nog uitgenodigd op de koffie ook! Kijk, daar kun je op zaterdagochtend een wethouder mee paaien…

Ik sluit me bij de actie ‘Met de fiets de wijk in’ altijd graag bij de fractieleden aan. Want, ook al kun je er niet altijd meteen wat mee, je hoort en ziet van alles! Het is, mede op basis van deze ervaringen één van mijn persoonlijke doelen voor de komende tijd om nog vaker ‘het dorp in’ te gaan. Sinds enige tijd heb ik er als wethouder Economie een gewoonte van gemaakt om nieuwe winkeliers een kennismakingsbezoekje te brengen. Ook ambtenaren trekken vaker naar buiten dan voorheen. Bij de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied zijn bijvoorbeeld alle betrokken agrariërs persoonlijk bezocht. Veel afspraken worden uit gewoonte automatisch in het gemeentehuis gemaakt, maar het is soms goed om met eigen ogen een situatie te zien waarover beslissingen genomen moeten worden. Randvoorwaarde is natuurlijk wel dat je er de tijd voor moet kunnen vinden.

 

Einde collegeperiode in zicht

Over tijd gesproken: over een half jaar zijn er alweer gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent dat het voor de uitvoering van het huidige collegeprogramma tijd wordt de puntjes op de ‘i’ te zetten. Met enige voldoening is bij de tussenbalans in de zomer van 2011 geconstateerd dat we vrijwel alle onderdelen goed op schema lagen, en dat is nog steeds het geval. Gezien de financiële omstandigheden, een reden om onze zegeningen te tellen.

Onlangs hebben we in het college en met het ambtelijk management weer een ijkmoment gehad. Dit heeft ertoe geleid dat een bestuurlijke planning is opgesteld waarin de belangrijkste projecten van een nadere fasering zijn voorzien. Het gaat dan onder meer om de planvorming voor de vervanging van de huidige Regenboogschool met sportzaal in Boven-Hardinxveld, een goede oplossing voor de huisvestingsproblemen van de Calvijnschool, en het bouwrijpmaken van de nieuwe woonwijk ‘Morgenslag’ (bestemmingsplan Tienmorgen-Noord). Over dit laatste plan zijn de verwachtingen hooggespannen. Op de ‘Dag van de Woningmarkt’ die in juni in het Hervormd Centrum is gehouden, was hier ook veel belangstelling voor. Ondanks de aanhoudende woningmarktrecessie hebben al veel mensen ingeschreven voor de aankoop van een vrije sectorkavel in fase 1 van Morgenslag. Dit najaar hoop ik met Omnivera tot afspraken te komen om gelijktijdig met de vrije sectorwoningen, ook de bouw te laten starten van de in dit mooie gebied geplande sociale huur- en koopwoningen.

Ook krijgt de raad nog in het najaar van 2013 een verder uitgewerkt plan voorgeschoteld voor de herontwikkeling van de gemeentehaven en directe omgeving. Als het lukt, is hier een mooi resultaat te boeken waarmee de gemeente in de toekomst minder geld kwijt zal zijn aan het beheer van de haven, en gelijktijdig de werkgelegenheid wordt gediend. Ook het recreatieve aspect van het zicht op de Merwede en de veerverbinding worden bij het project Gemeentehaven niet vergeten.

 

Boven-Hardinxveld niet ten onrechte ‘gewild’

Als ik zo enkele ‘krenten uit de pap’ heb gevist, valt me op dat de kern Boven-Hardinxveld er zeker niet bekaaid af komt. Vreemd dat dit bij een deel van de bevolking toch nog steeds de gedachte is. Tijdens een werkbezoek van het college aan de winkeliers op De Buurt, constateerden de betreffende ondernemers ook al dat er in hun dorpsdeel veel meer gebeurt dan men vaak wil toegeven. Sommige van de gesprekspartners gingen terug tot 1957, toen na de samenvoeging Giessendam werd verkoren als vestigingsplaats van het gemeentehuis. Samen met nog wat andere dingen, heeft dat lange tijd het sentiment gevoed dat Boven-Hardinxveld niet helemaal meetelde. Intussen lijkt me dat door de feiten aardig gelogenstraft (gelukkig deelden de winkeliers die mening). Geen wonder dat het gemeentebestuur van Gorinchem in de pers soms speculeert op een herindeling waarbij niet alleen Arkel en Schelluinen, maar óók Boven-Hardinxveld bij Gorinchem gevoegd zouden kunnen worden ☺! Maar laten we die discussie op deze plaats maar niet aangaan…, daar mag de onlangs geïnstalleerde Commissie Schutte zich eerst eens over buigen. Met vele anderen ben ik erg benieuwd naar het rapport dat zij in februari 2014 hopen uit te brengen over de toekomst van de samenwerking in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Hopelijk biedt het aanknopingspunten voor een model waar alle gemeentebesturen in het gebied mee uit de voeten kunnen.

 

Cor de Jong, wethouder Economie, Wonen en Ruimtelijke ordening.

« Terug