Column raadspraat: P-woorden

168x168 Wim IJzermanmaandag 06 maart 2023 22:57

Om gespeculeer direct te voorkomen, ik bedoel: participatie en polarisatie. Participatie is hot en volgens velen kan de gemeente daarin nog wel een en ander leren. Nu ga ik dat niet ontkennen. Soms vraag ik me ook af of we het leren. Participatie is absoluut belangrijk, de gemeente moet niet over, maar voor de burgers beslissen en hen daarbij in het oog houden. Maar toch….

Participatie vraagt ook actie, je zult iets met de inbreng moeten doen, anders is het een lege huls. Ook na participatie zal echt niet iedereen blij zijn met een genomen besluit. Een voorbeeld: in januari debatteerde de raad over de Giessenbrug, oftewel de voetbrug die Buitendams verbindt met de Peulen. Onze fractie heeft vooraf haar leden gevraagd om hun mening. Een van de leden was bang voor de privacy: vanaf een verlaagde brug komt men wel dichtbij de tuin.
De raad ontving ook een brief van het Platform Sociaal Domein om te kiezen voor de verlaagde variant, die de brug dan beter toegankelijk maakt voor mensen die minder goed ter been zijn.

Voor beide argumenten valt wat te zeggen en misschien zijn beiden tevreden te stellen. Maar dat is niet gratis en we staan de komende jaren voor aanzienlijke investeringen. Voelt u het dilemma? Accepteert iedereen het besluit dat na participatie genomen wordt, ook als het niet geheel in het eigen straatje past? Anders ligt het gevaar van polarisatie op de loer. Dan zijn we pas echt ver van huis.

Om niet in mineur te eindigen: vorig jaar meldde zich een bewoner die een geschil had met de gemeente over snippergroen. Samen met de T@B heeft de ChristenUnie zich hiervoor hard gemaakt en dit heeft tot een bevredigende oplossing geleid. We kunnen het echt wel!

Spreek ons als raadsleden aan, daarvoor zijn we gekozen. Kom gerust langs bij het spreekuur van onze fractie.

Wim IJzerman,

raadslid ChristenUnie

Column Raadspraat in het Kompas d.d. 1 maart 2023 

« Terug