Voorkeur voor samenwerken met Sliedrecht voor AZC
Afgelopen donderdag (30 mei jl.) heeft de gemeenteraad unaniem voorkeur uitgesproken voor samenwerking met Sliedrecht voor wat betreft een AZC. De ChristenUnie, omdat dit in onze opinie de snelste manier is om de druk in bijvoorbeeld Ter Apel en Budel te verlichten en asielzoekers op een goede manier een plek te geven.
In het vervolg onze bijdrage aan het debat:
Voorzitter, in het debat van vanavond over de verschillende scenario’s voor vluchtelingen is het risico dat we het vooral gaan hebben over getallen. Wat is onze opgave, wat wordt er wettelijk van ons gevraagd, wat zijn de kosten, wat is de voordeligste optie. Daarom wil ik vanavond allereerst stilstaan bij de mensen waarover het gaat. Het gaat tenslotte niet om cijfers, maar om mensen op zoek naar een veilige plek. Mensen die gevlucht zijn uit oorlogen, onveilige situaties, een uitzichtloos leven. Op zoek naar een plek waar ze weer perspectief krijgen. Hoop op een toekomst. Voor zichzelf, voor kinderen en familie.
En de mensen die Europa weten te bereiken, zijn het gelukkige deel. Voor al die mensen blijven er ook nog eens heel veel achter. Mensen die niet het geld hebben om de vlucht te ondernemen, om mensensmokkelaars te betalen om hen naar Europa te brengen. Laten we ook daaraan denken.
Voorzitter, vanavond gaat het over de mensen die Europa hebben bereikt en die we misschien in Nederland weer een stukje op weg kunnen helpen. Die we in Hardinxveld-Giessendam op weg kunnen helpen. We wonen in een land waar we in vrijheid werden geboren, waar we op mochten groeien in vrede. Een dorp waar mensen naar elkaar omzien en elkaar helpen. We zijn gezegende mensen en mogen daarvan iets delen.
De ChristenUnie wil daarom vanavond benadrukken dat we dit debat niet voeren vanuit een houding dat we nu eenmaal een wettelijke taak hebben. Een wettelijke taak die ook nog eens minder zeker lijkt te zijn met de komst van het onderhandelingsakkoord. We willen dit debat voeren vanuit medemenselijkheid, vanuit omzien naar elkaar en ook vanuit solidariteit met al die andere gemeenten in Nederland die op dit moment asielzoekers opvangen, vooral de gemeente Westerwolde en Cranendonck, die, zoals de wethouder ook al aangaf, met centra in Ter Apel en Budel dringend behoefte hebben aan een stuk verlichting. Laten we als gemeente Hardinxveld-Giessendam bijdragen aan die gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Snelheid is geboden. Voor de mensen die buiten moeten slapen of waarmee wordt gesleept van de ene opvanglocatie naar de andere. Maar snelheid is ook geboden voor plaatsen als Ter Apel en de inwoners van Ter Apel. Daarom willen we het college vragen om allereerst scenario 1 uit te werken en te kijken of samenwerking met gemeente Sliedrecht mogelijk is. Het COA heeft immers al zicht op deze opvanglocatie, waarbij de verwachting is dat ze snel kunnen handelen. Sneller dan dat er bij ons in onze gemeente nog een kleinschalige locatie bij zou komen.
Tegelijkertijd willen we het college vragen om ook oog te blijven houden voor de andere drie scenarios. Met de keuze voor scenario 1 zijn we immers afhankelijk van de keuze van het gemeentebestuur in Sliedrecht. Hierbij hebben we geen uitgesproken voorkeur. We weten dat de vraag van het COA naar opvanglocaties voor Alleenreizende minderjarige vluchtelingen groot is. Het zou mooi zijn als we daar een bijdrage aan kunnen leveren.
Voorzitter, er spelen zorgen onder inwoners als het gaat om de komst van vluchtelingen naar ons dorp. En die zorgen begrijpen we ook. Waar er ineens een groep mensen, die vreemden van elkaar zijn, bij elkaar moet wonen, is er een kans op incidenten. Zeker als verveling toeslaat, omdat er geen zinnige dagbesteding is en als integratie niet makkelijk gaat. We roepen daarom ook het college op om bij het uitwerken van een scenario daar oog voor te hebben. Ga met het COA in gesprek over dagbesteding op een opvanglocatie en werk ook samen met maatschappelijke organisaties en kerken, zodat we er gezamenlijk aan werken om mensen zoveel mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij, wat de kans op een succesvolle integratie vergroot en de kans op incidenten verkleint. We hebben bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen gezien hoe succesvol de samenwerking tussen gemeente, maatschappelijke organisaties, kerken en inwoners kan zijn. Ook goede communicatie kan bijdragen aan draagvlak en het wegnemen van zorgen onder inwoners.
Voorzitter, aan het eind van mijn betoog wil ik nogmaals wijzen op de menselijkheid van dit thema. Het gaat hier niet om cijfers, om praktische aandachtspunten, maar om mensen. Mensen zoals u en ik met hoop een mooie toekomst.
Aafke Ouwerkerk