Teleurstelling over gebrek aan voortgang rondom subsidies

Cor van Vliet 2014 (168x168)maandag 29 september 2014 20:01

In 2013 sprak de raad voor de eerste keer over een nieuw subsidiebeleid. Het college heeft in de tussentijd geen voortgang geboekt, maar noemt subsidies verstrekken ondertussen wel betuttelen. Genoeg stof voor een stevige inbreng in het debat! Zie hier voor onze bijdrage.

Geachte voorzitter,

Hier zit een teleurgestelde spreker, al is gekwetst misschien ook wel een goed woord. Ik lees in de stukken:  De huidige opdracht voldoet niet aan de vraag in de huidige tijdsgeest. Voorzitter ik dacht dat wij als raad het hoogste orgaan waren en dat alleen daarom opdrachten die wij geven uitgevoerd moeten worden. Als dat niet gebeurt verwacht je dat niet te horen op het moment dat je het eindresultaat verwacht, maar veel eerder.

Verder is het zo dat wij deze opdracht vorig jaar juni hebben gegeven. Misschien is het zo dat de wethouder toen nog nooit had gehoord van de 3D´s, maar wij waren daar toen al heel druk mee. Dat kan dus geen argument zijn dat nu de wereld op zijn kop zet. Onze fractie heeft het vorige besluit genomen met kennis van de 3D’s

Wat mij echter nog meer stoort is de combinatie van de woorden betutteling en subsidieontvangers. Wij kennen de organisaties die subsidie ontvangen als professionele organisaties die heel hard werken voor de goede zaak. Wij zijn blij met deze organisaties. Dan het woord betutteling in de mond nemen vind ik kwetsend. Ik hoor graag van het college wat betuttelend is in de subsidierelatie met de bibliotheek , of Servanda, of de Sinterklaas intocht.

Ik hoor graag van andere partijen of zij ons steunen in onze oproep om deze combinatie (subsidie en betutteling) in dit huis niet meer uit te spreken!

Dan de inhoud. Wij hadden verwacht dat in de periode juni 2013 tot nu een gedegen nieuw subsidiebeleid zou worden uitgewerkt waarmee tegelijkertijd invulling zou worden gegeven aan de taakstelling. In het vorige debat hebben wij hiervoor nog flink wat handvaten meegegeven, waarvan we verwachten dat ze zouden worden meegenomen: maak onderscheid tussen vrijwilligers en professionals, introduceer waarderingssubsidies, neem indirecte subsidies mee, werk met een MAG (maatschappelijke agenda), stel het begrip vertrouwen centraal.

Dan de financiële voorstellen. Deze deden ons glimlachen. Het college doet er ruim een jaar over om te communiceren aan de raad dat er helemaal geen bezuiniging nodig is, omdat er als sinds 2013 lucht zit in de begroting. We zijn wel benieuwd naar de reacties van de overige fracties op het voorstel om de voormalige gelden van TOON nu in te zetten voor deze taakstelling. Dit idee hadden wij namelijk al in 2013….. maar we vonden toen geen steun. Toch kunnen we ook met dit deel van het voorstel niet instemmen. Je moet namelijk eerst een fundamentele discussie voeren over je subsidiebeleid, voordat je het budget kunt verdelen/korten.  

Samenvattend, wij zouden voorstellen dit verhaal van tafel te halen. Onze bijdrage van 27 juni 2013 nog eens te lezen (ik zal onze bijdrage van destijds na afloop ouderwets op papier overhandigen) en vervolgens nog wat overuren maken om in 2014 alsnog met het gevraagde voorstel te komen!

 

Cor van Vliet, 25 september 2014

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Bijdrage debat 20 juni 2013 - ChristenUnie31,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug