Debat Verordening Leerlingenvervoer
Onderstaande bijdrage is namens onze fractie ingebracht in het debat over de Verordening Leerlingenvervoer:
“Het onderwijs is een voorwerp van aanhoudende zorg der regering.” Een citaat uit het eerste lid van het artikel dat de vrijheid van onderwijs als grondrecht in Nederland vastlegt. Wij zijn dankbaar dat dit grondrecht vanavond door niemand ter discussie wordt gesteld.
Nu gaan wij ook niet over de Grondwet, maar wij spreken vanavond wel over de Verordening Leerlingenvervoer in Hardinxveld-Giessendam. Artikel 23 van de grondwet en een verordening Leerlingenvervoer staan met elkaar in verband. Op de site www.rijksoverheid.nl is het recht op leerlingenvervoer bijvoorbeeld direct terug te vinden onder het kopje Vrijheid van Onderwijs. Een Verordening Leerlingenvervoer is voor ons onder andere een middel om de toegankelijkheid van bijzonder en speciaal onderwijs voor alle ouders toegankelijk te maken!
Wat betreft ons oordeel over de Verordening kan ik kort zijn. Wij kunnen instemmen met de voorliggende verordening. De Verordening wordt aangepast aan nieuwe landelijke regelgeving en is daarmee weer helemaal up-to-date. We vinden het wel belangrijk dat er bewaakt wordt of de doelstellingen ten aanzien van leerlingen op het voorgezet speciaal onderwijs nu behaald worden (zelfredzaamheid van leerlingen bevorderen).
De crux zit hem vanavond echter niet in de Verordening, maar in de Nadere regels Leerlingenvervoer. Deze stellen wij in de raad niet vast, maar het college mag dat zelf. Het college is voornemens ook deze te herzien en wij zijn blij dat het College ons meeneemt in deze voorgenomen herziening. Dat voorkomt ongewenste verrassingen.
De aanpassingen die het college voor ogen heeft hebben ingrijpende gevolgen voor sommige ouders en kinderen. Er wordt bijvoorbeeld geen onderscheid meer gemaakt tussen reformatorische, of protestant-christelijke scholen onderling. Dit maakt dat voor sommige ouders de dichtstbijzijnde geschikte school binnen 6 kilometer komt te liggen. Waardoor het recht op vergoeding vervalt.
De ChristenUnie staat voor een betrouwbare overheid. Het is dan ook goed dat er een overgangsregeling komt. Een regeling die tijd geeft om aan de nieuwe situatie te wennen. Ouders die de nieuwe feiten kennen moeten deze ook afwegen. Ouders die de nieuwe feiten niet kenden, op het moment van schoolkeuze, hoeven deze beslissing ook niet te heroverwegen.
Er is echter nog een tweede punt dat de aandacht vraagt en dat is het afstandscriterium. Zes kilometer op zich is een afstand die ervoor zorgt dat een eventuele vergoeding voor leerlingenvervoer ook terecht komt bij de mensen waarvoor je dat wenselijk acht. De Merwede maakt echter dat we dit criterium in ons dorp wel van enige nuance moeten voorzien. Wij willen bijzonder onderwijs voor alle ouders toegankelijk maken. Door scholen in Werkendam mee te nemen in het afstandscriterium wordt naar ons idee de toegang tot bijzonder onderwijs voor met name inwoners van Boven-Hardinxveld teveel belemmerd. Wij dienen om deze reden dan ook de motie die door de SGP is geïnitieerd mede in
26 maart 2015,
Cor van Vliet
De motie is bij de stemming aangenomen. Hierdoor blijft er voor kinderen die in Boven-Hardinxveld wonen en naar een reformatorische school (de Ds. Koelmanschool) gaan recht op een vergoeding leerlingen vervoer.
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
Motie Verordening Leerlingenvervoer | 123,8 kB | application/pdf |
Archief > 2015 > maart
- 27-03-2015 - Debat Verordening Leerlingenvervoer
- 16-03-2015 - Stemoproep Chris Schaapman - lijsttrekker ChristenUnie Zuid-Holland
- 16-03-2015 - Statenfractie voor maatregelen wateroverlast
- 13-03-2015 - IN MEMORIAM - Jaap van Dijk
- 07-03-2015 - ChristenUnie zet vrijwilligers in de bloemen
- 07-03-2015 - Campagnebus dinsdag 10 maart in Hardinxveld-Giessendam