Debat Toekomst HG (2e ronde)
In dit bericht treft u de 1e termijn van onze fractie aan zoals uitgesproken op 9 juli jl. Als bijlagen zijn toegevoegd een amendement en een motie die mede namens onze fractie zijn ingediend. Helaas zijn beide verworpen (7 voor, 9 tegen).
Ook de antwoorden op de technische vragen die we hebben gesteld zijn bijgevoegd.
Voorzitter,
De ChristenUnie had en heeft, zoals u weet, een sterke voorkeur voor de Albasserwaard. De omgeving waarin we al jaren thuis zijn en ons thuis voelen. Daarbij is zelfstandigheid is voor de ChristenUnie geen doel op zich, het is een mogelijke manier van werken. Het belang van de inwoner moet voorop!
Maar de politieke realiteit is dat er nu een voorstel ligt om toe te treden tot Drechtsteden. Een voorstel op basis van een vergelijking tussen een aanbod van Drechtsteden en van Gorinchem. Het college stelt op basis van deze vergelijking, onder de “leidmotieven” van zelfstandigheid en duurzaamheid, voor om aan te sluiten bij Drechtsteden.
Is de ChristenUnie dan tegen Drechtsteden? Nee, onze eerste voorkeur is een andere. Drechtsteden kan voor ons ook een optie zijn als alternatieven niet kunnen bieden wat we nodig hebben. Het huidige voorstel is voor ons niet voldoende onderbouwd en biedt teveel onzekerheden. Over de financien, de effecten op sociaal domein, de effecten op dienstverlening en de offerte van Gorinchem hebben wij schriftelijke vragen gesteld. Op dinsdag 7 juli hebben wij de antwoorden hierop ontvangen. Hierbij dank en waardering voor de energie en tijd die hierin is gestoken.
De gestelde vragen gaan voor ons over essentiële punten in dit voorstel. Veel vragen zijn gelukkig wel beantwoord. Maar niet voldoende om ons te overtuigen van het voorstel.
Voor de ChristenUnie:
- Hebben we dankzij onze vragen iets meer beeld bij gevolgen voor inwoners en clienten uit het sociaal domein. Overigens nog niet v.w.b. de Avelingengroep.
- Hebben we eindelijk de ‘overige opmerkingen’ van de burgerpeiling. Wel opvallend dat er bijzonder weinig ‘pro Drechtsteden’ wordt gereageerd.
Maar ondanks beantwoording van de vragen:
- Zijn de effecten op de dienstverlening in het gemeentehuis absoluut nog niet helder;
- Bevat dit voorstel nog steeds te weinig financiële onderbouwing;
- Zijn de risico’s en bandbreedtes in dit voorstel te groot;
- Heeft het college geen of weinig sturingsmogelijkheden om risico’s te managen;
- Is het aanbod van Gorinchem nog onvoldoende met hen doorgesproken;
- Kan ik nog langer doorgaan, maar hier stop ik.
College, vanuit onze fractie een dringende oproep: Doe het voorstel aan ons als raad om vanavond hierover geen besluit te nemen. Laat het vele werk wat al gebeurt is aanvullen met de nog ontbrekende informatie, zoals al genoemd. Hierdoor kan dit voorstel alleen maar duidelijker, completer worden.
Mocht u op deze oproep helaas niet ingaan, dan zullen wij mede een amendement indienen om besluitvorming uit te stellen tot dit najaar.