Wel, of geen kapitaal voor Stedin

Stedin.jpgdonderdag 03 juni 2021 22:48

Donderdag 27 mei is in de gemeenteraad een voorstel besproken over de lange termijn financiering van Stedin. Het raadsvoorstel omvatte een aantal punten:

  1. Instemmen met de wijziging governance (om meer grip te krijgen op wat Stedin doet);
  2. Instemmen met de uitgifte van preferente aandelen (om investeringen mogelijk te maken);
  3. Als Hardinxveld-Giessendam geen gebruik te maken van de mogelijkheid tot kapitaalstorting.

Het College wil geen extra kapitaal storten vanuit het oogpunt van schuldreductie. Hoewel onze fractie daar begrip voor heeft, hebben wij aangegeven dat naar onze mening er een nog hogere prioriteit is, namelijk de volgende: zorg voor onze omgeving / duurzaamheid. Om de energielevering in de hele energietransitie te kunnen garanderen ziet Stedin zich geplaatst voor een belangrijke opgave: het realiseren van een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk. Hiervoor vragen zij om extra kapitaal aan haar aandeelhouders voor noodzakelijke investeringen.

Wij vinden dat ook onze gemeente als aandeelhouder daarin haar steentje dient bij te dragen!

Naast het argument van duurzaamheid, vragen wij ons ook af, of het vanuit financieel oogpunt verstandig is geen gebruik te maken van de geboden mogelijkheid tot deelname in de kapitaalstorting. Immers de investering levert een rendement op van 3%, in ons geval zou het om 3% * € 900.000, oftewel € 27.000 gaan. Dat lopen we nu jaarlijks mis. 

Tot onze spijt vonden we in de gemeenteraad geen meerderheid voor ons standpunt en daarmee leveren we niet de bijdrage die we hadden kunnen leveren aan de energietransitie en gooien we ook nog eens € 27.000 per jaar dividend weg. Een gemiste kans!

« Terug

Reacties op 'Wel, of geen kapitaal voor Stedin'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.