Kamerleden onder de indruk van "De Buurman"

C-10-MRT Kleinvrijdag 17 maart 2017 17:45

Zaterdag 4 maart bezochten de Tweede Kamerleden Joël Voordewind en Eppo Bruins met hun adviseurs deelcafé ”De Buurman”. Onder het genot van heerlijke koffie en “home koek” lieten zij zich informeren door Dick de Krijger, één van de initiatiefnemers van 'De Buurman. 

De beide ChristenUnie Kamerleden waren met hun gevolg 'on tour' en bezochten deze dag Katwijk aan Zee, Hardinxveld-Giessendam en Bunschoten.  

Nadat ze in Hardinxveld-Giessendam welkom waren geheten door het plaatselijk promotieteam gingen ze op bezoek bij deelcafé 'De Buurman'. Dick de Krijger vertelde over de doelstelling van dit koffiehuis om met een Hardinxveldse 'Starbucks mensen met elkaar in contact te brengen en ervaringen met elkaar te delen.

Dat delen gaat soms heel letterlijk. Afspraken maken om iets met en voor de ander te doen, naar elkaar te luisteren en gewoon er voor de ander te zijn. Ook vluchtelingen uit voornamelijk Syrië en Eritrea ontmoeten elkaar en anderen in De Buurman en doen met elkaar Syrische en Eritrese spelletjes. Er wordt ook aan een voetbalwedstrijd Nederland-Eritrea gedacht.

Kortom, hier komen culturen bij elkaar en ervaart men dat je gelukkiger wordt van te geven dan van te ontvangen.

Joël Voordewind reageerde verrast: '"Zouden jullie dat bij ons in Amsterdam ook niet kunnen opzetten?" Eppo Bruins vulde aan: "Wat jullie in praktijk brengen is wat we in de Kamer noemen: HET antwoord op de vele vraagstukken in onze samenleving.”

Als voorbeeld noemde Voordewind de actuele discussie over wat waardig leven inhoudt. "'De Buurman' levert hier een belangrijke bijdrage om mensen weer uitzicht te bieden."

Na dit bezoek trokken de Kamerleden winkelcentrum 'De Giessenpoort' en 'De Giessenhof' door en spraken met diverse mensen over de vraag of ze al weten wat ze gaan stemmen op 15 maart. Het was een ontdekking om te vernemen dat ook in Hardinxveld-Giessendam velen dat nog niet weten.

Vele gesprekken zijn gevoerd en handreikingen gedaan.

« Terug