Geen voedselbank in het dorp

NelDenBreejendinsdag 10 maart 2009 23:12

Met enige regelmaat is de voedselbank ook in onze gemeente onderwerp van gesprek. In de laatste vergadering van de commissie Samenlevingszaken is hierover gediscussieerd naar aanleiding van een brief van het IGO servicepunt voor welzijn, wonen en zorg.

Particulier initiatief
De voedselbank is een goed particulier initiatief, maar geen taak voor het gemeentebestuur. De ChristenUnie vindt dat iedere burger in onze gemeente moet kunnen voorzien in huisvesting, kleding en voedsel. Kan zij/hij dat niet voor zichzelf en/of voor haar/zijn gezin, dan bestaat recht op een wettelijke sociale uitkering. De uitvoering hiervan is sinds 2002 door onze gemeente opgedragen aan de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard-Oost/Vijfheerenlanden (RSD).

Extra ondersteuning
Naast de wettelijke uitkeringen kent de RSD nog vier regelingen om mensen extra te ondersteunen bij grote uitgaven, indirecte studiekosten en sportieve, culturele en educatieve activiteiten. Ook mensen die jarenlang van een uitkering moeten rondkomen kunnen een extra bijdrage aanvragen. Voor acute noodsituaties is er in onze gemeente een noodfonds (particulier initiatief). Voor schuldhulpsanering, je geldzaken regelen en leren rondkomen met je inkomen kun je ook bij de RSD terecht. Speciaal opgeleide medewerk(st)ers wijzen u graag de weg. Het geld dat nodig is voor alle sociale uitkeringen en regelingen wordt door de gemeente overgemaakt naar de RSD. Vorig jaar heeft de gemeenteraad de grens die geldt om in aanmerking te komen voor bovenstaande regelingen nog met 20% verhoogd. Hierdoor kunnen meer mensen gebruik maken van de extra regelingen. Als uw gegevens na één intake-gesprek bekend zijn bij de RSD hoeft u niet iedere keer weer opnieuw papieren in te vullen. De extra eenmalige bijdrage 2008 werd door de RSD automatisch overgemaakt aan alle cliënten die er recht op hadden en bij hen bekend waren.

Taak voor de politiek
Wanneer blijkt dat alle bestaande regelingen niet voldoende zijn om in normaal levensonderhoud te voorzien, ligt hier een taak voor de politiek. Als mensen een beroep doen op de voedselbank en een pakket krijgen is dat voor hun een (tijdelijk) extraatje, maar ze mogen daar niet van afhankelijk zijn/worden.

Nel den Breejen-Huisman
raadslid ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Geen voedselbank in het dorp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.