Onderzoek leidt tot beperkt kappen van bomen

KeesPilledonderdag 20 maart 2008 21:07

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft onlangs besloten, na rapportage van de Nationale Bomenbank, om over te gaan tot het beperkt kappen van bomen op de begraafplaats aan de Spindermolen/Kerkweg.
 
Op verzoek van onze fractie is in 2005 besloten om een contra-expertise uit te laten voeren en de gezondheid van de bomen langs de begraafplaats te onderzoeken. Aanleiding was het toenmalig voorstel om alle bomen te kappen vanwege een gevaarlijke situatie door dreiging van omvallende bomen en vallende takken. Wij vonden dit veel te ver gaan en namen een bomenspecialist in de arm om het collegevoorstel te beoordelen. Het antwoord was dat de meeste bomen nog in een prima staat verkeren.
 
De Nationale Bomenbank deed in 2006 uitvoeriger boomtechnisch onderzoek naar de conditie en stabiliteit van de 61 populieren. Van elke boom is een analyse gemaakt. Geconcludeerd werd dat bij de meeste bomen geen ernstige rottingen aan de stammen of wortelvoet zijn waargenomen. Wel is geconstateerd dat er zwaar dood hout in de kroon aanwezig is doordat de plantafstand gering is. Toch is er weinig takbreuk waargenomen waaruit blijkt dat het hout nog redelijk elastisch is. De verwachting is dat dat in de toekomst zal veranderen. Van 10 bomen is een beginnende schimmelaantasting waargenomen.
 
|n het rapport wordt geadviseerd om het dode hout uit de kronen te verwijderen, één boom te kappen en de aangetaste bomen jaarlijks te controleren. Omdat deze enigszins kwetsbare bomen in een rij langs het Laantje staan, heeft het college besloten om in totaal 15 bomen te kappen en 5 nieuwe te planten met een grotere plantafstand.
 
Hoewel het college bevoegd is om de uitvoering zondermeer ter hand te nemen heeft zij de commissie Grondgebiedzaken over dit voornemen geïnformeerd. Alle fracties stemden met dit voornemen in. De overige bomen kunnen voorlopig nog wel een aantal jaren blijven staan.

« Terug

Reacties op 'Onderzoek leidt tot beperkt kappen van bomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.