Uit de raadsvergadering van 18 september 2008

donderdag 02 oktober 2008 19:43

Structurele gelden voor Millennium doeleinden
Donderdag 18 september was er de eerste raadsvergadering na het zomerreces. Op de agenda stond o.a. de Perspectiefnota als richtinggevend document op hoofdlijnen ter voorbereiding van de begroting 2009 en volgend. De Perspectiefnota is tot stand gekomen na een gedegen voorbereiding van de commissie “ontwikkeling beleidsvisie” waarin, naast de wethouder financiën, elke fractie was vertegenwoordigd. Met de Perspectiefnota worden door het college een vijftiental financiële voorstellen gedaan om te komen tot een sterke begroting 2009.
 
Voorafgaand aan de bespreking deelde het college mee dat het voorstel voor verhoging van de OZB en, ter compensatie voor de burger, verlaging van de afvalstoffenheffing is komen te vervallen. De ChristenUnie was hier blij mee omdat wij de burgers uitsluitend inflatiecorrectie op de OZB hebben toegezegd en kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing. Of dit laatste werkelijk een verlaging gaat betekenen is maar de vraag, omdat op dit moment nog niet de kosten voor diverse benodigde rioleringsmaatregelen in beeld zijn.
 
ChristenUnie-woordvoerder Jan Nederveen complimenteerde het college en de ambtenaren voor de kwaliteit en creativiteit van hetgeen werd aangeboden. Het onderzoek voor verzilveren van stille reserves op gemeentelijke gronden is een creatieve vondst van wethouder Boerman waar de ChristenUnie veel waardering voor heeft. Of deze voorziening haalbaar is zal de komende maanden moeten blijken.  
 
De ChristenUnie was het niet eens met het incidentéél vrijmaken van gelden om Hardinxveld-Giessendam Millennium gemeente te maken. Dit voorstel van het college deed geen recht aan de motie van de ChristenUnie, PvdA en SGP om de Millinium gemeente vorm te geven, omdat dit alleen zin heeft wanneer hier structureel jaarlijks een bedrag beschikbaar wordt gesteld. Een amendement hiervoor door bovengenoemde fracties ingediend, werd met steun van het CDA aangenomen. De fracies VVD en T@B stemden tegen omdat zij bestrijding van armoede en onrecht in de wereld en stimulering van duurzaam bouwen geen taak vinden van de gemeentelijke overheid.
 
De ChristenUnie blijft herhalen dat wij de plicht hebben om vanuit onze rijkdom gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen voor de beoogde doelstelling en initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking te steunen en te stimuleren.  
 
Ruimtelijke procedure haltes Merwede Lingelijn
Sinds 15 september 2008 rijdt een nieuwe trein –een light train- over de Merwede Lingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. De bedoeling is dat lijn verder wordt opgewaardeerd met extra stations. Twee zijn er gepland op het grondgebied van Hardinxveld-Giessendam. Station Boven-Hardinxveld en station De Blauwe Zoom. Voor beide stations is in overleg met omwonenden een inrichtingsplan opgesteld. Rest nog de bestemmingsplanprocedure. Het traject dat nu toe is doorlopen met een voorlichtingsavond en gesprekken met omwonenden heeft geleid tot een breed draagvlak. Een goed voorbeeld van burgerparticipatie. Met vertrouwen heeft de raad dan ook unaniem ingestemd om de bestemmingsplanprocedure te delegeren aan het college. De stations zullen als alles volgens plan verloopt eind 2009 een feit zijn om vanaf 2010 vier maal per uur te rijden tussen Dordrecht en Gorinchem.

« Terug

Reacties op 'Uit de raadsvergadering van 18 september 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.