Nieuwsbrief Januari 2007

sporthal wielewaalmaandag 15 januari 2007 20:18

Mocht u geen lid zijn van de ChristenUnie, dan treft u onderstaande nieuwsbrief (Januari 2007) niet in uw brievenbus. Grote kans dat u niettemin belangstelling hebt voor onze partij en het werk van onze gemeenteraadsfractie. Daarom hieronder voor u de volledige tekst.

WESTHAL ~ Het lijkt er nu toch werkelijk op dat deze sporthal er gaat komen. Al heel lang hameren wij op het aambeeld dat nu toch snel met de bouw gestart moet worden. Al ruim een jaar geleden is daartoe besloten, maar door de perikelen met de mogelijke verkoop van De Wielewaal is het allemaal vertraagd. En de schoolkinderen maar reizen… En de clubs maar elders buiten Hardinxveld sporten…
 
De discussie is nu nog of er een sobere, weliswaar doelmatige hal moet komen of één met uitbreidingsmogelijkheden voor een foyer, extra tribunes etc. Door foutieve berekeningen en gebrek aan geld is dit nog 'geen gelopen race'.
 
Onze fractie wil de voorzieningen voor zo'n uitbreiding wel in de planontwikkeling betrekken. In de nieuw te bouwen uitbreiding in Giessendam-West is weinig "sociaal vertier" en gericht op de toekomst lijkt ons dit wel een reële wens.

DE WIELEWAAL ~ Eind 2005 besloot de raad in meerderheid De Wielewaal te willen verkopen aan OKK. De randvoorwaarden daarbij waren nog niet geformuleerd en het toenmalige college beloofde deze eerst met de raad te bespreken. Daar is echter niets van terechtgekomen. In de onderhandelingen liep het vast op de verkoop van de bijbehorende grond.

De gemeente wilde deze niet verkopen en OKK wilde niet kopen zonder grond. Daarnaast moesten we, zoals hierboven vermeld, een sobere sporthal in Giessendam-West bouwen en bleken er bij voortschrijdend inzicht in Boven-Hardinxveld geen mogelijkheden om daar in het nieuw te bouwen Multi Functionele Centrum (MFC) een uitgebreide sportvoorziening op te nemen. Op grond hiervan heeft de raad in haar laatste vergadering in 2006 besloten De Wielewaal niet aan OKK te verkopen.

Bij de hele gang van zaken hadden wij wel de nodige kritiek, maar uiteindelijk zijn we wel met het voorstel akkoord gegaan. Daarmee blijft de hal eigendom van de gemeente en blijft de hal voor evenementen beschikbaar. Daarnaast kunnen we op termijn bezien wat voor mogelijkheden zich in de directe omgeving van De Wielewaal nog voordoen (woningbouw?).

NAJAARSNOTA ~ Veel te laat, maar nog net voor het eind van het jaar presenteerde het college de financiële stand van zaken van de gemeente in de 'najaarsnota'. Die zag er heel goed uit. Ruim 8 ton positief, dat is wel eens anders geweest. Nu bestond het grootste deel van de meevallers wel uit 'incidenten', zoals een dividenduitkering en andere eenmalige baten. Maar toch gaan we de goede kant op en wordt de financiële positie van de gemeente rooskleuriger. Veel hulde ook aan wethouder Boerman, die de financiën van de gemeente goed op een rij heeft gezet en alles kritisch heeft laten beoordelen. Hoewel we nog een lange weg hebben te gaan en de provincie nog zeer kritisch is ten aanzien van onze financiële reserves, gloort er weer perspectief en dat is bemoedigend.

WIJKBEZOEKEN ~ Zoals we bijna allemaal hadden beloofd, moet de kloof tussen politiek en burgers worden verkleind. Daartoe hadden wij als fractie ook steeds gepleit voor wijkbezoeken. Onze nieuwe interim-burgemeester, Augusteijn, heeft dit nu voortvarend aangepakt en onlangs zijn we vlak voor het einde van het jaar nog in Boven-Hardinxveld op bezoek geweest. In een redelijk gevulde Drijvershof hebben we als totale raad en college met burgers over tal van onderwerpen gesproken. Hoewel het nog even wennen was, verliep het naar wens en konden we uitleg geven over allerlei zaken en wensen van burgers noteren.
 
In de komende maanden hopen we nog een 4-tal wijken op deze manier te bezoeken. We verwachten veel respons. Let u vooral op de aankondigingen in de pers.

BURGEMEESTER AUGUSTEIJN ~ Sinds een aantal maanden hebben wij een interim-burgemeester in de persoon van Roel Augusteijn. Voormalig gedeputeerde van Noord-Brabant en wonende in Den Bosch. Met veel voortvarendheid en elan is hij aan de slag gegaan. We waarderen zijn enthousiasme en plezierige aanpak en zijn daarover zeer tevreden.
 
De Commissaris van de Koningin, de heer Franssen komt volgende maand 'weer langs' om te praten over de interim-positie. Zijn idee is dat we eerst als gemeente, samen met de andere gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, moeten aantonen dat onze bestuurskracht is versterkt. Hiertoe wordt met 8 gemeenten overleg gevoerd om taken gezamenlijk te gaan ontwikkelen. Tevens wordt ons financiële huishoudboekje op orde gebracht en worden tal van andere verbeteringen doorgevoerd. In de loop van 2007 wordt dan door hem beoordeeld of de tijdelijke functie kan worden vervangen door een definitieve.
 
Vooralsnog gaan wij niet uit van herindeling maar zoeken we het in bundeling van krachten en versterking van onze bestuurskracht. En daar worden prima aanzetten voorbereid.

TWEEDE KAMER-VERKIEZINGEN ~ Voor de ChristenUnie was de uitslag een reden om heel dankbaar te zijn, zowel landelijk als lokaal. Ook in onze gemeente zijn we t.o.v. 2003 gegroeid - met 700 stemmen - en daar zijn we uiteraard heel blij en dankbaar voor.
 
Velen van u hebben hieraan meegewerkt en ermee meegeleefd, waarvoor we u uiteraard van harte bedanken. We hopen dat regeringsdeelname ook in de toekomst tot positieve resultaten mag leiden. We blijven ons met veel elan inzetten en hopen en bidden om Gods zegen op ons werk.

Cor Voorberg
Kees Pille
Nel den Breejen-Huisman
Jan Nederveen

Raadsfractie ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Nieuwsbrief Januari 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.