Algemeen verslag 'Algemene beschouwingen voor 2008'

woensdag 14 november 2007 20:32

Op donderdag 8 november 2007 hebben de jaarlijkse algemene beschouwingen plaatsgevonden. Met een overvolle agenda is de raad om 18:00 uur begonnen om met een strak tijdschema te proberen de agenda voor 23:00 uur af te ronden. Na de opening kwam het groenbeleidsplan aan de orde. Een plan waar we als ChristenUnie al lang op hebben gewacht en ook diverse malen om hebben verzocht.
 
Bij de behandeling van dit plan waren er naast lof over de opzet en de gedegenheid wel enkele kritische kanttekeningen. Goed om te constateren is in ieder geval dat de motie die eerder door de ChristenUnie was ingediend met betrekking tot het planten van bomen langs de A15 ook in het plan was opgenomen.
 
Vermindering positieve resultaat
Volgend agendapunt was de najaarsnota 2007, de financiële stand van zaken per oktober 2007. Ook hierbij volop lof aan de opstellers voor de opzet en helderheid van het stuk. Vanuit diverse fracties is bij een aantal punten uit deze nota stil gestaan. Vanuit de ChristenUnie is vooral de nadruk gelegd op de aanzienlijke vermindering van het positieve resultaat ten opzichte van de voorjaarsnota (stand van zaken mei 2007). Daarnaast ook de (financiële) onduidelijkheid rondom de verzelfstandiging van het primair openbaar onderwijs en de mogelijke risico’s en de aanzienlijk hogere kosten voor de uitvoering van de WMO, waarvoor gelukkig wel compensatie van het rijk plaatsvindt.
 
Huisvesting
Het integraal huisvestingsplan kwam als volgende aan de orde. Dit plan komt tot stand in overleg met de lokale schoolbesturen en directies ten behoeve van de huisvesting van de scholen. Veel discussie leverde dit plan niet op. Aandacht was er voor de vestiging van “De Akker” en eventuele mogelijk combinaties. Daarnaast is stilgestaan bij de huisvesting van het Calvijncollege (voor 2008 geen bouwactiviteiten), het Willem de Zwijgercollege (in 2008/2009) definitieve uitbreiding en de mogelijke combinaties voor de basisscholen in Boven Hardinxveld met het nog te bouwen multifunctioneel centrum.
 
De hoofdmoot van de avond was de programmabegroting 2008 – 2011. Jaarlijks worden door de fracties bij deze begroting de zogenaamde “algemene beschouwingen” gehouden. Dé gelegenheid om je politieke visitekaartje weer eens op te poetsen.
 
Positieve financiële prognose
Bijna alle partijen stonden stil bij de positieve financiële prognose voor de komende jaren maar spraken wel hun zorgen uit over deze prognose. De vraag of deze positieve resultaten voldoende zijn om mogelijk risico’s af te dekken zal de komende jaren beantwoord moeten worden. Verdere uitwerking van de heroverwegingsdiscussie én de samenwerking in de regio worden gezien als mogelijke oplossingen om deze financiële risico’s te beheersen.
 
Lik-op-stuk
Door de meeste fracties is stilgestaan bij de communicatie waar nog verdere verbetering noodzakelijk is, zeker als het gaat om het contact met de burger. Voor de aanpak van overlast kan een ‘lik-op-stuk-beleid’ op breed draagvlak in de raad rekenen. Ook de Merwede-Linge-Lijn en het MFC werden door de meeste fracties genoemd als belangrijke ontwikkelingen van de komende jaren. Aandacht voor de jeugd en de minderbedeelden is onderstreept met moties vanuit de coalitiepartijen. Beide moties konden op een brede steun rekenen van de raad.
 
De bijdrage van de T@B viel duidelijk uit de toon bij alle anderen. Deze oppositiepartij deed een opsomming van alle, naar hun beleving, negatieve punten bij de uitvoering van het beleid door het college van B&W. Veel beloftes werden niet nagekomen en financieel gezien is het voorgestelde beleid ‘niet doortimmerd’, aldus de fractievoorzitter. Bij de stemronde gaf de T@B aan tegen de programmabegroting te stemmen. Ondanks aandringen door mederaadsleden en collegeleden weigerde de fractie van de T@B van mening te veranderen.
Een aantal fractievoorzitters en de burgemeester gaven de T@B te kennen hun wijze van presenteren en handelen zeer te betreuren en dit zeker niet als constructief te ervaren.
 
Zegeningen
De fractie van de ChristenUnie heeft vooral de boodschap willen geven dankbaar te zijn met wat we hebben en allemaal krijgen. Onder de titel “tel je zegeningen en ga zo door” heeft Cor Voorberg de visie van de fractie verwoord. Naast deze dankbaarheid is wel de vinger gelegd bij een aantal wensen en aandachtspunten. Daarbij kregen vooral de communicatie met de burger, de overlast van hangjongeren, de (veilige) schoolroutes en het milieu de aandacht.
In zijn bijdrage heeft Cor aangegeven dat de ChristenUnie voornemens is om met een plan naar de raad te komen om Hardinxveld-Giessendam een zogenaamde 'Millennium Gemeente' te maken. Dit om nog meer dan nu aandacht te vragen voor verbetering van het milieu.
 
Alhoewel niet helemaal volgens het pad van het vooraf gestelde tijdschema lukte het toch de vergadering om vijf voor elf te beëindigen waarna burgemeester en wethouders door alle raadsleden (met uitzondering van de T@B) werden gelukwenst met deze begroting.
 
Klik hier om meer te lezen over de bijdrage van de ChristenUnie tijdens de Algemene beschouwingen.

« Terug

Reacties op 'Algemeen verslag 'Algemene beschouwingen voor 2008''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.