ChristenUnie kiest voor “beter” in regio, niet voor “meer”

maandag 13 februari 2012 20:52

Op weg  naar een gezamenlijke regionale visie 2030 van alle gemeenteraden in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden slaan de gezamenlijke ChristenUnie-fracties de handen ineen. Hoofdpunten uit hun eigen manifest zijn niet sturen op groei maar op meer kwaliteit, ga uit van de sociale cohesie en eigen karakter van de regio, en kijk ook over de eigen grenzen heen naar omliggende gemeenten in het gebied

Op 15 februari 2012 zijn de gemeenteraden van de 8 gemeenten van de regio Albasserwaard-Vijfheerenlanden bij elkaar op weg naar een gezamenlijke visie voor 2030. In Bleskensgraaf wordt een manifest gepresenteerd met als titel “Open, voor elkaar”.  Dit manifest met bijbehorend regio-scenario geeft een mogelijk beeld van toekomst van de regio.
Ter voorbereiding op deze bijeenkomst en de komende besprekingen in de diverse gemeenteraden hebben fracties van ChristenUnie ook regionaal hun visie bepaald.
Deze visie is vertaald in een eigen manifest van 11 punten die als uitgangspunten zullen worden gebruikt. De ChristenUnie kiest hierin niet voor perse voor groei en meer, maar voor kwaliteit. Ook krimp hoeft niet als bedreiging te worden gezien, het kan ook kansen bieden. Niet elke kern of gemeente behoeft eigen voorzieningen te hebben. Maar de voorzieningen die er zijn moeten goed zijn en goed bereikbaar. Behoud de eigenheid van het landelijk gebied en de stedelijke rand. Deze gebieden kunnen elkaar juist versterken. De ChristenUnie wil vooral echte keuzes maken, van compromissen wordt de regio niet sterker.

 

----------------------    ----------------------    ----------------------

 

Manifest ChristenUnie regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Februari 2012

Nadenkend over de opgave om te komen tot Visie 2030 hanteren de lokale ChristenUnie-fracties de volgende kaderstellende uitgangspunten:

 

1.    Kiezen voor ‘beter’ i.p.v ‘meer’.

De kwaliteit van leven en  van de samenleving is niet persé gelijk aan de grootte van de groei, de balans moet nadrukkelijk gezocht worden . Daarom kiest de ChristenUnie voor kwaliteitsverbetering.

2.    Krimp als kans

Ontwikkelingen op demografisch gebied en de terugtrekkende overheid zijn lastig te keren, maar bieden ook kansen. Daarbij willen wij de nadruk leggen op versterking van de sociale samenhang, als tegenwicht tegen verregaande individualisering, en behoud van de identiteit en het karakter van het gebied, zowel landschappelijk als maatschappelijk.

3.    Echte keuzes, geen compromissen die afzwakken.

Niet kiezen voor van alles wat, maar de AV positioneren als uniek gebied van het Groene Hart. Wij willen dan ook de schoonheid van het landschap en de dynamiek van het stedelijk gebied als sterke kanten van ons gebied uitdrukkelijk benoemen en behouden.

4.    Denken vanuit het totale gebied

Niet alleen over de gemeentegrenzen kijken, maar ook over de – bestuurlijke- regiogrenzen. Voor onze regio zijn ontwikkelingen in de Drechtsteden en Vianen ook sterk van belang.

5.    De agrarische sector versterken door duurzaamheid

Geen intensivering maar specialisatie, duurzaamheid en diversiteit, met gezinsbedrijven als basis.

6.    Behoud de open groene ruimte

Inzetten op multifunctioneel ruimtegebruik, zodat wonen en werken   gecombineerd kan worden met natuur en landschap, bouwen langs vervoersassen, m.n het spoor, heeft voorkeur.

7.    Behoud en versterk de kernkwaliteiten van de regio

Ruimte en rust zijn kwaliteiten die unieke kansen bieden voor uitbouw van de recreatieve sector,passend bij het karakter van de streek: kleinschalig, aanvullend en gericht. T.b.v. het voortbestaan van die kwaliteiten wordt  gekozen voor een ruimtelijke ordeningsbeleid, datdeze kwaliteiten actief beschermt.

8.    Zet in op de bereikbaarheid van voorzieningen

Niet elke gemeente hoeft alle voorzieningen zelf te hebben, als ze maar wel bereikbaar zijn.Er liggen unieke kansen op het gebied van aansluitend OV en de MerwedeLingelijn.

9.    Geen vermenging van open ruimte en stedelijke rand

Het is belangrijk de stad stad te laten zijn en de sterke kanten van de open ruimte niet te vermengen met de stedelijke rand. Beide gebieden moeten elkaar aanvullen om een krachtige ontwikkeling van het totale gebied te genereren. In de stedelijk rand, met haar voorzieningen, dynamische bedrijvigheid en gunstige ligging aan belangrijke transport-assen, zijn de kansen voor economische structuurversterking.

10.  Vitale en leefbare dorpen voor evenwichtige bevolkingsopbouw

De dorpen van het groene hart moeten vitaal en leefbaar blijven. En moeten kansen blijven bieden voor wonen en werken voor jonge starters en gezinnen. Een evenwichtige bevolkingsopbouw is mede met het oog op een zorgzame maatschappij van groot belang. 

11.  Economische ontwikkeling door inzetten op kansrijke sectoren

Bevorder de gespecialiseerde maakindustrie, vervoer en logistiek, de maritieme sector, technisch innovatieve sectoren en de bijbehorende dienstverlening op passende locaties. Aantrekken van nieuwe industrie kan  alleen als deze de draagkracht van de AV niet te boven gaat: werkgelegenheid en beschikbaarheid van geschoold personeel moeten op elkaar worden afgestemd.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie kiest voor “beter” in regio, niet voor “meer”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juni

april

maart

februari