Bijdrage ChistenUnie begrotingsbehandeling 2013-2016

maandag 12 november 2012 19:53

Geachte voorzitter,

Met de programmabegroting 2013 in de hand weten we hoe het college invulling heeft gegeven aan de door de raad gekozen richting in de Perspectiefnota. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de ChristenUnie is tevreden met de manier waarop het college hier invulling aan heeft gegeven. In de zomer hielden we er nog ernstig rekening mee dat er in 2013 sprake zou zijn van een tekort. Dit is echter omgeslagen in een minieme plus. De bezuinigingsopgave die nu nog wacht start in 2015.  

Hiermee is natuurlijk lang niet alles gezegd. Het eerste dat ons opvalt is dat het belangrijkste besluit dat is genomen in de vergadering van de Perspectiefnota, de motie toekomst Hardinxveld-Giessendam, niet in het stuk is verwerkt. Dit maakt dat deze behandeling van de begroting in een wat vreemd daglicht komt te staan, omdat we weten dat op dit vlak pas in december een besluit gaat volgen in deze raad.  De invulling van dat besluit zal in 2013 veel van het college gaan vergen en ook veel van wat we vandaag bespreken mogelijk in een ander licht plaatsen. Op deze discussie zal ik echter niet vooruitlopen.

Toch resteert er vandaag voldoende gesprekstof. Allereerst bijvoorbeeld de beantwoording van de technische vragen. Deze was helder, dank daarvoor. Logisch ook dat sommige vragen als politiek werden bestempeld en daarom niet werden beantwoord. Wij zullen vandaag onze vragen waarbij dit antwoord verscheen niet allemaal herhalen. Eén vraag wil ik er echter wel uit lichten. De vraag wanneer het natuurpad aan de Giessenzoom nu eindelijk open gaat werd niet beantwoord. Onze fractie is hierin duidelijk het pad moet zo snel mogelijk toegankelijk worden gemaakt, wij horen graag van het college wanneer zij verwachten dat het ook daadwerkelijk zover is!

De beantwoording geeft ook een helder inzicht in hoe zaken nu precies liggen. Wij verwachten dan ook dat de T@B de eerste zin zoals die vorige week in hun bijdrage in Van de Raad in het Kompas verscheen nog gaat rectificeren. Uit de beantwoording van de technische vragen bleek namelijk dat er helemaal geen extra geld is opgenomen in de begroting 2013 voor een zwembadmanager, inhuur van personeel en ondersteuning van het College. Voor deze zaken is in 2012 eenmalig geld toegevoegd aan de begroting 2012. Inwoners foutief informeren is een vervelende zaak, maar gezien het moment dat de beantwoording van de technische vragen binnen kwam kan dat gebeuren. Het zou echter een kwalijke zaak worden wanneer vervolgens niet de kans wordt aangegrepen op een en ander recht te zetten.

In onze algemene beschouwing bij de perspectiefnota vroegen we aandacht voor een aantal inhoudelijke dossiers.  Goed dat het college het punt van de subsidies nu daadwerkelijk heeft opgepakt en de raad hierover gaat informeren enerzijds door informatie over indirecte subsidies en anderzijds in het bezuinigingstraject. In dezelfde algemene beschouwing hebben we het college ook opgeroepen te komen met oplossingen, danwel invulling voor de locaties horeca Appelgaard en Drijvershof. Tot aan vandaag hebben we dat ook al een aantal keer herhaald. We verwachten net als bij subsidies op dit vlak voortgang. We zullen de toezegging dat er nog in 2012 een oplossing wordt gevonden voor de nu voorliggende kwesties rondom de Drijvershof dan ook nauwlettend bewaken. 

We zijn content met het gegeven dat een aantal suggesties van onze kant door het college zijn opgepakt en verder uitgewerkt worden richting 2013, ik denk hierbij aan het stopzetten van de relatie met stichting Toon en het zoeken van creatieve manieren van onderwijshuisvesting. Beide keuzen zijn natuurlijk geen keuzes uit luxe, maar worden ingegeven door het feit dat de tering naar de nering moet worden gezet.

In deze begroting zijn er ook een aantal inhoudelijk onderwerpen opgenomen die niet de aandacht krijgen die ze wat betreft onze partij verdienen. Het blijft erg stil rondom de uitvoering van de motie startersleningen, wanneer vernemen wij op dit dossier stappen?

Ook wat betreft de buitendijkse jachthaven nabij de Peulensluis is de conclusie wat ons betreft wat kort door de bocht. Hoeveel extra vaarbewegingen zou een jachthaven nu daadwerkelijk opleveren? 

Achterpad verlichting verhoogt de veiligheid, nog niet alle steegjes in ons dorp is dit al optimaal. Gelukkig wijst buurttoezicht hierop, maar van de gemeente verwachten wij hierin ook een actievere rol. Een goed verzorgde buitenruimte draagt ook bij aan veiligheidsbeleving. Dit is een van de redenen waarom onze partij zich hier hard voor maakt. Het risico van achterstallig onderhoud nemen wij dan ook zeer serieus. Wij verwachten actuele onderhoudsplanningen op alle onderdelen van de buitenruimte, zodat we goed zicht kunnen houden op de risico’s.

Tenslotte wil ik nog ingaan op de WMO. Wij voelen ons gezegend met de manier waarop de zorg voor elkaar in ons dorp wordt vormgegeven. We mogen ons gelukkig prijzen met het oog dat er voor elkaar is. Dit maakt ons echter niet blind voor de financiële consequenties van de uitvoering van de WMO. Ik heb de cijfers er nog eens bijgepakt in januari van dit jaar hebben we € 261.000 bezuinigd. Hiertegenover staan echter tegenvallers in de begroting 2012 van à € 300.000 en nu ongeveer € 200.000 structureel. Per saldo is er dan ook niet bezuinigd, maar is een verdere stijging voorkomen. De vraag is dan ook niet meer of alle voor de WMO bedoelde gelden wel voor de WMO worden ingezet, maar of we gelden die voor andere doelen bedoelt zijn willen inzetten voor de WMO. De ChristenUnie staat voor het behouden van de kwaliteit die we hebben, maar kosten moeten we hierbij wel beheersen. Dit zal onze inzet zijn in de discussie die we hierover zullen moeten gaan voeren.

Wij wensen het college veel succes bij het uitvoeren van de begroting 2013. Wij weten ons hierin gesterkt door de steun van onze God en wensen het college Zijn Wijsheid en Zegen ook toe bij de uitvoering!

Namens de fractie van de ChristenUnie

Cor van Vliet

 

Tijdens het besluit dat volgde werd unaniem ingestemd met de voorgestelde Programmabegroting 2013. Tevens werden twee moties aangenomen die ook door onze fractie werden gesteund. Allereerst een motie van de PvdA die het college van B&W oproept om te komen tot een honden uitlaatveld in Boven-Hardinxveld. Daarnaast een motie van de T@B die het college oproept om nog in dit jaar duidelijkheid te verschaffen over de manier waarop de dorpshuisfunctie  gewaarborgd blijft.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage ChistenUnie begrotingsbehandeling 2013-2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juni

april

maart

februari