Column raadspraat: Jassenhulp

Peter aan de Wiel 2014 (168x168)vrijdag 29 januari 2016 20:21

In het Kompas van dd 13 januari 2016 schreef ons raadslid Peter aan de Wiel de volgende column:

Luizenmoeder, voorleesouder, boodschappenjongen; mensen die hulp bieden. Zo ook een jassenhulp. De officiële naam is natuurlijk mantelzorger. Een mantelzorger helpt of zorgt voor iemand in zijn of haar omgeving. Kort- of langdurig en onbetaald. Bij een mantel denk ik aan een kledingstuk van een sjieke oudere dame. Het is een wat ouderwets woord. In de Nederlandse taal wordt de mantel ook nog gebruikt. Je kan iemand de mantel uitvegen of iets bedekken met de mantel der liefde. 

De mantel mag dan wat gedateerd zijn, mantelzorg zeer zeker niet. Ongeveer één op de drie mensen is mantelzorger. Een onzichtbaar leger van zorgverleners die van onschatbare waarde zijn voor de mensen die ze helpen, maar ook voor de gemeenschap. 

De komende jaren zal steeds meer een beroep worden gedaan op mantelzorgers en de druk zal steeds verder toenemen, mede als gevolg van de vergrijzing. Bijna 10% van de mantelzorgers voelt zich te zwaar belast. De verantwoording die je voelt wanneer het om de zorg voor een ander gaat, wordt soms een te grote last om te dragen. 

Vanaf deze plaats wil ik u wijzen op de mogelijkheden die er zijn om ondersteuning te krijgen bij de mantelzorg. In Hardinxveld-Giessendam wordt dit verzorgd door Servanda. Eén van de manieren van ondersteuning is respijtzorg. Respijtzorg is de tijdelijke overname van alle zorg, zodat de mantelzorger vrijaf heeft. Ook hebben werkgevers mogelijkheden én verplichtingen om hun werknemers de nodige ruimte te geven voor zorg. Een uitdaging voor werkgevers en werknemers om de juiste balans tussen werk en zorg te vinden. 

Mantelzorgers en jassenhulpen BEDANKT! Jullie werk gaat vaak ongezien. Laten we ervoor zorgen dat de zorg niet ten koste gaat van de mantelzorger en op tijd aan de bel trekken als er extra hulp nodig is. Dat scheelt een jas.

Peter aan de Wiel

« Terug

Reacties op 'Column raadspraat: Jassenhulp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.