Kom naar de winkel op je fiets, dan vervuil je niets

Joop Evertse 2014 (168x168)maandag 02 mei 2016 21:35

Tijdens het vragen kwartiertje op donderdag 28 april jl. stelden wij vragen aan het college over het stallen van je fiets in het winkelcentrum. In haar reactie gaf het college aan dat nog niet alle werkzaamheden gereed zijn. Het college verwacht dat de eindsituatie geen gevaarlijke situaties zal opleveren, omdat er genoeg mogelijkheden zijn om je fiets te stallen.

Wij zullen dit scherp in de gaten houden. Bijgaand de vragen die we hebben gesteld.

Bezoek van de winkels op de fiets vermindert het drukke autoverkeer, is goed voor het milieu, duurzaam en ook nog gezond voor de gebruiker van het rijwiel.

Dit zou een goede slogan zijn, zeker ook nu de jongste uitbreiding van de Giessenhof, zijn voltooiing in een rap tempo nadert. Nu ook het straatwerk bijna is afgerond, is de fractie van de ChristenUnie het volgende opgevallen.

Er is alles aan gedaan om voor de Giessenhof zoveel mogelijk parkeerplaatsen dicht bij de winkels aan te leggen. De fietsers worden echter, wat stallingsplaatsen betreft, maar buitengewoon stiefmoederlijk bedeeld. Er is nauwelijks een plaats waar je je fiets neer kunt zetten zonder voetgangers de weg te versperren of de toegang tot de winkels te belemmeren. Op dit moment staan er al hele rijen fietsen voor de nieuwe uitbreiding van Dirk van den Broek. Dit maakt dat de voetgangers daar de rijbaan op moeten, met alle onveilige situaties van dien. Een en ander zal bovendien nog verergeren als de poort tussen Dirk III den het Kruitvat wordt dichtgemaakt, aangezien die ruimte druk wordt gebruikt om de fiets te stallen, zeker bij regenweer.

Kortom, het is in ons dorp voor fietsers al niet al te gemakkelijk om snel en veilig het winkelcentrum te bereiken, maar je kunt er je tweewieler ook nog eens moeilijk kwijt. Dat is jammer, want dit zal belemmerend werken voor het meer gebruiken van de fiets. Daarom hebben wij de volgende vragen:

  1. Deelt het college ons mening dat er te weinig goede stallingsplaatsen voor fietsen zijn in het winkelcentrum;
  2. Is het college bereid een aantal goede stallingsplaatsen voor te minste 20 fietsen aan te leggen, desnoods door opoffering van een paar parkeerplaatsen voor auto’s
  3. Is het college bereid, de boel daarna goed in de gaten te houden (in bestuurlijk jargon ook wel monitoren genoemd) en indien dit nodig blijkt de mogelijkheden voor de stalling van fietsen verder uit te breiden.


Joop Evertse

« Terug

Reacties op 'Kom naar de winkel op je fiets, dan vervuil je niets'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.