Debat Aanpak wateroverlastproblematiek Hardinxveld-Giessendam
Bijgaand leest u onze bijdrage aan de 1e termijn over de aanpak van de wateroverlast in Hardinxveld-Giessendam. De voorgestelde maatregelen zijn unaniem vastgesteld.
Bij veel inwoners van ons dorp staat de nacht van 30 op 31 augustus in het geheugen gegrift. Net als in juli 2014 stonden weer veel huizen onder water. Zolang het je niet persoonlijk treft kun je er nog redelijk makkelijk over praten, maar dat doet geen recht aan wat onze getroffen dorpsgenoten is overkomen. Mijn ervaring is dat je de kracht van water pas ervaart als je het ziet/ondergaat en dan is er geen houden aan. Al de getroffen mensen weten dat, de foto’s van tuinen, woonkamers en keukens spreken boekdelen!
Wij hopen en verwachten dat er met het maatregelenpakket wat vanavond op tafel ligt er voor heel veel dorpsgenoten een eind komt aan nieuwe ervaringen met wateroverlast. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit wel te laat is, en dat rekenen wij onszelf ook aan. We hadden dit pakket ook kunnen vaststellen in maart 2015. Mogelijk dat er dan al een aantal maatregelen waren uitgevoerd voor augustus 2015. Dat brengt ons ook gelijk bij een zorgpunt ten aanzien van de voorgestelde maatregelen. Niet alles zal van vandaag op morgen zijn gerealiseerd. In de tussentijd moeten we roeien met de riemen die we wel hebben. Allereerst is het van het allergrootste belang dat het calamiteitenplan zo snel als mogelijk beschikbaar komt. De houding en de reactie van het waterschap op vragen van inwoners die tijdens de Ontmoeting werden gesteld over dit onderwerp stelden ons gerust, maar het is wel zaak dat er ook in dezelfde geest gehandeld wordt op het moment van calamiteiten voor het moment dat alle maatregelen zijn afgerond, danwel het calamiteitenplan in gebruik is genomen.
De vraag die beantwoord moet worden is of we met deze maatregelen nu datgene doen wat we als politiek moeten doen. Deze vraag vinden wij lastig te beantwoorden. Evident is dat er een forse inspanning wordt geleverd. In alle deelgebieden worden diverse maatregelen doorgevoerd. De wethouder heeft toegezegd ook naar alle individuele gevallen te gaan kijken buiten deze gebieden. Het belang van deze toezegging onderstrepen wij graag, voor iedereen moet een serieuze oplossing worden gevonden!
Het klinkt misschien oneerbiedig, maar eigenlijk gaat de eerstvolgende bui van problematische omvang na uitvoering van de maatregelen aantonen in hoeverre we daadwerkelijk problemen hebben opgelost. Als ChristenUnie denken we met het maatregelenpakket wat nu op tafel ligt te doen wat we als politiek moeten doen. Dit baseren we op een aantal ervaringen. Allereerst de erkenning dat de rekenschema’s het probleem wat bestaat niet aan het licht brengen. Deze erkenning vormt de basis voor aanvullende maatregelen Vervolgens de grote hoeveelheid maatregelen die in goed overleg - en na consultatie van inwoners zijn voorgesteld. Op veel plekken betekent dit een verbetering van de situatie.
Cor van Vliet
31 maart 2016
Nieuwsarchief > 2016
december
november
oktober
augustus
juli
juni
mei
- 18-05-2016 18-05-2016 22:44 - Column raadspraat: Verband verbindt
- 02-05-2016 02-05-2016 21:35 - Kom naar de winkel op je fiets, dan vervuil je niets
april
- 09-04-2016 09-04-2016 13:47 - Profielschets burgemeester Hardinxveld-Giessendam
- 02-04-2016 02-04-2016 10:20 - Joop Evertste benoemd als burgerraadslid
- 02-04-2016 02-04-2016 10:07 - Debat Aanpak wateroverlastproblematiek Hardinxveld-Giessendam
- 02-04-2016 02-04-2016 09:59 - Financiering maatregelen wateroverlast
Reacties op 'Debat Aanpak wateroverlastproblematiek Hardinxveld-Giessendam'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.