Bijdrage ChristenUnie in debat over bezuinigingen

vrijdag 27 mei 2011 11:47

Bijdrage van de ChristenUnie tijdens Het Debat op 19 mei 2011.

"Mevrouw de voorzitter,

Als het gaat om keuzes maken in de bezuinigingsoperatie wil de ChristenUnie zich laten leiden door wat de Bijbel ons aanreikt. Daarin vinden we opdrachten aan de mens voor het welzijn van de samenleving en onderhouden van de schepping. Een van de opdrachten is om weduwen en wezen te onderhouden. Daar wordt mee bedoeld dat we op een zodanige manier moeten omzien naar elkaar dat er geen armoede hoeft te zijn.

Dat betekent dat we de mogelijkheden hiervoor ruimhartig dienen toe te passen. Dichtbij en ver weg. Inzoomend op de matrix, mogen de zwakken in onze gemeente niet worden gekort. Wie zijn dat? Zij die het zonder overheidssteun niet of nauwelijks redden. Dat houdt tevens in dat van de rijker bedeelden die hulpbehoevend zijn een eigen bijdrage mag worden gevraagd voor hulp waarbij de zorgaanbod niet ter discussie mag staan.

Door anders en doelmatig om te gaan met het verstrekken van middelen lijkt ons een bezuiniging van 10% reëel. Per abuis is in onze matrix ook de schuldsanering genoemd maar dat is onjuist. Daar willen we vanaf blijven. Evenals de stimulering van de millenniumdoelen omdat je toch niet op armoede gaat beknibbelen als je misschien iets van je luxe moet inleveren?

Als het gaat om onderhouden van de schepping dan hebben we zuinig om te gaan met de natuur en moeten we juist de leefomgeving bevorderen met bomen en beplanting die een aandeel leveren tegen de gevolgen van CO2-uitstoot. Als we in vergelijking met andere gemeenten aan de krappe kant zitten in kosten voor groen en onderhoud daarvan, dan zouden we daar niet op moeten bezuinigen. Toch zien wij beperkte mogelijkheden door bijvoorbeeld de sociale werkvoorziening Avelingengroep er meer bij te betrekken.

 Hoe denkt de ChristenUnie nu aan 1,25 miljoen te komen?

  • Meer verantwoordelijkheden leggen in de samenleving. Zoals sportverenigingen betrekken bij onderhoud en beheer. Niet alleen sportvelden maar ook andere sportvoorzieningen. Nu eens echt werk maken van het gelijk trekken van indirecte subsidies en met de verenigingen de mogelijkheden bezien voor een Stichting beheer Sportaccommodaties. Laten we voorafgaand aan de uitkomst van dit onderzoek het voordelig saldo van 2010 van 193.000 maar inboeken als een structurele bezuinigingspost. Zie jaarrekening blz. 148.
  • De bewoners van koopwoningen te vragen extra bij te dragen om zoveel mogelijk voorzieningen in stand te houden. Zouden we teveel beknibbelen op de leefomgeving dan heeft dat gevolgen voor de verkoopwaarde van onroerend goed. Is een verhoging van € 5,00 per maand dan teveel gevraagd? Graag hoor ik de andere fracties hierover.
  • Daarmee kunnen we bijvoorbeeld de bibliotheek in stand houden in Boven- en beneden-Hardinxveld. Er zal wel wat moeten gebeuren om de bieb anders te organiseren. Voor de hand ligt dat misschien in Boven-Hardinxveld, maar dat kan net zo goed Beneden. Dat laten we graag over aan de mogelijkheden die de bibliotheek zelf ziet. Bezuinigen wel. Sluiten niet.
  • Zo ook het zwembad. Door het buitenbad te sluiten en te investeren in het binnenbad kan de opbrengst van het binnenbad omhoog en wordt deze waardevolle voorziening behouden.
  • De ChristenUnie kiest niet voor de botte bijl. Ook niet voor de kaasschaaf, maar voor het snoeimes. Dat betekent dat subsidies in het algemeen met 10% moeten worden verminderd.  Evenals op de overhead van Regionale samenwerkingsverbanden.
  • Van enkele instellingen kan wat meer worden gevraagd dan 10% zoals de SKEW waar  de eigen bijdrage van volwassenen omhoog zou kunnen met cursussen.  En het muziekonderwijs, dat haar lessen zou kunnen aanbieden via scholen in plaats van individueel onderwijs.
  • Een goed horeca convenant maakt de camera’s in de Damstraat overbodig.

Dan nu enkele opmerkingen van andere aard.

Denk niet dat alle door Deloitte genoemde bedragen zomaar kunnen worden ingeboekt.

Van de 237.000 bij wegen, straten en pleinen valt maar 80.000 niet onder kapitaallasten. Zou je vervolgens de volledige 80.000 bezuinigen dan is er geen mogelijkheid meer voor reparatie of aanvullend onderhoud. Los liggende stoeptegels worden dan niet meer vastgelegd of vorstschade gerepareerd.  

Grote bezuinigingen op personeel zal na de interne bezuinigingsoperatie die onlangs voor 800.000 heeft plaatsgevonden een zodanige impact hebben op de organisatie dat deze onbestuurbaar wordt.  Dan hoeven we ons niet meer af te vragen of we als gemeente nog zelfstandig kunnen blijven. Dan is het antwoord reeds gegeven.

Mevrouw de voorzitter,

De ChristenUnie heeft veel waardering voor alle gegevens die ons zijn aangereikt en gepresenteerd. Ook waardering voor alle instellingen die ons hebben aangesproken en voorzien van informatie. Veel moet er nog worden onderzocht en uitgewerkt.  Wij zien uit naar het vervolg."

Namens de ChristenUnie,
Kees Pille

« Terug

Reacties op 'Bijdrage ChristenUnie in debat over bezuinigingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.