Bestuurskrachtonderzoek en ons standpunt over de toekomst van Hardinxveld-Giessendam

maandag 09 oktober 2006 19:19

Donderdag 4 oktober 2006 werd in een openbare raadsvergadering de rapportage van de bestuurskracht behandeld van Hardinxveld-Giessendam en de regio Alblasserwaard & Vijfheerenlanden (A&V). Een belangrijk onderwerp dat gaat over de toekomst van Hardinxveld-Giessendam. Over de inhoud van het rapport is al veel gesproken en geschreven. In het rapport staan diverse kritische zaken genoemd die verbeterd moeten worden. In het rapport staat ook vermeld dat er verbeteringen in gang zijn gezet. En dat is ook zo. Toch zal er nog meer verbeterd moeten worden als het gaat over communicatie, voorlichting en dienstverlening.

Gelukkig is de verstandhouding in de raad zodanig veranderd dat er nu sprake is van een gezamenlijk optrekken met het doel om de bestuurskracht van Hardinxveld-Giessendam weer sterk te maken. Daar ziet de ChristenUnie voldoende mogelijkheden voor. Een lokale en regionale sterkte-/zwakte-analyse is hierbij van belang. Gedeeltelijk is daar al iets van in het rapport genoemd, maar dat dient verfijnd en geconcretiseerd te worden. Toch moeten we voor de lange termijn erkennen dat we als gemeente onvoldoende in staat zullen zijn om de opgaven die steeds meer uit Den Haag naar de gemeenten komen, te kunnen behappen. Daarvoor zou een gemeente minimaal 30.000 inwoners moeten bezitten volgens diverse geleerden. Er moet meer worden samengewerkt om de vraagstukken aan te kunnen.

De ChristenUnie wil hiervoor heldere keuzes maken. En dan kiezen we niet voor samenwerking met Sliedrecht- wat wel wordt gesuggereerd- omdat Sliedrecht is geïntegreerd in de Drechtsteden met allerlei samenwerkingscontracten. Terwijl Hardinxveld-Giessendam vergelijkende samenwerkingscontracten heeft binnen de subregio A&V. De ChristenUnie ziet meer in samenwerking met de A4-gemeenten Giessenlanden, Molenaarsgraaf, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Deze gemeenten hebben verklaard om intensief met elkaar te gaan samenwerken en Hardinxveld-Giessendam kan hierbij een belangrijke rol vervullen. Hardinxveld-Giessendam heeft de A4-gemeenten veel te bieden. Daarnaast kan Gorinchem een bijdrage leveren als kenniscentrum. Toch moeten we ook niet al te zwaar op Gorinchem leunen. Hardinxveld-Giessendam is heel wat mans.

Als we het raadsvoorstel bezien dan kan de ChristenUnie zich vinden in het innemen van het volgende voorlopige standpunt:

  • Bij de versterking van de bestuurskracht richt onze gemeente zich in principe en in beginsel op (een verbetering van de samenwerking in) de regio A&V; hiermee wordt de eerder ingezette lijn doorgetrokken. Daaraan wordt wel toegevoegd dat de grens niet per definitie behoeft op te houden bij de regio A&V. Dit betekent dat onze gemeente bij samenwerking moet openstaan voor alternatieven.
  • De uiteindelijke insteek met betrekking tot de regionale samenwerking dient gebaseerd te zijn op een gezamelijke “sterkte-zwakte analyse”.
  • Daarbij dient de gemeente Hardinxveld-Giessendam vanuit een zelfbewuste houding ook haar sterke punten op het gebied van bestuurskracht naar voren te brengen en in de regio in te brengen.
  • Verder dient ook helderheid te worden gegeven over het democratische gehalte van de samen-werkingsverbanden c.q. de samenwerkingen op basis van gemeenschappelijke regelingen.
Dit laatste gaat de ChristenUnie niet ver genoeg. De fractie vindt het helder maken van de bestaande regelingen onvoldoende en spreekt uit “dat het gewenst is dat de gemeenschappelijke regeling van het samenwerkingsverband A&V wordt aangepast door het invoeren van een democratische bestuursvorm waarin gemeenteraden de kaders aangeven voor het te voeren beleid”. Middels een amendement is daartoe een voorstel ingediend.

Bijna alle fracties (behoudens CDA en VVD) konden zich vinden in de intentie van het amendement, maar wilden eerst een antwoord op de vraag welke vorm van democratisering we gestalte willen geven. Aangezien de ChristenUnie een unaniem draagvlak van het raadsbesluit belangrijker vindt dan een verdeelde steun voor het amendement heeft de fractie het amendement ingetrokken.

Verheugend is het te vermelden dat de keuze voor versterking van de samenwerking in A&V-verband, raadsbreed wordt gedragen door de unanieme steun aan het raadsvoorstel. Zie ook de notitie van de ChristenUnie d.d. 27-09-2006 als aanzet voor concrete formulering op het gebied van regionale samenwerking.

Kees Pille

« Terug

Reacties op 'Bestuurskrachtonderzoek en ons standpunt over de toekomst van Hardinxveld-Giessendam'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006

november

oktober

september

augustus

juli

april

maart

februari

januari