ChristenUnie teleurgesteld in houding coalitie Hardinxveld-Giessendam

Bannervrijdag 10 juli 2015 21:30

Op 9 juli jl. heeft onze raad in een verhouding van 9 voor (T@B en SGP) en 7 tegen (CU, CDA, PvdA, VVD) besloten om een verzoek tot toetreding te doen richting de Drechtsteden.

TAB en SGP forceerden met een krappe meerderheid het besluit om bij Drechtsteden aan te sluiten, een oproep om geduld werd genegeerd.

Op donderdagavond 9 juli lag het voorstel van het college voor toetreding tot Drechtsteden op de raadstafel. Een voorstel met 500 pagina's aan bijlagen. Een voorstel wat binnen een krap halfjaar is voorbereid. Na het mislukken van de gesprekken binnen de Alblasserwaard zijn de pijlen door het college direct op Drechtsteden gericht. In december is na veel praten op verzoek van ChristenUnie, PvdA, CDA en VVD nog een vergelijking met Gorinchem en een burgerpeiling toegevoegd aan het onderzoek. Dit omdat wij op voorhand een sterke voorkeur voor de Alblasserwaard hebben.

Gisteravond werd het aanbod van Gorinchem door de TAB afgedaan als een lege zak. De SGP ziet het met Gorinchem sowieso niet zitten. De gehouden burgerpeiling werd door deze partijen beoordeeld als een professioneel onderzoek en een prima uitvoering door het college. Dit terwijl heel veel inwoners hebben aangegeven ernstig teleurgesteld te zijn. Dit omdat er in de enquete geen vragen gesteld zijn over de varianten Drechtsteden of Gorinchem.

Vanuit de oppositie-partijen is nog een ernstig beroep gedaan op de coalitie om nog een paar maanden tijd te nemen voor het besluit. Dit geeft tijd om risico's nauwkeuriger te benoemen. Dit geeft tijd om duidelijker te krijgen hoeveel het werkelijk zou gaan kosten. Dit geeft tijd om met Gorinchem de offerte verder uit te werken. Dit geeft tijd om ook de effecten voor de inwoners van Hardinxveld-Giessendam beter in beeld te krijgen. De coalitie was echter niet bereid om de oppositie de tijd te gunnen misschien alsnog met toetreding tot Drechtsteden in te stemmen.

Met een meerderheid van 9 stemmen voor en 7 stemmen tegen is het voorstel aangenomen. Hiermee heeft de coalitie besloten dat onduidelijkheden, inschatting van risico's en de effecten voor de inwoners pas aan de beurt komen als de keuze al gemaakt is. Tegelijkertijd is de offerte van Gorinchem bij het grof vuil te gezet.

De fractie van ChristenUnie is ernstig teleurgesteld in deze houding van de coalitie. Een kans om een dergelijk groot besluit over de toekomst van Hardinxveld-Giessendam unaniem, of met grote meerderheid te nemen hebben de TAB en de SGP naast zich neergelegd. Een gemiste kans!

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie teleurgesteld in houding coalitie Hardinxveld-Giessendam'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari