Cor van Vliet: Man van de nieuwe generatie

Cor van Vlietzaterdag 12 juni 2010 19:00

uit Het Kompas editie Hardinxveld-Giessendam van woensdag 9 juni 2010

Door David J. Korevaar

Het coachen van z'n volleybalteam gaat hij erg missen. Een uitdagende taak in de politiek vergt nu de nodigde tijd. Cor van Vliet: „Het is fantastisch om direct invloed te kunnen uitoefenen op belangrijke zaken in je dorp. Mijn leven is niet veranderd, maar het is meer een kwestie van duidelijkheid scheppen in de huisagenda. Het gezin is ook belangrijk."

Een man van de nieuwe generatie politici: Cor van Vliet (27), gemeenteraadslid voor de ChristenUnie. „Ik kan geen goed antwoord geven op de vraag wanneer ik interesse kreeg voor de politiek. Het heeft er waarschijnlijk altijd al in gezeten. In mijn stagetijd heb ik als beleidsmedewerker bij de ChristenUnie in de Tweede Kamer gewerkt. Voor Tineke Huizinga schreef ik onder andere speeches. Ook heb ik in mijn studietijd voor het CDA in de jeugdgemeenteraad gezeten. David Koppelaar heeft me ooit gevraagd hierin zitting te nemen. Jammer dat deze raad niet meer bestaat. Het was min of meer een kweekvijver voor plaatselijke aanstormende politici", vertelt adviseur planning & control Cor van Vliet MSc, werkzaam bij deelgemeente Prins Alexander Rotterdam.

De vader van de jonge Tobias (zeven maanden) beseft maar amper dat hij alweer enkele maanden politiek actief is. Van Vliet: „Tijd om te leren is er eigenlijk niet geweest. De beste leerschool is de praktijk, dus lekker meedraaien in de raad. Ik krijg een persoonlijke ambtenaar toegewezen om wegwijs te geraken in het gemeentehuis. Verder kan ik altijd voor vragen en tips terecht bij m'n fractiegenoten. Er zitten nu drie generaties in de raad, een goede zaak. Zodoende kan de raad zich beter inleven in de wensen en ideeën van leeftijdsgroepen in de samenleving. Zelf wil ik de burger dichter bij de politiek krijgen. Een directe interactie creëren." Dat het raadswerk veel tijd kost beseft Cor inmiddels maar al te goed: „Zonder e-mails te lezen en doornemen stukken, wat ik overigens op weg naar m'n werk in de trein doe, denk ik toch wel zo'n twaalf uur per week bezig te zijn. Dit is voor mij geen echte belasting. Politiek is in wezen mijn hobby. Je moet doen wat je leuk vind. Zo schrijf ik regelmatig een weblog (www.kieschristenunie.nl). Ondertussen ben ik een publiek figuur geworden, daar moet je tegen kunnen. Uiteindelijk wilde ik dit zelf natuurlijk heel graag. Door Kees Pille (fractievoorzitter CU, red.) ben ik gevraagd om me aan te melden voor een plaats op de kieslijst. Het is de vijfde positie geworden. Ik heb er veel zin in. Voor de verre toekomst sluit ik een functie als wethouder niet uit."

Het nieuwe en zeer ambitieuze raadslid is een man van het faire debat: „Voor mij geen modder gooien in de raad. Ik hou van open en eerlijk de argumenten aandragen en constructief te werk gaan. Echt op de voorgrond staan hoeft voor mij niet. Ja, als het nodig is zal ik me zeker laten gelden. Politiek is een serieuze zaak, dus niet te veel hatelijkheden en misplaatste grappen. Verder irriteer me uitermate aan mensen die niet kunnen luisteren. De komende tijd zal ik me onder andere inzetten voor een beter sportbeleid, al zal het misschien niet nodig zijn regels radicaal te veranderen. Er is immers een zekere basis waar voorheen goed over nagedacht is." Het gezinsleven is voor Cor belangrijk. „Het raadslidmaatschap leverde thuis een dubbele reactie op. De eerste reactie van mijn vrouw Marjolijne: Een mooie uitdaging, maar je gaat nu toch wel stoppen met volleybal? Het is inderdaad beter één ding heel goed te doen."

« Terug

Reacties op 'Cor van Vliet: Man van de nieuwe generatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010

november

oktober

juni

mei

april

maart

februari

januari