Bijdrage algemene beschouwingen: Een dienstbare gemeente!

zaterdag 06 november 2010 21:09

Tekst uitgesproken door Kees Pille tijdens de algemene beschouwingen programmabegroting 2011-2014

Mevrouw de voorzitter, dames en heren,

“Zie naar de vogels. Zij zaaien of maaien  niet. En toch worden ze door onze hemelse Vader  gevoed. En u gaat de vogels ver te boven. Zoekt daarom eerst Gods Koninkrijk”. (Matth. 6)

Met deze woorden van Jezus uit de Bergrede wordt de vraag voorgelegd of we ons wel zorgen maken over de dingen die er toe doen? Dat geldt ook voor politieke vraagstukken. .

Als we terug zien op het afgelopen jaar is er wereldwijd veel gebeurd. We herinneren ons de aardbeving in Haïti; milieurampen, grote overstromingen en oorlogsgeweld. En hoe gedragen wij ons in een land van welvaart, vrijheid en vrede?

Gisteren was het dankdag voor gewas en arbeid. Wordt het niet hoog tijd om weer dankbaar onze zegeningen te tellen, die we dagelijks (of je nu gelooft of niet) uit Gods hand ontvangen? Dat zal positieve gevolgen hebben voor heel onze samenleving.

En zo kom ik bij de programmabegroting die voor ons ligt. Wij spreken onze dank uit voor de vorm waarin de begroting naar ons toe is gekomen. Wij zien duidelijk het coalitieprogramma en het daarop gebaseerd collegeprogramma terug. Zo kunnen we de uitvoering van de gestelde kaders goed volgen aan de hand van de vragen: Wat willen we bereiken? Wat gaan we er voor doen? En wat mag het kosten? 

De ChristenUnie kiest vanuit haar verkiezingsprogramma als motto voor 2011:

“Een dienstbare gemeente”.

Dienstbaar als overheid naar de burgers. Dat voorop. De dienstverlening en kwaliteit moet de komende tijd verbeteren. Daar zijn stappen voor in gang gezet en dat moet het komende jaar zichtbare resultaten opleveren.

Dienstbaar ook als burgers onderling. Gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen en er weer de schouders onder zetten. Dat willen we motiveren en stimuleren. Dat betekent in plaats van  een egocentrische houding, rekening houden met elkaar. Dat betekent ook dat wanneer dit adagium niet werkt, je een beroep moet kunnen doen op handhaving van de openbare orde. De politie dus. Teveel horen wij dat er niets aan wordt gedaan of te soft wordt opgetreden. Wij roepen de burgemeester op om hier duidelijk leiding aan te geven.

Zorgen hebben wij over de organisatie waar vraagstukken nogal eens te lang blijven liggen. Er wordt onvoldoende tijdig ingespeeld op de actualiteit of  vragen van de raad beantwoord.  Er wordt door velen hard gewerkt. Maar wellicht moet er capaciteit worden ingezet vanuit regio gemeenten om tijdelijk zonder hoge kosten achterstanden weg te werken. Graag vernemen wij op korte termijn van het college wat zij hieraan denkt te gaan doen.

En als we het hebben over regionale samenwerking dan is onze stelling dat we meer efficiëntie uit de regio kunnen halen door niet alles zelf uit te zoeken maar juist de ervaringen vanuit de regio te benutten. Het wordt dan ook hoog tijd om op ambtelijk niveau met gemeente Sliedrecht als vergelijkbare gemeente, na te gaan welke vraagstukken  gezamenlijk kunnen worden opgepakt om elkaar te versterken. Daarnaast willen wij op korte termijn bijgepraat worden over de al dan niet geboekte resultaten van de huidige regionale verbanden. 

Wij zien uit naar de toekomstvisie Hardinxveld-Giessendam en brengen de visie 2030 van de ChristenUnie nog maar eens onder de aandacht. Voor het geheugen willen wij die de komende week u nogmaals doen toekomen.

Er gebeurt binnen het gemeentehuis veel om zaken als het klantcontactcentrum en E-gemeente goed van de grond te krijgen. De plichten nakomen moet; Kwaliteit leveren ook. Maar het risico is wel dat op veel plaatsen het wiel wordt uitgevonden. Wordt hierbij ook gebruik gemaakt van kennis uit de naburige gemeenten? Wat de webcams betreft zijn wij benieuwd naar de werkelijke kosten om het functioneel te doen zijn. Wij zullen de mogelijkheden mee wegen in de werkgroep inrichting raadzaal..

Hondenpoep: Een onderwerp wat met grote regelmaat terugkomt in vergaderingen in dit huis. Het blijft een ergernis als het niet wordt opgeruimd. We zijn zeer benieuwd naar de effecten van de inzet van de BOA op dit gebied en vragen ons af waar het hondenpoepbeleid blijft.

Er staat veel in de steigers waar het gaat om verkeer en vervoer. De bouw van de twee stations extra aan de Merwede-Lingelijn start binnenkort, de verbreding van de A15 staat ook weer op de agenda en er komt een nieuw verkeersveiligheidsplan. We hopen op voortvarendheid bij het opstellen ervan. Bij veel ambitie moeten er soms ook dingen wachten. Er staat voor 2011 een actualisatie op de rol van het verkeersveiligheidsplan,  wegenbeheerplan en baggerplan. Moet dat allemaal voor één afdeling in één jaar? Meer spreiding geeft ruimte in de ambtelijke capaciteit. Verstandig om met het verbod op het parkeren van vrachtwagens te wachten tot er werkelijk een oplossing is.

Goede huisvesting van scholen is een zaak van voortdurende aandacht. De nieuwbouwplannen dienen uiteraard te voldoen aan de eisen die het moderne onderwijs stelt. Daarnaast moet gelet worden op duurzaam bouwen en efficiencyvoordelen. Voor de Koningin Wilhelminaschool zijn wij benieuwd op welke manier er financieel rekening is gehouden met een peuterspeelzaal.

Voor de bouw van een nieuwe Regenboogschool en bijbehorende gymzaal moet zeker niet gewacht worden op een overall-visie voorzieningenniveau Boven-Hardinxveld. Uitstel is wat de ChristenUnie betreft, niet aan de orde. Waar we het geld vandaan halen? Onze voorkeur gaat allereerst uit naar een PPS constructie. En als dat niet haalbaar blijkt, mag  desnoods de OZB een paar procentjes omhoog. Wat het voorzieningenniveau betreft, gaan we dan weer met maatschappelijke partners voorzieningen Boven-Hardinxveld bekijken? Er liggen een tweetal rapporten, voldoende om tot planvorming te komen.

De ChristenUnie verwacht veel van de evaluatie van de subsidieverordening, maar nog meer van het onderzoek naar indirecte subsidies. We verwachten dat het er dit jaar eindelijk van komt! Zonder dit inzicht kunnen we als raad geen goede discussie voeren en kunnen we aan verenigingen niet duidelijk maken waar ze aan toe zijn

Ondanks de economische crisis kennen de meesten van ons nog een behoorlijke welvaart. Helaas geldt dat  niet voor iedereen. Wij zijn blij met het plan om bij de RSD aan te dringen op een verplichte cursus budgetbeheer. De raad wenst wel beter over de RSD en Avelingengroep geïnformeerd te worden.

Wij zien uit naar de realisatie van het front-Office voor het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Wat de WMO betreft moet meer gedacht worden vanuit oplossingen, mogelijkheden en verantwoordelijkheden.

Voor de bibliotheek zal het de komende tijd spannend worden of we in ons dorp twee vestigingen kunnen handhaven. De ChristenUnie maakt zich hier sterk voor maar is van mening dat dat efficiënter georganiseerd kan worden, in combinatie met een andere instelling zoals een school of gemeentehuis.

Er staan veel mooie bouwplannen op de rol. Het moet toch mogelijk zijn om de nieuwbouw weer vlot te trekken en flink aan de weg te timmeren? Ook hierbij geldt: kijk in uw buurgemeenten naar extra mankracht om de vergunningaanvragen versneld af te handelen.

De ChristenUnie is blij met concrete stappen voor natuurpad Giessenzoom. We zien het bijbehorende voorstel met belangstelling tegemoet en horen graag in hoeverre de financiële consequenties kunnen worden opgevangen.

Bij een gepresenteerde begroting hoop je je te kunnen focussen op nieuw beleid en nieuwe doelstellingen. We ontkomen er echter niet aan om in de komende tijd bezuinigingen een centrale plaats te geven.  Dit is geen gemakkelijke opgave in een tijd van opeenvolgende en tegenstrijdige berichten. Op het laatste moment kregen we sombere berichten over de Avelingengroep. Uit Den Haag horen we dat de gevreesde bezuinigingen van de commissie Kalden in de ijskast gaan. Wij zien hierin een kleine zonnestraal tussen de wolken!

Onze fractie waardeert de manier waarop het college het mes in eigen vlees heeft gezet. Dit getuigt van lef, 488.000 van 829.000 is een stevig aandeel.

Deze begroting is een opstapje naar een ingrijpender pakket aan maatregelen. De ChristenUnie zal daarbij letten op regionale mogelijkheden en de gevolgen voor de kwetsbaren in ons dorp.

Waar we ook op moeten letten is dat niet alles kostendekkend hoeft te zijn, als het gaat om de portemonnee van onze inwoner. Bij begrafenisrechten bv. is dat voor de ChristenUnie geen uitgemaakte zaak. Ook daar willen wij de regiotarieven betrekken.

Waar we moeite mee hebben is de ingeboekte opbrengst van reclame van € 50.000,00 die zonder grote reclamemasten niet haalbaar lijkt. Nu reeds reclamemasten inboeken terwijl de grote bezuinigingsafweging nog moet komen is voor de ChristenUnie een mast te hoog. Onze fractie dient hiervoor dan ook een reeds aangekondigd amendement in.

Mevrouw de voorzitter,

Wij hebben veel in ons dorp waardoor het goed wonen en werken is. Alle reden om dankbaar te zijn. De ChristenUnie steunt deze begroting, aangepast conform het amendement, en wenst het college en het ambtelijk apparaat Gods zegen toe bij de uitvoering ervan. 

Kees Pille,
Fractievoorzitter ChristenUnie,
Hardinxveld Giessendam
04 -11-2010 

Nadat elke fractievoorzitter namens zijn/haar fractie  in de eerste termijn zijn/haar algemene beschouwing over de programmabegroting heeft gegeven ontstond een levendig debat. Elke fractie ging in op een paar krenten van een andere partij en gaf daar een mening over of stelde een kritische vraag.

Een onderwerp dat het breedst werd uitgemeten was de vraag met welke gemeente Hardinxveld-Giessendam zou moeten gaan samenwerken om elkaar op diverse terreinen te gaan versterken. PvdA, SGP en ChristenUnie gaven duidelijk aan dat dat Sliedrecht zou moeten zijn omdat de vraagstukken in Sliedrecht vergelijkbaar zijn met Hardinxveld-Giessendam, omdat de verkenning over samenwerkingsmogelijkheden  met  Gorinchem in 2009 is spaak gelopen en omdat we te weinig resultaat  zien van samenwerkingsverband Alblasserwaard&Vijfheerenlanden. VVD en T@B willen eerst bijgepraat worden over A&V en vind dat een meer logische partner. CDA sluit zich daarbij aan en weet aan te geven dat de samenwerking met A&V vruchtbaar is.

De opmerking van de ChristenUnie dat wij op korte termijn gerapporteerd willen worden over resultaten uit de A&V heeft ruim bijval gekregen en zal volgens burgemeester Wiebosch spoedig een vervolg krijgen omdat naar haar mening er nu een verkeerd beeld is ontstaan.

Een tweede onderwerp dat ruimschoots aandacht heeft gekregen is amendement van de ChristenUnie, waarin wordt voorgesteld om geen reklamemasten als inkostenbron in te boeken in het jaar 2011. Hierover moet eerst een  afweging plaats vinden met de komende discussie over te maken bezuinigingskeuzes.  De ChristenUnie zal daarbij zoeken naar alternatieven om hoge masten voorkomen.

Het ChristenUnie-amendement is met één tegenstem van de  VVD aangenomen.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage algemene beschouwingen: Een dienstbare gemeente!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010

november

oktober

juni

mei

april

maart

februari

januari