Najaarsnota 2014

Cor van Vlietdinsdag 04 november 2014 14:58

Bijdrage ChristenUnie aan het debat over de Najaarsnota 2014.

Geachte voorzitter,

Als eerste wil ik opmerken dat het huidige college in dit document verantwoording aflegt over het beleid van het vorige college. Ondanks felle campagnes tijdens de verkiezingen is dit voor het huidige college blijkbaar op hoofdlijnen geen probleem. We zijn daar dankbaar voor.

Afgaand op de cijfers ligt er vanavond een prettig stuk voor. We kunnen naar verwachting op 31 december een extra bedrag afstorten in de algemene reserve. Dat is goed nieuws!  Toch stellen wij onszelf de vraag of wij hier blij mee moeten zijn. Ik zal een aantal punten aanstippen die duidelijk maken waarom we onszelf deze vraag moeten stellen.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Er treedt naar verwachting een overschot op van € 225.000 op. De verklaring die we daarvoor krijgen (sneller dan voorzien effect kanteling) vinden wij te mager.  Voor de ChristenUnie zijn de financiën randvoorwaardelijk, de inhoud is voor ons leidend. Wij willen dat de overheid er is voor mensen die naast de sociale verbanden vallen. We begrijpen dat de realisatie van de drie decentralisaties de eerste prioriteit heeft en dat een outcome onderzoek nu daarom niet opportuun is….. maar waarom wordt er niet iets vanuit de WMO management rapportages omgezet naar deze raadsrapportage. Is deze daling bijvoorbeeld het gevolg van minder personen waarvoor huishoudelijke hulp wordt toegekend, of is het het gevolg van het gegeven dat de indicaties per persoon lager zijn.

Wij verwachten van de wethouder in het vervolg meer informatie over een dergelijk ingrijpend onderwerp, zodat we kunnen beoordelen of de kaders die wij als raad hebben gesteld ook afdoende zijn om het vangnet waar we om vragen strak te houden!  Nu wordt alleen gerapporteerd over de randvoorwaarde, die gelukkig positief is, maar weten we niet of het vangnet nog strak staat.

Inhuur
“Terugdringen inzet en inhuur externen waar mogelijk.” , of “We dringen de inzet en inhuur van extern personeel terug, waar dat mogelijk is. Oplossingen hiervoor worden vooral in de regionale samenwerking gezocht.” Dit wordt concreet gemaakt met de volgende zin “Wanneer taken niet binnen de beschikbare formatie kunnen worden opgevangen zal in eerste instantie worden ingezet op de mogelijkheid van collegiale inlening/detachering van andere gemeenten.“ Zomaar wat citaten uit college-  en coalitieprogramma…. misschien had u ze herkend. Volgens mij is het college deze voornemens echter alweer vergeten. In het eerste het beste P&C-document vragen ze namelijk € 112.000 extra van onze raad voor inhuur. .. wanneer je de verklaring tot je door laat dringen wordt het nog fraaier.. regionale samenwerking zou volgens het college inhuur moeten terugdringen… nu wordt hetzelfde argument opgevoerd om een verhoging te verklaren…. zouden Aart en Janny dit nog begrijpen?

Ook het antwoord op de vraag van de T@B of het overschot op de WMO dit nadeel opvangt bevreemde ons. Het antwoord was namelijk ja.  Deze zaken hebben volgens ons helemaal niets met elkaar te maken. Het tekort van €112.000 gaat gewoon ten laste van de algemene middelen.

Wij vragen ons af hoe we dit onderdeel nu moeten duiden. Is bij de T@B enige realiteitszin neergedaald wat betreft het onderwerp inhuur, omdat duidelijk is geworden dat het soms gewoon nodig is, of ligt het anders?

Overleg met sportverenigingen
We lezen dat de wethouder op 10 februari een overleg heeft gehad met de sportverenigingen. Het lijkt ons sterk dat dit de huidige wethouders is geweest. Hopelijk heeft de huidige wethouder ook al verenigingen gesproken. Dat lezen we hier niet, maar gelukkig verneem ik buiten dit stuk ook andere geluiden. Contact tussen de gemeente en de sportverenigingen is namelijk cruciaal voor het vroegtijdig oplossen van irritaties en het creëren / in stand houden van een omgeving waarin verenigingen kunnen floreren.

In dit kader zijn we blij dat de buurtsportcoaches aan de slag kunnen/zijn. Het beleid rondom buurtsportcoaches wordt vastgesteld in oktober…. dat lijkt ons dan een collegebesluit, omdat wij dat voorstel niet kennen. Dit riep voor ons wel en vraag op, met name voor onszelf. Welke beleidsdoelstellingen gaan de buurtsportcoaches dan proberen te bereiken? Als je onze kaders bekijkt is die vraag niet zo makkelijk te beantwoorden. Het college heeft dit gelukkig ook scherp en wil gaan voor een sportbeleid, maar pas in 2016. Nu hebben we echter al buurtsportcoaches. Wij zouden dan ook graag meedenken over de doelstellingen die door hun aanstellingen bereikt moeten worden. Wij zijn benieuwd hoe de wethouder hier tegen aan kijkt?

Met de genoemde kanttekeningen op het netvlies kan onze fractie instemmen met de voorliggende Najaarsnota.

 

30 oktober 2014,

Cor van Vliet

« Terug

Reacties op 'Najaarsnota 2014'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

september

juli

mei

april

maart

februari

januari