Reactie eindevaluatie collegeprogramma 2010-2014

Kees Pille 2010 (168x168)donderdag 27 februari 2014 22:00

Bijdrage van onze fractievoorzitter Kees Pille aan het debat over de eindevaluatie van het collegeprogramma 2010-2014 (Het Debat, 27 februari 2014).

Meneer de voorzitter, dames en heren,

Bij de evaluatie collegeprogramma hoort ook een evaluatie van de coalitie en van het eigen verkiezingsprogramma. Let op de woordspelingen.

Na de verkiezingen van 2010 is een coalitie ontstaan van ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP. Een niet voor de hand liggende coalitie. Dat vonden alle partijen. Het was de houding van de T@b, die geen coalitie wilde met de twee op één na grootste partijen ChristenUnie en SGP. Deze partijen zagen voor de T@b geen blokkade maar de T@b creëerde die zelf. Dit is het ware verhaal. Toch hebben de T@b en VVD op een plezierige en constructieve wijze bijgedragen aan het resultaat van de uitvoering van het collegeprogramma. Daar willen we deze partijen hartelijk voor bedanken. Want een gemeente besturen doe je nooit in je eentje.

Het tot stand komen van genoemde coalitie is te danken aan de PvdA en CDA die aanvankelijk hiertoe niet bereid waren. Uiteindelijk was het Paul Letterie die met een duo baan met Eelke Kraaijeveld de oplossing bracht en zelf bijna pro deo veel werk heeft verzet.

Alle wethouders, dank voor jullie inzet.

Onze eigen ChristenUnie-wethouder heeft bijvoorbeeld veel gerealiseerd op het terrein van wonen en economie. Ook burgemeesters maken deel uit van het college. Zo heeft mw. Wiebosch haar bijdrage geleverd, evenals dhr. Blase. Een turbulente periode waarin een duo wethouders baan werd ingewisseld - toen het CDA de opvolging over droeg aan de PvdA - voor  een burgemeesters duo baan. Zowel voor CDA als dhr. Blase dwingt dat respect af.

Is er alleen de loftrompet te blasen? Dat zou je bijna denken. Maar hier en daar is de rapportage toch wat te hoog gestemd. Er worden onderwerpen als “groen” en “gerealiseerd” beschreven terwijl hier nog maar een begin is gemaakt. In onze ogen is het werk pas echt geklaard als het is opgeleverd.

En jawel, veel is er opgeleverd en veel zaken hebben meer tijd nodig om tot een afronding te komen. Er zijn ook onderwerpen die sneller hadden gekund als we onze formatie niet zo zuinig hadden afgesteld en van regionale poolvorming echt werk hadden kunnen maken.

Voorzitter, De ChristenUnie is tevreden over het resultaat van de afgelopen vier jaar.

  • De dienstbaarheid is verbeterd;
  • Er wordt meer wijkgericht gewerkt;
  • Er was continu aandacht voor de minima en de sociaal zwakkeren in onze samenleving;
  • Er is concreet inhoud gegeven aan duurzaamheidsprojecten.

Met dat alles heeft de ChristenUnie haar programma “Dienstbaar en duurzaam” waargemaakt. Daar danken we God voor die ons allen daarvoor de kracht en gezondheid gaf. 

Kees Pille
Fractievoorzitter ChristenUnie

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Aanbiedingsbrief1,5 MBapplication/pdfdownload
Eindevaluatie collegeprogramma394,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Nieuwsarchief > 2014

december

november

september

juli

mei

april

maart

februari

januari