Begroting 2015-2018

Cor van Vliet 2014 (168x168)dinsdag 11 november 2014 20:07

Op 6 november jl. is de begroting 2015 voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam vastgesteld. Wij hebben hiermee ingestemd. Een amendement over onvoorzien dat wij hebben ingediend is aangenomen. Een mondeling amendement waarin we voorstelden het project "de buurt bestuurt" in 2015 te financieren haalde het niet.

Hieronder onze bijdrage:

Geachte voorzitter,

Onze bijdrage vanavond wil ik neerzetten vanuit het begrip zorgvuldigheid. In ons verkiezingsprogramma gebruikten wij dat begrip in het volgende kader:  “Terwijl het takenpakket (van de gemeente) in omvang toeneemt, worden budgetten steeds kleiner. Dat vraagt veel creativiteit en zorgvuldigheid en de bereidheid om uitleg te geven over de soms moeilijke keuzes die wij moeten maken.”

Moeilijke keuzes liggen ook vanavond weer voor. Zonder bezuinigingen spreken we over een tekort van € 700.000 in 2015 (pag. 137 + effect september circulaire). De oplossingen, lees bezuinigingen, tellen op tot ongeveer  € 800.000. Wij kunnen instemmen met alle oplossingen, maar alleen wanneer het college de nodige zorgvuldigheid betracht.

Allereerst zorgvuldigheid in het proces rondom de Drijvershof. De dorpshuisfunctie is voor ons uitermate belangrijk, maar dat hoeft niet te zijn in het huidige dorpshuis. Dit kan echter wel een aanzienlijke verandering betekenen voor de huidige huurders in de Drijvershof. Samen met deze huurders moet een zorgvuldig traject doorlopen worden richting de gewenste eindsituatie. De roering die de afgelopen weken is ontstaan betreuren wij dan ook zeer, dat moet beter!

Dezelfde zorgvuldigheid is nodig wanneer er nog verder wordt bezuinigd op het leerlingen vervoer. Een bedrag van € 30.000 is makkelijker opgeschreven, dan dat een individuele ouder zichzelf heeft voorzien van een alternatieve manier om een kind op school te krijgen.

De bezuiniging op de organisatie komt op ons wat onzorgvuldig over. In de Perspectiefnota wordt gesproken over “zero-based budgetting” (niet het jaar ervoor kopiëren, maar per post bepalen hoeveel geld er nodig is). Nu wordt gezegd dat het leereffect uit de jaarrekening 2013 is meegenomen.  Toch denk het college nog € 100.000 te kunnen bezuinigen op te verwachten overschotten. Beide ideeën zijn tegenstrijdig, wij hopen dat het woord “zero-based budgetting” wat te eenvoudig in de mond is genomen en dat het college deze uitdaging voor ons waarmaakt! Wij willen gedurende het jaar echter geen inhoudelijk gevolg constateren (net als van de bezuiniging op bedrijfsvoering), want in dat geval moet in deze raad bediscussieerd worden of het een gewenste bezuiniging is!

In het stuk worden de rijksmiddelen van voor de decentralisaties genomen als referentie. De doorgevoerde bezuiniging is gelijk aan de rijkskorting die is doorgevoerd. Alle partijen in deze raad hebben zich gesteld achter het principe dat er op voorhand geen geld vanuit de gemeentelijke begroting naar de 3D’s kan gaan. Sterk ageren tegen deze bezuiniging vinden wij dan nu ook niet gepast. Dit maakt de bezuiniging echter niet minder pijnlijk. Er zal echt wat gaan veranderen. Daar moeten we heel zorgvuldig mee omgaan en wanneer nodig bijsturen. Al zal dat vanuit financieel perspectief niet eenvoudig zijn, daar moeten we ook eerlijk in zijn!

Bij het zorgvuldig opstellen van een begroting hoort het aanwezig zijn van een post voor onvoorzien. In de voorliggende begroting is dat niet het geval. Daarom hebben wij op dit punt een amendement uitgewerkt, wat wij in de besluitvorming (met steun van de gehele raad) zullen indienen.

Ik ga afronden, maar  ik heb ook nog enkele woorden voor een aantal inhoudelijke thema’s. Wij steunen het college in het voornemen tot het opstellen van “hondenbeleid”, “subsidiebeleid” , het tot stand brengen van ontwikkelingen in de haven en in de Peulenstraat. We verwachten dat betrokken bewoners bij het uitwerken van deze dossiers nadrukkelijk uitgenodigd worden om te participeren in de beleidsvorming en uitwerking en dat belangen zorgvuldig worden afgewogen. In alle deze dossiers verwachten wij bovenal klinkende resultaten, want alleen daar hebben onze inwoners wat aan!

Tenslotte, ook wij willen ons aansluiten bij de woorden van het college over de Zegen en dank aan God voor de gemeenschap in Hardinxveld-Giessendam waar wij deel van mogen uitmaken. In vergelijking met vele anderen op deze aarde moeten wij ons blijven beseffen dat we in de gelukkige omstandigheid verkeren dat we ons mogen bezighouden met de verdeling van rijkdom, in plaats van met de vraag hoe in leven te blijven.

6 november 2014,

Cor van Vliet

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20141106 amendement Aanvullen onvoorzien77,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Begroting 2015-2018'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

september

juli

mei

april

maart

februari

januari