Bezoek aan De Wielwijk: Samen maken we ons dorp

standaardmaandag 29 april 2013 21:28

Zoals bekend maakt de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie regelmatig een fietstocht door ons dorp. Op 27 april 2013 was De Wielwijk aan de beurt. Het startpunt was de bibliotheek aan de Pietersweer. Daar werd de fractie ontvangen met koffie en geïnformeerd over alle activiteiten van de bibliotheek. Naast het uitlenen van boeken organiseert de bibliotheek van alles, zoals een iPad-cursus, lezingen van onder andere de Historische Vereniging en allerlei activiteiten voor kinderen. Het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen en het bevorderen van het plezier in lezen ziet de bibliotheek als haar hoofdtaak. Op allerlei terreinen wordt de samenwerking gezocht: met scholen, peuterspeelzalen en jeugdzorg. De bibliotheek ervaart ook de bezuinigingen; zo kan er minder personeel ingezet worden. Toch hoopt de bibliotheek ook in de toekomst haar taken te kunnen blijven uitvoeren. Ruim 26% van de inwoners is lid van de bieb, waarmee duidelijk is dat deze voorziening hoog gewaardeerd wordt.

Groen
De volgende stop was de Schoutsweer, een hechte buurt waar men veel contact heeft met elkaar. De buurtbewoners zien graag een oplossing voor het stukje groen, waar vaak kinderen spelen. Voorgesteld is om samen een plan te maken, waar de hele buurt zich in kan vinden. De buurtbewoners kunnen dit plan voorleggen aan de gemeente en met elkaar het groen inrichten en ook onderhouden. Misschien een idee voor meer buurten in ons dorp?

Buurttoezicht
Via Groot Veldsweer, Tielensweer en Lange Griendsweer ging de fractie naar een afgesproken plek voor een ontmoeting met het Buurttoezicht Wielwijk. Deze vrijwilligers lopen ’s avonds rond in hun wijk om toezicht te houden. Regelmatig ontvangen zij meldingen van overlast door onder andere jongeren die nog laat op straat in groepen rondhangen, soms met alcohol. In goed overleg met de jongeren wordt een oplossing gezocht. Bij ernstige overlast of bij criminele activiteiten doet het Buurttoezicht een melding bij de politie. Zeer regelmatig is er contact met de politie en ook krijgt het buurttoezicht ondersteuning door middel van cursussen. Meldingen over bijvoorbeeld niet werkende openbare verlichting geven zij door aan de gemeente. De buurtwachten gaven aan dat deze meldingen goed worden opgepakt en opgelost. Het werk van het buurttoezicht wordt gewaardeerd door de bewoners en hierbij sluit de fractie van de ChristenUnie zich graag aan. Het buurttoezicht zoekt overigens nog vrijwilligers die mee willen lopen.

Voor de fractie was het weer een bezoek met veel indrukken. Het is leerzaam om zo met bewoners te spreken in hun eigen straat of buurt. Deze fietstocht krijgt ongetwijfeld weer een vervolg.

« Terug

Reacties op 'Bezoek aan De Wielwijk: Samen maken we ons dorp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari