Voorzieningen Team in elke dorpskern in de regio

Kees Pillezaterdag 21 december 2013 20:52

De visie uitbreiden naar Beneden-Hardinxveld en een Voorzieningen Team met een eigen budget voor elke dorpskern als voorbeeld in de regio. Dat ziet de ChristenUnie als belangrijke elementen in de uitwerking van de visie “samen leven, samen doen”. Donderdag 19 december jl. werd in de raadsvergadering de sociale visie Boven-Hardinxveld behandeld.

Saamhorigheid

De saamhorigheid is groot en hoe kunnen we die koesteren of zelfs vergroten?

Daar geeft de visie antwoord op door o.a. elkaar te ontmoeten. Dus niet ieder voor zich, maar samen. Hoe dan? Dat kan op verschillende manieren. Men staat open voor elkaar. Dat is vervolgens niet in één model te gieten en dat moet de overheid vooral ook niet dicteren! Wel met de inwoners aftasten. Dat is wat de visie voorstelt.

Rol van de overheid

Een actieve rol van de gemeente als overheid is beschreven evenals die van de inwoners. De gemeente stimuleert en de burger initieert, waarna de gemeente faciliteert en evalueert. De doelstellingen en wensen ziin in beeld. Nu nog wel de hoe-vraag beantwoorden om tot het doel te komen. Hiervoor worden voorbeelden en aanbevelingen genoemd. Dat kan ook te bemoeierig gebeuren. Wat goed loopt, moet je vooral zo laten.

De gemeente richt zich op doelgroepen en activiteiten en niet op locaties. Wel denkt het mee over geschikte accommodaties. Dat is een andere manier van werken dan “de gemeente regelt het wel even”. Daarom horen de accommodaties niet in deze visie thuis. Moeten we er daarom niets van vinden? Dat is aan de politiek. Voor de ChristenUnie betekent dat, dat de dorpshuisfunctie behouden blijft, maar niet per sé in Drijvershof. Dat een bibliotheekfunctie wenselijk is, maar waarom niet ondergebracht in De Lange Wei of een basisschool? Dat er geïnvesteerd wordt in een sportvoorziening en onderwijsaccommodatie. Daarover lopen we op deze visie vooruit en verwachten binnenkort concrete voorstellen van dit college.

Financiën

Aanbevolen wordt een financiële vertaling te maken. Maar dat onderdeel is wel erg vaag gebleven en had een paragraaf kunnen zijn van deze visie. Beleidskeuze’s gaan niet zozeer aan de financiën vooraf, maar maken er deel van uit. Kan de visie wel worden uitgevoerd? Jawel! Met de veerkracht van de samenleving. En ondersteuning vanuit de werknemerspool van de regio. De meetlat-methode om de haalbaarheid van de doelstellingen te volgen is ingewikkeld beschreven. Dat moet eenvoudiger worden vertaald en uitvoerbaar gemaakt. Maar het idee is zeker bruikbaar en SMART inzetbaar.

De ChristenUnie ziet uit naar het verlengstuk voor Beneden-Hardinxveld en nog breder in de regio. Een Sociaal Voorzieningen Team is in elke dorpskern een “must” in elk regionale samenwerkingsverband.

Kees Pille
Fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'Voorzieningen Team in elke dorpskern in de regio'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari