Bijdrage algemene beschouwing perspectiefnota

Kees Pilledonderdag 27 juni 2013 21:00

Bijdrage van de ChristenUnie aan de algemene beschouwing perspectiefnota (27 juni 2013)

 

Meneer de voorzitter, dames en heren,

Om meteen maar met de deur in huis te vallen:
“Laten wij kwetsbare inwoners in navolging van ons kabinet in de kou staan of komt de gemeente te hulp?”

De behandeling van de perspectiefnota gaat over het meerjarenperspectief voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam en haar inwoners.

Ik neem u mee in een recent waar gebeurd verhaal van een gezin in Hardinxveld-Giessendam.

Vader werkt in de bouw; gaat ‘s morgens om 5:30 uur de deur uit en komt meestal tussen 17:00 en 18:30 uur weer thuis. Moeder kampt met een slopende ziekte. Zij zorgt -voor zover ze dat nog kan- voor het huishouden. Hun zoon werkt als ZZP-er ook in de bouw en dochter in een winkel. Er is gelukkig werk. Dus brood op de plank. Maar zeker is dat niet; soms laat het salaris weken op zich wachten. De kinderen springen zo nu en dan financieel bij. Van de vele dagelijkse medicijnen voor moeder wordt nog maar een deel vergoed. Maar vervangende medicijnen helpen niet. Maandelijkse kosten: ruim € 500,00. Via de AWBZ is een traplift aangebracht. Een uitkomst om in huis te kunnen blijven wonen. Maar de accu gaat stuk. De reparatiekosten van € 800,00 zijn voor eigen rekening. De huisarts en specialisten zien dat moeder het thuis niet redt en schrijven 3 ochtenden huishoudelijke hulp voor. Die wordt bij indicatie geweigerd want er zijn toch nog 3 mensen thuis? En inderdaad, die helpen wat ze kunnen maar zijn ’s avonds afgedraaid en dan blijft de zaterdag hiervoor over. Inmiddels gaat ook de auto stuk. Reparatie: opnieuw € 800,00. Ten slotte volgt een schokkende diagnose: geen perspectief op medische behandeling. De specialisten schrijven nog meer onvergoede medicijnen voor. Maar waar gaan ze dat van betalen?

Meneer de voorzitter, waarom dit verhaal?
De Rijksoverheid draagt allerlei zorgtaken over aan de gemeenten maar stelt minder geld beschikbaar. De gemeente is genoodzaakt om te zoeken naar een efficiënte manier om met de beschikbare gelden uit te komen. Maar waar ligt de grens van onze zorgplicht? Wie zijn de mensen die we omschrijven als de zwakkeren in onze samenleving? De kwetsbaren? Hoe voorkomen we dat mensen die zorg nodig hebben niet tussen wal en schip raken? Hoe voorkomen we dat mensen ondraaglijk lijden omdat de benodigde medicijnen niet meer zijn te betalen?

Dames en heren, De ChristenUnie is van mening dat wij als overheid en als samenleving de Bijbelse opdracht hebben om om te zien naar hen die het niet meer redden. De ChristenUnie vraagt onze portefeuillehouder om met de RSD een puntensysteem in te voeren naar het model van woningtoewijzing, waarbij een optelling van verschillende factoren de weg vrij maakt voor ondersteuning, in welke vorm dan ook.

Als tweede verzoekt de ChristenUnie het college om meer te investeren in de aanwezige netwerken zoals artsen, hulpverleningsinstanties en kerken. Wij nodigen de wethouder graag uit om hier met onze fractie over door te spreken. 

Als derde adviseert de ChristenUnie om voor het verstrekken van materiële hulpmiddelen eens te rade te gaan bij onze plaatselijke zorg instellingen. Zij kunnen wellicht bijdragen aan verlaging van deze kostenpost.  

Er zijn nog andere onderwerpen waar de ChristenUnie de vinger bij wil leggen. Allereerst de constatering dat er veel punten uit ons verkiezingsprogramma zijn gerealiseerd; En de inspanningen van onze wethouder oogsten zichtbaar resultaat. Het voert op dit moment te ver om dit uit te stallen. Wij zoomen dan ook nu in op die punten die o.i. in de perspectiefnota onderbelicht zijn.

Terugdringen van onnodige regelgeving. Onlangs is onderzoek gedaan naar de inspanningen van gemeenten op dit punt. Hoe scoort onze gemeente? Ja, er is wel wat aan gedaan, met name op ruimtelijk gebied maar waarom is er nog geen meldpunt overbodige regelgeving? Dat is eenvoudig te regelen met minderregels@gemhg.nl

Dan de plannen met Drijvershof. Wil het college vanaf 2015, 10 jr. lang jaarlijks € 53.000,00 investeren in het oplappen van een oud gebouw? Laten we eerst spreken over het gewenste voorzieningen-niveau Boven-Hardinxveld waarin een dorpshuisfunctie een plaats zou kunnen hebben. De ChristenUnie gaat komende week hier over spreken met inwoners van Boven-Hardinxveld.

Veel waardering heeft de ChristenUnie voor de aandacht die er is voor de  Millenniumdoelen zoals op de braderie en in het Kompas. En hoe is het gesteld met ons duurzaamheidsbeleid? Met duurzaam inkopen zijn we op de goede weg. Maar er kan meer gebeuren, zoals het stimuleren van zonne energie.
Ooit was er sprake van panelen langs de Betuwelijn. Maar het is wel erg stil hier over geworden. En wat dacht u van zelf-opwekkende verlichting in het buitengebied?

De ChristenUnie is verbaasd over de beantwoording van onze technische vraag betreffende kostendekkendheid begraafkosten. De kosten voor onze burgers zijn aanzienlijk opgelopen maar we kunnen na vier jaar niet vertellen of de baten ook kostendekkend zijn? Er komt een nieuw beleids- en beheerplan. Laten we dan maar duidelijk zijn: De rekening voor de burger moet omlaag!

Voorzitter, Onze fractie dient vanavond twee amendementen in. Deze zijn aangepast na het debat van vorige week.
Eén over bezuinigingen op openingstijden gemeentehuis. Bezuinigen prima, maar niet ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening. Dat moet echt anders.
Ons tweede amendement gaat over bezuiniging op het openbaar groen. De ChristenUnie is voor een verzorgde woon- en leef omgeving. En toch moeten we ook hier op bezuinigen. Maar dan wel met betrokkenheid van onze inwoners die het aan gaan. En met meer creativiteit. Stimuleer de wijkbewoners om openbaar groen te adopteren. Burgers richten in overleg hun groenstrook in en nemen het onderhoud in de vorm van een wijkconvenant over; En de gemeente stelt beplanting beschikbaar.

Dan het raadsvoorstel betreffende samenwerking in AV verband.
Hier over is een uitstekende analyse gemaakt door onze kersverse gemeentesecretaris, zijn staf en college. Onze waardering voor de twee visie documenten en procesplan.

De ChristenUnie wil de ingezette koers volgen die unaniem is ingezet met de regionale beleidsvisie 2030.
Onze raad heeft 20 december 2012 gekozen voor de regio A&V mits er op korte termijn bij de andere gemeenten voldoende draagvlak is om er gezamenlijk een sterke AV van te maken.
Nu vindt er binnen de AV al op een aantal terreinen goede samenwerking plaats met op onderdelen verbreding naar de Drechtsteden en Zuid-Holland-Zuid.

Samenvattend gaat de ChristenUnie voor een sterke regio AV. Dat houdt volgens ons in dat er één ambtelijke organisatie komt of een vorm van een shared service center waar elke gemeente haar specialisme in brengt. Ik herhaal: waar elke gemeente haar specialisme in brengt. Dat is mogelijk mits we er gezamenlijk voor gaan. Wij stemmen in met de voorgestelde beantwoording op de vijf vragen door het samenwerkingsverband aan onze gemeente gesteld.

Nu hebben wij inmiddels kennis genomen van de besluiten van Gorinchem en de GLZ gemeenten Giessenlanden, Leerdam en Zederik, dat zij een eigen koers willen gaan varen. Wij vinden dit verwarrend en onverstandig. Ze lijken het streven van Hardinxveld-Giessendam te ondermijnen. Natuurlijk zijn we het met hen eens dat de dienstverlening dicht bij de burger moet blijven. Dat is één van de criteria die we als ChristenUnie hebben gesteld. Dat kan ook regionaal goed geregeld worden.
Aanbevelingen over Boven-Hardinxveld en Sliedrecht zijn niet nieuw. Hardinxveld-Giessendam gaat daar zelf over en heeft voor haar conclusie Gorinchem niet nodig.
Wat de ChristenUnie betreft komt er een onderzoek naar de noodzaak en haalbaarheid van ver gaande samenwerking in de AV, maar ook wat een eventuele aansluiting bij de Drechtsteden in alle facetten voor Hardinxveld-Giessendam zou betekenen. De uitkomst daarvan is niet binnen enkele maanden te verwachten. In die tussentijd is ons advies om ondersteuning aan te vragen bij de Drechtsteden. Onze inschatting is dat zij bereid zijn om te helpen ter overbrugging van een zorgvuldig proces. Graag spreken wij hier over door met college en MT.

Meneer de voorzitter,
Dienstbaar en duurzaam was de titel van ons verkiezingsprogramma. U heeft dat terug kunnen horen in ons betoog van deze laatste algemene beschouwingen binnen dat programma. De ChristenUnie weet zich afhankelijk van de genade van onze God, die naast onze Schepper ook onze bewaarder is. Wij hebben op onze beurt Zijn schepping zorgvuldig te onderhouden en oog te hebben voor onze naaste. Dan komen we onze kwetsbare inwoners te hulp. 

ChristenUnie, 27 juni 2013
Kees Pille (fractievoorzitter)

« Terug

Reacties op 'Bijdrage algemene beschouwing perspectiefnota'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari