bezuinigingsvoorstel subsidieverlenig - bijdrage ChristenUnie

cor van vlietmaandag 24 juni 2013 21:50

Afgelopen donderdag vond Het Debat plaats over diverse bezuinigingen die voorlagen. Onze bijdrage met betrekking tot subsidies leest u hieronder. Besluitvorming met betrekking tot subsidies staat gepland op D.V. 27 juni, ook het genoemde amendement zal dan in stemming worden gebracht. Wij hopen dat er in de raad een meerderheid gevonden kan worden voor het voorstel om de bezuiniging op subsidies voor de helft in te vullen met de vrijvallende middelen vanuit stichting TOON. Op de overige subsidies/verenigngen resteert in dat geval een bedrag van € 50.000,-.

Tot onze spijt moet onze partij constateren dat het voorstel met betrekking tot de bezuiniging op de subsidieverlening nog niet zo ver is als wij hadden gehoopt. Op basis van het voorstel dat wordt gedaan kunnen de subsidianten nog op geen enkele manier de consequenties voor hun vereniging terugvinden. De bezuiniging blijft nog als een donkere wolk aan de hemel hangen en er kan nog niet geanticipeerd worden op de nieuwe werkelijkheid, oftewel onzekerheid blijft bestaan.

Gelukkig is het zo dat achter de wolken altijd de zon schijnt. Doordat het voorstel nog niet de gewenste duidelijkheid geeft is het wel mogelijk de indirecte subsidies op een goede manier een plek te geven in de verdere invulling van de bezuiniging. Hierom heeft onze partij altijd gevraagd. We verwachten dat het college dit ook op deze manier zal oppakken.

We hebben ons bezonnen op de mogelijkheden om de duidelijkheid waarom wij vragen in te vullen. Wij denken deze duidelijkheid voor een aanzienlijk deel nu te kunnen realiseren! Waarschijnlijk heeft u in het regionale nieuws, danwel van de griffie vernomen dat de liquidatie van stichting TOON doorgezet zal gaan worden. Ik verwacht dat we over dit onderwerp op een later moment in deze raad nog wel komen te spreken aangezien hiermee aanzienlijke kosten gemoeid zijn. Voor nu wil ik me beperken tot de vrijval van de subsidie van stichting TOON vanaf 1 januari 2014 die hiervan echter ook het gevolg is. Wij willen hiervan € 50.000 gebruiken om de benodigde bezuiniging van  € 100.000 in te vullen en hebben hiervoor een amendement uitgewerkt.  Reeds bij het begin van de nog steeds lopende bezuiniging  heeft de ChristenUnie de subsidie aan stichting TOON als fors bestempeld voor de bijbehorende doelstellingen.  Ondanks de toen nog lopende verplichtingen zetten wij destijds in op een stevige bezuiniging op dit dossier. Het amendement wat wij nu indienen past in de toen door ons uitgezette lijn.

Door dit amendement klaart de lucht voor verenigingen aanzienlijk op en ontstaat er meer duidelijkheid. Ik denk dat dit voor iedereen een stap in de goede richting is waar waardering uitspreekt voor de inspanningen die de vele vrijwilligers leveren bij de diverse verenigingen in ons dorp.

Tenslotte willen we de wethouder nog onze ideeën bij een nieuw subsidie beleid meegeven. Wij verwachten dat er in het beleid een duidelijk onderscheid komt tussen subsidies aan professionele organisaties en aan subsidies aan verenigingen die draaien op vrijwilligers.

Voor de eerste categorie vinden we het idee dat werd meegegeven op een technische vraag van de T@B: een Maatschappelijke Agenda (MAG) een interessante optie. In een MAG kan de gemeente aangeven welke maatschappelijke effecten en doelstellingen zij op bepaalde thema’s wil bereiken en welke middelen zij daartoe ter beschikking wil stellen.

Voor de tweede categorie zoeken we het veel meer in het begrip vertrouwen. Omdat vertrouwen gepaard gaat met minder regeldruk, minder administratieve lasten en met minder ambtelijke inzet.

Hoe zien we dit voor ons zien? Bijvoorbeeld alle subsidie aanvragen tot € 2.500 worden zogenaamde waarderingssubsidies. Subsidies die eigenlijk zeggen “we zijn blij dat u doet wat u doet”. Qua hoogte kunnen deze bijvoorbeeld heel goed gebaseerd worden op het leden aantal of een vast bedrag per soort vereniging. Dergelijke subsidies worden tegelijkertijd beschikt en vastgesteld. Er hoeft geen verantwoording plaats te vinden. We hebben namelijk vertrouwen in de vereniging  die de subsidie ontvangt. Met flankerende maatregelen kan de grens misschien nog wel hoger worden gesteld. Wanneer subsidiebedragen open en helder worden gecommuniceerd kunnen leden van een vereniging eenvoudig controleren of de ontvangen subsidie ook voor de vereniging is ingezet en of de penningmeester goed zijn werk doet. Controle leg je zo op een inventieve manier in handen bij mensen die er ook belang bij hebben dat de subsidie goed wordt ingezet.  Om ook op het gemeentehuis nog enig gevoel te houden bij de inzet van de subsidie zou bij de aanvraag gevraagd kunnen worden naar de meest recente jaarrekening. Bij een structurele relatie houd je dan nog steeds inzicht.

20 juni 2013, Cor van Vliet
fractie ChristenUnie

 

« Terug

Reacties op 'bezuinigingsvoorstel subsidieverlenig - bijdrage ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari