Positieve ontwikkelingen op de woningmarkt

Cor de Jongwoensdag 22 mei 2013 17:26

Zeggen dat de woningmarkt problematisch is, is als het intrappen van een open deur. Daarom richt ik mijn blik liever even op wat positieve ontwikkelingen. Ik noem er drie:

Starterslening geeft kopers een kontje
Toegegeven, ik heb de kop gepikt van het AD. Dat brengt vandaag in de rubriek Geldenzo een artikel waarin de voordelen van startersleningen worden opgesomd. Makelaars en de Vereniging Eigen Huis zijn enthousiaste voorstanders. En ik ook! Sinds 25 april jongstleden kunnen ook inwoners van Hardinxveld-Giessendam[1] een starterslening aanvragen. Ben je jonger dan 36 jaar, koop je je eerste woning, en kun je bij de bank onvoldoende hypotheek krijgen, dan kun je onder voorwaarden een bedrag van maximaal € 30.000 extra bijlenen waarover geen rente en aflossing betaald hoeft te worden. Pas als je inkomen gegroeid is, ga je – naar rato – wél rente en aflossing betalen. [2]

De praktijk in andere gemeenten wijst uit dat de starterslening mensen net het steuntje in de rug kan geven dat zij nodig hebben om hun eerste huis te kopen. Daarom ben ik er blij mee en trots op dat een meerderheid van onze gemeenteraad in deze financieel moeilijke tijden, voor dit doel toch een bedrag van vier ton heeft vrijgemaakt. De rijksoverheid legt er in principe een zelfde bedrag bij, dus er is € 800.000 beschikbaar. Laat de aanvragen maar komen; met elke starterslening komt de lokale woningmarkt weer een beetje in beweging!

Taboe op H-woord van tafel
Ook deze kop leen ik even van het AD (pagina 2) van 17 mei 2013. Gisteren in het Verantwoordingsdag-debat heeft de VVD – bij monde van fractievoorzitter Zijlstra – eindelijk opening geboden om te spreken over wijzigingen in de hypotheekrenteaftrek. Persoonlijk vind ik het te gek voor woorden dat enerzijds ‘scheefwoners’ op de huurmarkt met een extra huurverhoging gestimuleerd moeten worden om te verhuizen naar een woning die beter bij hun portemonnee past, maar het rijk tegelijk aan mensen die in een koopwoning van drie ton of 1,5 miljoen wonen, belasting teruggeeft over de door hen betaalde hypotheekrente. Het is toch niet meer dan rechtvaardig dat ook dáár grenzen aan gesteld worden?! Ik hoop en verwacht dat andere partijen – liefst de ChristenUnie voorop – het ijzer smeden nu het heet is, en snel tot een aanpassing van het woonakkoord komen waarbij ook iets wordt gedaan aan de fiscale voordelen van dure koopwoningen. Uiteraard kan zoiets niet van de ene op de andere dag. Dat zou de woningmarkt ook niet bevorderen. Maar van een minister die over Wonen gaat, verwacht ik wel wat meer dan alleen maatregelen die de huurmarkt en de woningcorporaties raken. Wonen willen we allemaal, en wie niet zelf in staat is op een goede manier in zijn of haar woonbehoefte te voldoen, moet kunnen blijven rekenen op ondersteuning van de overheid. Juist om dat in de toekomst vol te kunnen blijven houden, zijn maatregelen nodig om te stoppen overheidsgeld uit te geven aan mensen die het niet nodig hebben.

Zaterdag 1 juni: Dag van de Woningmarkt
De mogelijkheden om als gemeentelijke overheid invloed uit te oefenen op de woningmarkt zijn beperkt. Maar we willen in Hardinxveld-Giessendam graag doen wat in ons vermogen ligt. Eén van die dingen is het organiseren van een ‘Dag van de Woningmarkt’. Op één dag, op één locatie presenteren alle relevante spelers op de lokale woningmarkt zich gezamenlijk aan ieder die in Hardinxveld-Giessendam woonruimte zoekt. Ze zullen er allemaal zijn: makelaars, woningcorporatie Omnivera, ontwikkelaars, bouwbedrijven, banken, architecten, etc.etc. Als gemeente doen we natuurlijk ook volop mee. Zo is er een informatiestand over de starterslening, en kun je alles te horen krijgen over de aanvraagprocedures voor een omgevingsvergunning (om te bouwen). Daarnaast hebben we ook iets te verkopen:  bouwkavels in de nieuwbouwwijken De Blauwe Zoom en Morgenslag (dit is de nieuwe naam voor Tienmorgen-Noord). Zowel voor vrijstaande woningen als twee-onder-één-kapwoningen! Ook hierover is meer informatie te vinden op de gemeentelijke website[3].

De Dag van de Woningmarkt vindt plaats op zaterdag 1 juni a.s. van 11.00 tot 16.00 uur in het Hervormd Centrum. Als wethouder voor (onder andere) Wonen, mag ik de dag openen. Als u nog een leuk idee voor een ‘openingsact’ heeft, laat het me weten!

 

17 mei 2013,
Cor de Jong



[1] Ook zij die in de afgelopen 10 jaren ten minste 1 jaar in de gemeente gewoond hebben, komen in aanmerking.

« Terug

Reacties op 'Positieve ontwikkelingen op de woningmarkt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari