“Hoe meer saaie vergaderingen hoe beter!” | Cor van Vliet | weblog week 22-2010

Cor van Vlietdinsdag 01 juni 2010 23:59

Saai!?!?
Wanneer ik kort “Het Besluit” van afgelopen donderdag moet samenvatten, dan kom ik tot de volgende weergave: De burgemeester kijkt bij de meeste agendapunten vragend de raadszaal rond met de vraag of de raad akkoord kan gaan met het voorstel. De meeste raadsleden glimlachen dan wat terug, of knikken instemmend en vervolgens trekt de burgemeester (terecht) de conclusie dat iedereen akkoord is. De burgemeester geeft een klap met de hamer en vervolgens wordt overgegaan tot het volgende agendapunt.

Slechts de agendapunten over de regionale vertegenwoordiging, de installatie van de burgerraadsleden en het afscheid van de plv. griffier dhr. Van Etten namen meer tijd in beslag. De stemming gelukkig niet zoveel tijd als de stemming met betrekking tot het aanstellen van de wethouders van enkele weken terug. Het ging nu vele malen efficiënter.

Als toeschouwer, zou je dit als saai kunnen bestempelen. Wat het misschien ook wel is, maar dat doet geen recht aan wat er op een dergelijke avond gebeurt. De voorstellen die met een hamerslag worden afgedaan bevatten vele uren inspanning. Ambtenaren hebben een eerste concept omgeschreven tot het uiteindelijke voorstel. Raadsleden hebben het voorstel uitvoerig bediscussieerd in eerdere sessies. Al dit werk samen leidt ertoe dat het stuk met een hamerslag kan worden afgedaan. Dit omdat het van dergelijke kwaliteit is dat heel de raad erachter kan staan. Op deze manier moet je wat mij betreft ook naar al deze hamerslagen kijken. De hamerslag staat voor een voorstel waar alle fracties achter staan en waar dus iedereen van vindt dat Hardinxveld-Giessendam hierbij gebaat is.  Daarom zeg ik: “Hoe meer saaie vergaderingen hoe beter!” 

Installatie burgerraadsleden
Het laatste inhoudelijke agendapunt was de benoeming van de burgerraadsleden. Burgerraadsleden zijn om twee redenen in het leven geroepen: ontlasting van (m.n. kleine) fracties en om kennis te maken met het raadswerk. De ChristenUnie maakt nog geen gebruik van dit fenomeen. Niet omdat we tegen burgerraadsleden zijn, we zijn er juist voor, maar omdat we het voor onze fractie (nog) niet nodig vinden. Wanneer we de onderwerpen over meer dan vier personen gaan verdelen, dan blijven er weinig onderwerpen per persoon over per debatavond.

Tenslotte nog iets over de kosten van burgerraadsleden. Ik denk dat het niet meer dan logisch is dat burgerraadsleden een vergoeding krijgen. Het voorbereiden van debatten vergt veel tijd. Een burgerraadslid zou aan het eind van het jaar van de vergoeding van €  61 (bruto) per vergadering een weekendje weg kunnen om alle avonden die het burgerlidmaatschap van het ‘thuisfront’ heeft gevraagd te ‘compenseren’. 

Een snelle berekening van mijn kant m.b.t. de totale kosten komt uit op maximaal € 8.052,- aan kosten per jaar (11x  “Het Debat” x maximaal 12 burgerraadsleden (nu zijn er overigens nog maar 10 geïnstalleerd) x €  61). Ik vind dit een acceptabel bedrag gezien wat je ervoor terugkrijgt. Inbreng van alle partijen in alle debatten en een mogelijkheid om inhoudelijk kennis te maken met het raadswerk.

In de praktijk zullen de kosten, denk ik, een stuk lager uitvallen. Dit omdat ik verwacht dat er verantwoord met de regeling wordt omgegaan. Hiermee bedoel ik dat burgerraadsleden hopelijk alleen de presentielijst zullen tekenen als ze daadwerkelijk het woord moeten voeren.   

Gezien het feit dat er in het voorstel verder niet over kosten wordt gerept denkt het college van B&W hier blijkbaar hetzelfde over en kunnen de kosten binnen de begroting worden opgevangen. 

Vertegenwoordiging regionale organen
Als raadslid krijg je overigens ook een aanzienlijke vergoeding voor je werk. Ik kwam tot de ontdekking dat ik ruim € 700,- bruto per maand krijg uitgekeerd. Dit maakt je er nog eens extra van bewust dat je alle facetten van je raadswerk serieus moet nemen. Als ChristenUnie doen we dit ook en zijn we, omdat we een grote partij zijn, dan ook ruim vertegenwoordigd in de diverse regionale organen waar we plaats in moeten nemen.  Ikzelf vertegenwoordig de raad van Hardinxveld-Giessendam in de Regionale klankbordgroep Rekenkamer.  

Cor van Vliet, 31 mei 2010

« Terug

Reacties op '“Hoe meer saaie vergaderingen hoe beter!” | Cor van Vliet | weblog week 22-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei