De eerste stappen naar een sluitende Meerjarenbegroting | Cor van Vliet | weblog week 35-2010

Cor van Vlietdinsdag 31 augustus 2010 22:08

Aanstaande donderdag staat in “De Ontmoeting” de eerste gedachtenwisseling over de bezuinigingen 2011 (en verder) op de agenda. Uit de berichten uit gemeente Giessenlanden blijkt wel hoe serieus we deze ronde moeten nemen. Het sportpark Giessenburg waar juist begin dit jaar overeenstemming over werd bereikt is door het college van Giessenlanden alweer geschrapt.

 Ik verwacht niet dat het in Hardinxveld zo’n vaart zal lopen, maar qua omvang hebben we het wel over dezelfde opgave. De bezuinigingsopdracht in Hardinxveld-Giessendam bedraagt voor zover nu bekend 2,4 miljoen. In Giessenlanden wordt gesproken over 2,5 miljoen.  In 2011 wacht voor Hardinxveld-Giessendam het eerste gedeelte 0,7 mln.

Eerste stap: snel inkoppen
Voordat de raad zijn hoofd over bezuinigingen buigt heeft het college een eerste grote stap gezet. Daar ben ik erg blij mee! Er wordt aangegeven dat een besparing van 0,5 mln. op de bedrijfsvoering mogelijk is. Welke politicus kan hier nu tegen zijn, hetzelfde resultaat voor minder kosten, niemand volgens mij. De enige vraag die rest is de vraag naar de realiteitszin van het bedrag. Deze zal ik zeker stellen. Voor 2011 is de bezuinigingsopgave hiermee bijna volledig ingevuld. Ons als raad wacht nog een keuze van minimaal 0,2 mln.

De tweede stap: inhoudelijke keuzen
Ik vind het jammer dat wat betreft de inhoudelijk keuzen gelijk gesproken moet worden over inhoudelijke voorstellen. Ik had graag gezien dat we als raad eerst het kader hadden kunnen bepalen.  Binnen dit kader zouden de voorstellen van het college moeten passen. Bijvoorbeeld zoek alle bezuinigingen in het programma Verkeer en Vervoer, of in het programma Zorg en Welzijn. Of een andere optie: verdeel de bezuiniging gelijkmatig over alle programma’s.

 Ik begrijp dat dit mede door de verkiezingen en de vorming van een het nieuwe college (een college waar ik erg blij mee ben en veel van verwacht) niet mogelijk is geweest. Gelukkig las ik dat een dergelijk traject voor 2012 en 2013 wel wordt opgetuigd. Uit de planning blijkt dat u, inwoners van Hardinxveld-Giessendam, nog nadrukkelijker dan in 2011 zal worden betrokken bij deze moeilijke keuzen.

Nogmaals de tweede stap
Het college komt met mogelijke besparingen op beleid voor 0,5 mln. Wanneer ik deze groepeer kom ik op de volgende verdeling: 0,31 mln. extra inkomsten, 0,1 mln. WMO, 0,06 mln. besparen op ‘de regio’ en 0,02 mln. op Hardinxveld als Millennium gemeente.

 De onderwerpen verhoging OZB voor bedrijven, reclame inkomsten en Millennium gemeente liggen voor ter bespreking. Net als de onderwerpen ‘snippergroen’ en bezuiniging externe inhuur, maar volgens mij moeten we daar niet teveel tijd aan besteden. Aangezien snippergroen mijns inziens geen voorstel  is (in het licht van de bezuinigingen) en bezuinigingen op inhuur altijd goed zijn. Alleen het voorstel aangaande de Millenium gemeente is voor de ChristenUnie onbespreekbaar.

 Dit wil niet zeggen dat we blij zijn met de andere voorstellen. Wij zijn altijd tegen buitenreclame geweest en dat zijn we nog steeds. De verhoging van de OZB voor bedrijven is ook niet mis, gemiddeld € 275 per bedrijf. Er moeten echter opties gekozen worden die je liever niet kiest.

Ik ben benieuwd wat “De Ontmoeting” zal brengen. Ik hoop dat na afloop van “De Ontmoeting” een gedeeld beeld is ontstaan over de keuze die gemaakt moet gaan worden!

 

 Cor van Vliet, 31 augustus 2010

« Terug

Reacties op 'De eerste stappen naar een sluitende Meerjarenbegroting | Cor van Vliet | weblog week 35-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei