Gemeentelijke Rekenkamer | Cor van Vliet | weblog week 27-2010

Cor van Vlietwoensdag 07 juli 2010 20:13

Sinds mijn aantreden als raadslid zit ik in de klankbordgroep van de Gemeentelijke Rekenkamer.  In dit blog wil ik ingaan op de betekenis van de Rekenkamer. 

Oorsprong in de Gemeentewet
Het bestaan van de Rekenkamer vindt zijn oorsprong in de Gemeentewet. Artikel 81 bepaalt dat de gemeenteraad een Rekenkamer moet in stellen, of de rekenkamerfunctie moet invullen. In Hardinxveld is gekozen voor een Rekenkamer en is Igno Pröpper als directeur benoemd. Hij is dit niet alleen voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam, maar ook voor een vijftal buurgemeenten. Door de Rekenkamer op deze manier te organiseren worden er kosten bespaard.

In artikel 182 van de Gemeentewet wordt de taak van de Rekenkamer omschreven: “ De rekenkamer onderzoekt de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur.”  Ik heb de directeur Rekenkamer nu een paar keer ontmoet. Bij deze ontmoetingen is me duidelijk geworden dat hij onderzoek wil doen met een positieve inslag. Niet om mensen af te straffen voor ‘fout’ handelen, maar om punten aan te wijzen die voor verbetering vatbaar zijn. Ik hoop dat de mensen die het onderzoek ondergaan dit ook zo ervaren. Ik ben in ieder geval van plan op een gelijke ‘positieve’ manier met de resultaten van de onderzoeken om te gaan.

De onderzoeksresultaten van de  Rekenkamer geven input voor de controlerende functie van de gemeenteraad. Hierbij is het natuurlijk erg belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar relevante zaken.

De klankbordgroep
Zorg dragen voor feeling met de plaatselijke politiek bij de directeur van de Rekenkamer zie ik als een belangrijk taak voor de klankbord groep. Een tweede belangrijke taak is verbinding vormen tussen de Rekenkamer en de raad. Wanneer je aan deze twee taken goed invulling geeft, dan verricht de Rekenkamer naar verwachting onderzoek naar onderwerpen die de raad relevant vindt.  

In de laatste bijeenkomst van de klankbordgroep  hebben we het concept van het onderzoeksprogramma 2010 besproken. Zoals het er nu naar uit ziet zal er voor onze gemeente een onderzoek naar subsidies worden uitgevoerd. De precieze invalshoek is nog niet bekend, maar het is een onderwerp wat breed gedragen wordt. In “de Ontmoeting” met de directeur van de Rekenkamer werd dit onderwerp namelijk door alle partijen genoemd.

 Aangezien de zomervakantie is aangebroken is dit voorlopig even mijn laatste blog. Ik hoop halverwege augustus de draad weer op te pakken.

 Fijne vakantie allemaal!

 

Cor van Vliet, 7 juli 2010

« Terug

Reacties op 'Gemeentelijke Rekenkamer | Cor van Vliet | weblog week 27-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei