Zelfreflectie, een zeldzame deugd | Cor van Vliet | weblog week 24-2010

Cor van Vlietdinsdag 15 juni 2010 22:05

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen
De verkiezingen zijn alweer een week achter de rug. Tot mijn grote spijt en ook wel tot mijn verrassing heeft de ChristenUnie een zetel verloren. Het is ook voor de ChristenUnie te moeilijk gebleken om als kleine coalitiepartij een verkiezingswinst te boeken.

Wanneer ik de totale uitslag bekijk, dan wens ik dhr. Rutte veel succes. Een coalitie over rechts (VVD, CDA, PVV) lijkt mij de meest stabiele. In dat geval moet het CDA er wel van overtuigd worden dat ze moeten regeren. Daarnaast zal er met Wilders samengewerkt moeten worden. Allebei grote opgaven.  Te groot denk ik. Ik voorspel daarom een Paars + constructie en daarmee nieuwe verkiezingen binnen korte tijd.

Tunnelvisie
Wat mij echter het meeste is bijgebleven is de ontluisterende nederlaag voor het CDA en het onmiddellijke vertrek van Balkenende. Tot op de dag van de verkiezingen leek Balkenende in een goede afloop te geloven (of hij is een goede toneelspeler). Ik verklaar dit door ‘tunnelvisie’. Balkenende had een doel voor ogen en zag niet dat hij nog ongeveer de enige was die erin geloofde. Door de kiezer werd hij echter keihard met de neus op de feiten gedrukt.

Zelfreflectie
Een gezonde dosis zelfreflectie binnen de partij had de pijnlijke aftocht van Balkenende kunnen voorkomen. In het voorjaar had er iemand binnen het CDA moeten opstaan die buiten de ‘tunnel’ was gaan staan en duidelijk had gemaakt dat er een nieuwe man/vrouw had moeten komen.

Zelfreflectie is echter een deugd die weinigen is gegeven. Je moet kritisch naar jezelf kijken en durven toegeven dat je fouten maakt. Calimero is het ultieme voorbeeld van gebrek aan zelfreflectie. Zijn uitspraak: “Zij is groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk”, kennen we allemaal. Calimero creëert een afstand tussen zichzelf en zijn omgeving. Vervolgens wijst Calimero een verschil aan en trekt hij de conclusie dat het niet eerlijk is. Calimero gebruikt feiten in een wel heel vreemde redenering, strijdig met alle regels van de logica.  

Een reclamefolder die ik gisteren door de bus kreeg riep ook een Calimero-gevoel bij mij op.

Ik ben blij dat onze fractie uit personen met verschillende karakters bestaat. Eén van de eerste punten op de fractievergadering die we houden ter voorbereiding op de volgende openbare vergadering is terugblikken. We bespreken dan het verloop van de vorige vergadering. Dit helpt om iedereen kritisch terug te laten kijken en na te denken over wat beter/anders kan, maar ook om goede punten te behouden. Op deze manier houd je een frisse blik en word je werk beter!

Wat mij betreft gaat het zelfs zo ver: Zonder zelfreflectie geen verbetering, maar verzuring. Wanneer je je eigen functioneren niet beoordeeld blijf je hangen in het verleden en kun je geen bijdrage leveren aan het verbeteren van je leefomgeving, je dorp! 

Cor van Vliet, 15 juni 2010

PS I Ik werd er door lezers op gewezen dat één conclusie uit mijn vorige blog wat te stellig was. De bijeenkomst van raadsleden kent een ‘inloopkwartier’. De echte bijeenkomst begint vervolgens om 19.45, in plaats van om 19.30 zoals ik opschreef. Dat maakt dat alle ‘te laat komers’ op tijd waren.

PS II Zacht uitgedrukt ben ik niet de beste speller van het land. Mijn vrouw wees mij daar zachtjes op. Op dit punt heb ik al vaak naar mezelf gereflecteerd en me voorgenomen het beter te doen. Ook ik ben echter hardleers en vrees dat er nog veel tussendoor zal glippen. Excuus daarvoor. 

« Terug

Reacties op 'Zelfreflectie, een zeldzame deugd | Cor van Vliet | weblog week 24-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei