Eén van de rollen van een raadslid: volksvertegenwoordiging | Cor van Vliet | weblog week 34-2010

Cor van Vlietwoensdag 25 augustus 2010 22:19

Deze week staan er verschillende ontmoetingen op mijn agenda. Dinsdagavond heb ik samen met Kees gesproken met de SKEW.  Vanavond (woensdagavond)  wacht een besloten vergadering rondom het bezuinigingstraject. Ik hoop dat dit de laatste vergadering over dit onderwerp is geweest die in beslotenheid plaatsvindt. Tijdens de vergadering bleek dit inderdaad het geval te zijn. Volgende week staan de bezuinigingen op de agenda tijdens “De Ontmoeting”. Wat mij betreft beperken we besloten ontmoetingen tot een minimum. Donderdag wacht tenslotte “Het Debat“.

Volksvertegenwoordiging
De ontmoeting met de SKEW doet mij nadenken over het onderwerp volksvertegenwoordiging. In gesprekken met bewoners, organisaties en verenigingen ontmoet je het ‘volk’. Wanneer je zo het ‘volk’ opschrijft klinkt het misschien wat denigrerend, maar zo bedoel ik het niet. Het begrip ‘volk’ komt namelijk direct voort uit het begrip volksvertegenwoordiging. Ik bedoel met  het volk  geluiden uit de samenleving. 

Deze ontmoetingen met ‘de samenleving’ vormen een goede input voor de volksvertegenwoordigende taak die je als raadslid hebt. Je hoort wat er leeft, ervaringen met de gemeente worden uitgewisseld en wensen plaatsjes worden met je gedeeld.

Een interessante vraag die volgt is wat je als raadslid gaat doen met de informatie die je opdoet.  Er zijn allerlei mogelijkheden: informele gesprekken met collega raadsleden, wethouders of andere belanghebbenden. Formele stappen richting het college/raad in de officiële vergaderingen en ga zo maar door. Een minder chique oplossing is natuurlijk voor kennisgeving aannemen.

De vervolgstap moet je niet te impulsief zetten. Je moet je altijd afvragen hoe vertrouwelijk de gekregen informatie is en hoe ‘gekleurd’ het verhaal is dat je hebt gehoord. Een derde vraag die je jezelf moet stellen is of je de uitzondering hebt gesproken die de regel bevestigd, of dat het verhaal synoniem is voor een heleboel vergelijkbare gevallen. Tenslotte is natuurlijk ook je eigen (partij) mening van belang in het filter dat je toepast op je invulling van je volksvertegenwoordigende taak. Wanneer je dit allemaal hebt afgewogen komt een vervolgstap in beeld.

Mijn beeld bij volksvertegenwoordiging
Voeding vanuit ‘de samenleving’ vind ik erg belangrijk. De verhalen die mij worden verteld zal ik onderwerpen aan de vragen die ik hierboven heb genoemd. Het antwoord op deze vragen zal vervolgens mijn handelen bepalen.   

Ik vind het hierbij erg belangrijk om mensen met reële verwachtingen naar huis te laten gaan. Een raadslid kan alleen dingen aanzwengelen of fungeren als smeerolie. Het echte werk wordt (vaak) gedaan door het College van B & W, of nog beter gezegd ambtenaren. Zij doen hun werk het beste wanneer er consensus is over de weg die moet worden ingeslagen. Deze consensus ontbreekt echter vaak waardoor problemen niet zo snel de wereld uit zijn als dat je hoopt.  

Cor van Vliet, 25 augustus 2010

« Terug

Reacties op 'Eén van de rollen van een raadslid: volksvertegenwoordiging | Cor van Vliet | weblog week 34-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei