De week tussen twee vergaderingen in | Cor van Vliet | weblog week 44-2010

Cor van Vlietdinsdag 02 november 2010 22:20

Voor een raadslid is de titel van mijn weblog van deze week nietszeggend. Bijna elke week is er sprake van een week tussen twee vergaderingen in. Toch vind ik de titel juist voor deze week toepasselijk. Deze week is namelijk de week tussen “Het Debat” en “Het Besluit” waarin de Programmabegroting 2011 geagendeerd staat.

Terugblik
Ik ben blij met het verloop van “Het Debat”. We hebben van het college antwoorden gekregen waar we wat mee konden. Ik vond het jammer dat door het feit dat de vergadering wat was uitgelopen er niet uitgebreid gedebatteerd kon worden over de Programmabegroting. Toch vond ik het beperken van de spreektijd een goede keus van de voorzitter, na 22.00 vergaderen is wat mij betreft ineffectief.

Ik moest onze bijdrage in drie minuten stoppen. Dit betekent snel schakelen, wanneer je je bedenkt dat ik voor meer dan tien minuten tekst had voorbereid. Het schakelen is mij denk ik goed gelukt. Ik heb de punten waarover er binnen de fractie nog vragen waren aangestipt en alle onderwerpen waar we geen vragen bij hadden weggelaten. Hierdoor is het college een aantal complimenten misgelopen. 

De week tussen in
De nieuwe inzichten opgedaan in “Het Debat” en de reeds bestaande ideeën in de fractie moeten in de tussenliggende week bij elkaar worden gebracht in onze bijdrage voor de algemene beschouwingen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er heel wat telefoontjes en mailtjes nodig. De algemene beschouwingen verdienen ook een grote hoeveelheid telefoontjes en mailtjes. Het is namelijk een hele belangrijke bijdrage. De algemene beschouwingen vormen het kader waarbinnen de fractie het komende jaar zal opereren.

Zelf ben ik voornamelijk bezig geweest met het opstellen van een amendement waarin wordt voorgesteld minder opbrengsten te begroting vanuit reclame. Wanneer dit amendement wordt aangenomen, dan hoeven er in 2011 geen (extra) grote reclamezuilen te worden geplaatst in ons dorp! Ook het opstellen van een amendement vraagt veel overleg. De gekozen formulering komt erg nauw. Tussen bijvoorbeeld de woorden ongewenst en niet wenselijk kan een groot verschil zitten. Al lijkt het op het eerste gezicht precies hetzelfde.

Tijdens het opstellen van een amendement blijkt ook nog maar eens de waarde van een grote fractie. Je kunt met elkaar van gedachten wisselen over de gekozen woorden en argumenten waardoor de uiteindelijke tekst beter wordt.

Vooruitblik
Donderdag begint de vergadering al vroeg. Om 17.00 kunnen we op het gemeentehuis aansluiten voor een maaltijd, zodat we om 18.00 kunnen starten met de vergadering. Hierdoor ontstaat er als het goed is voor alle partijen ruim de tijd voor de algemene beschouwingen. Vervolgens zal de gemeenteraad aangaande de voorliggende moties, de amendementen en de begroting haar besluiten nemen. Ik hoop dat het amendement wat wij hebben voorbereid aangenomen zal worden. In dat geval zullen er in 2011 geen extra grote reclamezuilen verschijnen in ons dorp.

 

Cor van Vliet, 2 november 2010

« Terug

Reacties op 'De week tussen twee vergaderingen in | Cor van Vliet | weblog week 44-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei