Bezuinigingen | Cor van Vliet | weblog week 25-2010

Cor van Vlietdinsdag 22 juni 2010 22:49

Bij alle politieke debatten die momenteel worden gevoerd gaat het al heel snel over bezuinigingen. Dit wordt natuurlijk ingegeven door de economische situatie waarin we ons bevinden. Bezuinigen lijkt in deze setting soms wel een doel op zich. Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling. Een sluitende begroting is volgens mij slechts een middel om je doelen te bereiken. Een goed voorbeeld kwam ik vandaag tegen in de media: 

Bezuinigingen in de zorg
Vandaag verscheen er een bericht van demissionair minister Klink. Voor wat betreft het zorgpakket staan er een flink aantal bezuinigingen op de rol voor volgend jaar. Snel lezend kom ik op de volgende punten: hogere eigen bijdrage voor fysiotherapie en advies van de diëtist, verwijdering van anticonceptie en mondzorg voor 18-21 jarigen uit het basispakket. Hierbij ben ik lang niet volledig in het opsommen van het voorstel. Kritiek die je hierop vervolgens hoort gaat in op de lange termijn versus het korte termijn effect van de bezuiniging. Volgens critici nemen de kosten door deze maatregelen op lange termijn toe. Er is dus slechts sprake van een positief effect op de korte termijn. Maar ja, dat korte termijn is nu precies waarmee de minister wordt geconfronteerd. Hij heeft in 2010 een groot tekort, wat hij in 2011 niet nog een keer wil. Fundamentele discussies kan hij niet voeren als demissionair minister.

De bezuinigingsopgave in Hardinxveld-Giessendam
Terug naar bezuinigen als doel op zich. Ik hoop dat we er in Hardinxveld in slagen om de bezuiniging niet als doel op zich te gaan zien. Wat mij betreft voeren we de discussie over wat voor taken we als gemeente uitvoeren en in welke vorm we dat willen. Volgens mij is dat ook de enige manier om de bezuiniging die op ons wacht het hoofd te bieden. Deze benadering maakt de bezuiniging jammer genoeg niet minder pijnlijk.

In 2011 moet er een bedrag gevonden worden van € 736.000,-. Dit loopt op tot een bedrag van € 2.439.000,- in 2014. Wel moet hierbij gezegd worden dat het bedrag van 2014 een ruwe inschatting betreft. Nu ik dit zo opschrijf besef ik me dat we ook in Hardinxveld-Giessendam in eerste instantie op zoek zullen gaan naar € 736.000,-. Ik ben daarom erg benieuwd hoe de voorstellen van het college van B&W eruit zien. Ik hoop dat discussie zich zal focussen op welke taken we minder/anders willen invullen. Op één onderwerp, waarvan ik vermoed dat het deel uitmaakt van het pakket aan maatregelen, wil ik nog even inzoomen.

Bezuinigen op de middelen = ambtenaren apparaat
Een discussie over de hoeveelheid ambtenaren en inhuur is eerste instantie niet geschikt voor de raad. De raad bepaald de doelstellingen en het college bedenkt vervolgens de beste (lees: de meest effectieve en efficiënte oplossing om het gestelde doel te bereiken).  Natuurlijk sluit ik hierbij niet mijn ogen voor de onvermijdelijke bureaucratie in een gemeentehuis. Hierover oordelen is echter wat anders. Om echt te kunnen oordelen moet je veel dichter op het proces zitten dan de raad zich bevindt. Er ontstaat hierdoor een grijs gebied. In tijden van bezuinigingen worden er van dit ‘grijze gebied’ altijd een grote bijdrage verwacht. Ik ben benieuwd hoe groot deze bijdrage op de in Hardinxveld-Giessendam te vinden € 736.000,- zal zijn.

Cor van Vliet, 22 juni 2010

« Terug

Reacties op 'Bezuinigingen | Cor van Vliet | weblog week 25-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei