Effectief vergaderen | Cor van Vliet | weblog week 47-2010

Cor van Vlietdinsdag 23 november 2010 20:39

Het werken met de nieuwe vergader structuur is nog steeds een hele zoektocht. De verschillen tussen “De Ontmoeting”, “Het Debat” en “Het Besluit” zijn duidelijk. In “De Ontmoeting” vindt er daadwerkelijk een ontmoeting plaats. Er wordt met elkaar van gedachten gewisseld over onderwerpen en iedereen is vrij om hieraan mee te doen, wanneer u een mening hebt bent u van harte welkom om mee te praten! Ik ben benieuwd naar uw inbreng. In “Het Debat” moet er gedebatteerd worden tussen de raadsleden. In “ Het Besluit” worden logischerwijs de beslissingen genomen.

Er zijn raadsleden die met weemoed terugdenken aan de oude commissiestructuur. Hier heb ik gelukkig geen last van, want daar ben ik niet mee bekend, maar dat maakt niet dat ik helemaal gelukkig ben met hoe we nu vergaderen.

“Het Debat”
De schoen wringt hem bij “Het Debat”. Hier komt het namelijk vaak helemaal niet van. Er vindt wel een vraag en antwoord spelletje plaats met een collegelid, maar echt debatteren blijkt lastig. De nieuwe opstelling, waarbij het collegelid lijnrecht tegenover de raadsleden zit roept hier ook toe op.

Wat mij betreft moeten we het vraag en antwoord spelletje ook zo beperkt mogelijk houden. Op basis van het spelletje verandert er namelijk zo goed als nooit wat. De vraag is waarom we het dan toch doen? Ik hoop dat het niet vanuit de volgende kortzichtige gedachte is: “Ik moet toch wat zeggen?”  Mogelijk is het een idee om het vraag en antwoord spel niet in de setting van “Het Debat” te laten plaatsvinden, maar in een ontmoeting.  

Een voorbeeld
De laatste vergadering maakten we het de voorzitter (Arjan Meerkerk) ook niet echt makkelijk. Hij was duidelijk in hoe hij “Het Debat” wilde laten verlopen. Eerst de vragen voor het college en vervolgens het debat. Wanneer er dan toch in de eerste termijn (prikkelende) opmerkingen gemaakt worden (geen vraag dus), dan roepen deze reactie op. Op zich goed natuurlijk, maar het debat zouden we bewaren tot het moment dat alles duidelijk was (en deelname van het college aan het debat hiermee overbodig). Nu greep de voorzitter terecht even in, wat vervolgens weer scheve blikken oplevert. Onterecht wat mij betreft.

Verbouwing raadszaal
Gelukkig is de (raads)werkgroep met betrekking tot de verbouwing van de raadszaal deze maand voor het eerst bijeengekomen. De omgang met “Het Debat”, maakt voor mij duidelijk dat een verbouwing hart nodig is. De omgeving waarin je met elkaar spreekt heeft namelijk een grote impact. Denk aan een gesprek met bijvoorbeeld je baas. Bij mij verloopt dat toch anders wanneer je allebei aan de kant van een bureau zit, dan wanneer je aan de bar staat.

Er moet wat mij betreft een opstelling komen die debatteren (tussen de raadsleden) oproept. Ik denk hierbij aan een “Lagerhuis”-achtige opstelling. Ik ga ervan uit dat dit past in de budgettaire kaders die we hebben meegegeven.

 

Cor van Vliet, 23 november 2010            

« Terug

Reacties op 'Effectief vergaderen | Cor van Vliet | weblog week 47-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei